Zo reis je met diabetes

Mét diabetes is alles net een beetje anders… Ook reizen! Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb altijd wat meer tijd en voorbereiding nodig dan iemand die geen diabetes heeft. Ik herinner me nog hoe mijn man me enkele jaren geleden op een reis naar Thailand trakteerde. Wat een verrassing, maar ook… Wat een stress! Want net toen had ik nog maar 2 sensoren in mijn voorraadkast, waarvan ik er eentje diezelfde avond al nodig had. Gelukkig ben ik gezegend met de liefste klanten en heb ik 2 sensoren mogen lenen. Ze werden zelfs bij me thuis geleverd! Verbinding tussen de diabeten is NOOIT weg.

Reizen met diabetes hoeft geen beperking te zijn. Alles start met een goede voorbereiding (deze keer niet). Maar alles is goed gekomen.

De reisdag zelf: mijn grootste uitdaging

De dag dat ik op het vliegtuig stap, vormt de grootste uitdaging om mijn bloedsuikerspiegel in balans te houden. Kwalitatieve voeding is voor mij topprioriteit. Ik zal niet gemakkelijk kiezen voor junkfood of een snelle hap onderweg. Die zitten bomvol koolhydraten en ongezonde vetten, maken me moe en jagen mijn bloedsuikerspiegel omhoog, waardoor ik gegarandeerd doodop het vliegtuig opstap. Sinds ik mijn kijk op voeding en diabetes veranderd heb, probeer ik (zo goed mogelijk) hoge pieken te voorkomen. Ik voel me veel energieker, wat het makkelijker maakt om elke dag voor volwaardige voeding te kiezen. Dat betekent: koolhydraatbewust of diabetesproof eten.

Deze 7 tips helpen mij om mijn suikerspiegel tijdens de reisdag beter in balans te houden: 

1. Eet geen voorverpakt voedsel

Zelf koop ik nooit kant-en-klaar maaltijden in toeristenshops, op het vliegtuig, op luchthavens of bij kraampjes langs de straat. Uiteraard kiest iedereen waar hij of zij zich goed bij voelt. Maar mijn ervaring leert me dat ik er beter afblijf om me niet op de bloedsuikerrollercoaster te begeven.

Je hebt echt geen idee van de hoeveelheid natrium en koolhydraten die in voeding verstopt zitten om het langer te bewaren en extra smaak te geven. Alles wat je gepresenteerd krijgt op het vliegtuigplateautje zit bomvol suikers. Kies liever voor een zelfgemaakte snack of een salade. Deze salad in a jar scoort bij het hele gezin! Ideaal voor on the go!

2. Water, water, water!

Ik drink de hele dag door water op het vliegtuig. Zeker bij lange afstandsvluchten is dat heel belangrijk, want de droge vliegtuiglucht heeft een uitdrogend effect. Ik vraag me steeds een extra flesje met een schijfje citroen, dat maakt het wat feestelijker.

3. Controleer regelmatiger je bloedsuiker

Met de FreeStyle Libre is dit nu zeer gemakkelijk en controleer ik mezelf soms meer dan nodig.
Het geeft me rust in een niet-vertrouwde omgeving.

4. Zorg voor je eigen snacks

Noten, radijsjes, worteltjes, bleekselder, zelfgemaakte lijnzaadcrackers…
Ik reis nooit zonder de nodige (eenvoudige) snacks die mijn bloedsuikerspiegel niet dramatisch doen stijgen.
Ook een appel, meestal in stukjes,  of een rijstwafel zitten meestal in mijn handbagage.
Ik drink geen cola of andere frisdrank meer, dus vang ik mijn dalende bloedsuikerspiegels op deze manier op. Een En een Dextro Energy bij de hand voor moest het nodig zijn.

5. Neem genoeg insuline mee

Let erop dat je voldoende insuline meeneemt. Een extra voorschrift kan ook handig zijn. Zo heb ik mijn cartouche insuline eens laten vallen toen ik ze wou vervangen. Een reserve exemplaar had ik niet bij – ik was tenslotte maar voor een korte periode weg- en mijn voorschriften lagen thuis… Tja, dan heb je natuurlijk een probleem. Je kan op zo’n moment altijd bij de apotheek terecht, die je dan een bewijs meegeeft voor jouw mutualiteit. Maar in het buitenland geeft dat sowieso stress, believe me!

Let op: insuline bewaar je het best in je handbagage. Reis je naar een hele warme of net erg koude bestemming? Dan kan een koeltas of thermosfles handig zijn.
Je kan uiteraard ook kiezen om steeds je Medangel bij de hand te hebben. Deze sensor houdt je op de hoogte over de temperatuur van de insuline.

Insuline kan absoluut niet tegen té hoge (meer dan 25°C) of té lage (minder dan 2°C) temperaturen en verliest dan snel zijn werkzaamheid. Hou hier rekening mee.

6. Zorg voor douanepapieren

Vraag vooraleer je op reis vertrekt altijd een attest aan jouw endocrinoloog om lastige vragen aan de douane te vermijden. Die heb ik altijd bij de hand, zeker als ik buiten Europa reis.

7. Reserve diabetesspullen

Bij verre reizen stop ik altijd een extra pomp (ik krijg een gratis reispomp te beschikking als ik deze tijdig aanvraag) en extra bloedglucosemeter in m’n koffer.
En daarbij horen ook alle andere zaken die nodig zijn om mijn insulinepomp goed te laten werken. Ik heb 3 verschillende zakjes waar ik al mijn voorraad in kwijt kan en die ik verspreid over verschillende bagage, zodat ik zeker niet zonder val mocht een valies niet op de bestemming komen.

Heb je zelf nog andere tips die we aan dit lijstje kunnen toevoegen? 
Deel ze gerust!

Fijne vakantie!

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?
Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.