Zo reis je met diabetes

Vandaag, 1 januari 2019 blaas ik 40 kaarsjes uit.
Ik werd verrast door mijn man met een gezellig en verrassende overgang van oud naar nieuw met vrienden en familie.  En bovendien een reis met ons twee naar Thailand.
De voorbije maanden zijn zó immens druk geweest dat ik echt uitkijk naar een momentje met ons twee, zonder de kids. Van nature ben ik iemand die zéér graag de controle in eigen handen wil houden maar deze keer was het anders en heb ik toch een aantal dingen moeten ‘loslaten’. Alweer een inzicht rijker 🙂

Mét diabetes is alles net een beetje anders en heb je toch (vind ik) wat meer tijd en voorbereiding nodig dan iemand die geen diabetes heeft en onverwachts op vakantie vertrekt.
Ik had toch eventjes wat stress als ik opmerkte dat ik slechts nog maar 2 sensoren in mijn voorraadkast had staan op de vooravond van 2019, waarvan eentje diezelfde avond vervangen moest worden.
Gelukkig heb ik lieve klantjes die me uit de nood hebben geholpen: en me 2 van hun sensoren hebben geleend en zelfs bij me thuis geleverd. Verbinding tussen de diabeten is NOOIT weg.

Reizen met diabetes hoeft geen beperking te zijn. Alles start met een goede voorbereiding (deze keer niet). Maar alles is goed gekomen.

De reisdag zelf: mijn grootste uitdaging

De dag dat ik op het vliegtuig stap, vormt de grootste uitdaging om mijn bloedsuikerspiegel in balans te houden.
Kwalitatieve voeding is voor mij topprioriteit. Ik zal niet gemakkelijk kiezen voor junkfood of andere snelle hapjes die ik onderweg tegenkom, deze bevatten bovendien hoge dosissen koolhydraten en ongezonde vetten. Deze maken me moe en nemen mijn bloedsuikerspiegel mee de hoogte in. Waardoor je je dan de hele dag extra moe voelt op het vliegtuig. Sinds ik mijn kijk op voeding en diabetes veranderd heb, voel ik me veel energieker en probeer ik (zo goed als mogelijk) heel hoge pieken te voorkomen.
Ik motiveer mezelf dan ook elke dag opnieuw om te kiezen voor volwaardige voeding. Dat betekent: koolhydraatbewust of diabetesproof eten.

Deze 7 tips helpen mij om mijn suikerspiegel tijdens de reisdag beter in balans te houden: 

1. Eet geen voorverpakt voedsel.

Zelf koop ik nooit kant-en-klaar maaltijden in toeristenshops, op het vliegtuig, op luchthavens of bij kraampjes langs de straat. Uiteraard kiest iedereen voor zichzelf waar hij of zij zich goed bij voelt. Maar mijn ervaring leert me hier beter af van te blijven wil ik me niet op de bloedsuikerrollercoaster begeven.

Je hebt echt geen idee van de hoeveelheid natrium en koolhydraten die in de voeding verstopt zitten om het voedsel langer te bewaren en extra smaak te geven. Alles wat ik gepresenteerd krijg op het vliegtuigplateautje zat bomvol suikers : ik had deze keer zelf een salade meegenomen, wat lekkere restjes van Oudejaar.

2. Water, water, water!

Ik drink de hele dag door water op het vliegtuig. Zeker bij lange afstandsvluchten is dat heel belangrijk, want de droge vliegtuiglucht heeft een uitdrogend effect. Ik vraag me steeds een extra flesje met een schijfje citroen, dat maakt het wat feestelijker.

3. Controleer regelmatiger je bloedsuiker.

Met de FreeStyle Libre is dit nu zeer gemakkelijk en controleer ik mezelf soms meer dan nodig.
Het geeft me rust in een niet-vertrouwde omgeving.

4. Zorg voor je eigen snacks.

Noten, radijsjes, worteltjes, bleekselder, zelfgemaakte lijnzaadcrackers…
Ik reis nooit zonder de nodige (eenvoudige) snacks die mijn bloedsuikerspiegel niet dramatisch doen stijgen.
Ook een appel, meestal in stukjes,  of een rijstwafel zitten meestal in mijn handbagage.
Ik drink geen cola of andere frisdrank meer, dus vang ik mijn dalende bloedsuikerspiegels op deze manier op. Een En een Dextro Energy bij de hand voor moest het nodig zijn.

5. Insuline.

Let erop dat je voldoende insuline meeneemt. Een extra voorschrift kan ook handig zijn. Ik heb mijn cartouche insuline al eens laten vallen toen ik ze wou vervangen.Een reserve cartouche had ik niet bij – ik was tenslotte maar voor een korte periode weg- en mijn voorschriften lagen thuis toen … Tja, dan heb je natuurlijk een probleem. Je kan altijd op zo’n moment bij de apotheek terecht zonder voorschrift, die geeft je dan een bewijsje voor jouw Mutualiteit. Dit lukte me gelukkig omdat ik toen in België was. Maar in het buitenland geeft dit sowieso stress, believe me!

Let op: Insuline bewaar je het best in je handbagage.
Reis je naar hele warme of net erg koude bestemmingen? Dan kan een koeltas of thermosfles handig zijn.
Je kan uiteraard ook kiezen om steeds je Medangel bij de hand te hebben. Deze sensor houdt je op de hoogte over de temperatuur van de insuline.

Insuline kan absoluut niet tegen té hoge of té lage temperatuur. Het verliest dan snel zijn werkzaamheid. Een te hoge temperatuur (meer dan 25°C) ontstaat al gauw als insuline wordt blootgesteld aan volle zon of aan een tropisch warme omgeving. Ook bevriezen en temperaturen onder
2° C kunt u best vermijden. Hou hier rekening mee.

6. Zorg voor douanepapieren.

Die heb ik bij de hand, zeker als ik buiten Europa reis.
Vraag een attest aan jouw endocrinoloog.
Zo vermijd je problemen aan de douane. Deze keer had ik deze NIET bij me en het is met toch ook gelukt (zelfs buiten Europa).

7. Reserve.

Bij verre reizen stop ik altijd een extra pomp (ik krijg een gratis reispomp te beschikking als ik deze tijdig aanvraag) en extra bloedglucosemeter in m’n koffer.
En daarbij horen ook alle andere zaken die nodig zijn om mijn insulinepomp goed te laten werken. Ik heb 3 verschillende zakjes waar ik al mijn voorraad in kwijt kan en die ik verspreid over verschillende bagage, zodat ik zeker niet zonder val mocht een valies niet op de bestemming komen.

Heb je zelf nog andere tips die we aan dit lijstje kunnen toevoegen? 
Deel ze gerust hieronder met ons.

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?
Leave a reply