Ik durf te wedden dat je het allemaal wel al eens gehoord hebt. Koolhydraatarm eten is: gevaarlijk, ongezond, niet vol te houden, je mag niks, je hebt koolhydraten nodig voor je brein en ga zo maar door.
Jarenlang heb ik dit ook gedacht. Vaak krijgen we niet de ondersteuning in het ziekenhuis wanneer we koolhydraten willen verminderen. Sinds ik orthomoleculaire geneeskunde ben gaan studeren en er steeds vaker wetenschappelijk onderbouwde publicaties verschijnen wil ik jullie graag inspireren dat het wél kan.
In plaats van je af te vragen waarom je koolhydraatarm zou eten, zou je je beter afvragen waarom je het niet zou doen.
Ik noem koolhydraatarm geen dieet maar een leefstijl.
Minder koolhydraten eten betekent niet dat je jezelf uithongert of helemaal géén koolhydraten meer eet.
Het gaat erover dat je ‘snelle’ koolhydraten jouw lichaam je meer kwaad dan goed doen. Vermijd ze en je bloedsuikerspiegel zal je meer dan dankbaar zijn.
Eerst wat achtergrondinformatie
Het is een van de meest gestelde vragen wanneer ik cliënten over koolhydraatbeperking vertel.
Laat me beginnen met wat achtergrondinformatie.
-
- Een ‘normaal’ Westers voedingspatroon = 250 – 275 g koolhydraten per dag
- Een low carb dieet = max. 50 g koolhydraten per dag
- Ketogeen dieet = max. 20 g koolhydraten per dag
- Carnivoordieet = 0 g koolhydraten per dag
Het klassieke voedingsadvies raadt aan om 50 tot 55 % van je totale energiebehoefte uit koolhydraten halen, goed voor 250 tot 275 g koolhydraten per dag.
Dat is dus heel wat meer dan een low carb dieet, dat het op maximaal 50 gram koolhydraten houdt.
Bij low carb schrap je de grote koolhydraatbommen (zoals brood, pasta, koeken, ontbijtgranen,…) van het menu en eet je gezonde, traagwerkende koolhydraten uit groenten.
Tip: die vind je in de natuur! Je leest er meer over in deze blog.
Waarom low carb eten bij diabetes extra interessant is?
Simpel.
Het zorgt ervoor dat je heel wat minder insuline nodig hebt om je koolhydraatportie te compenseren.
Als je 1 insuline-eenheid nog hebt voor 10 gram koolhydraten, dan zal je met een ‘klassiek’ voedingspatroon (met 250 gram koolhydraten) dus al snel 25 eenheden moeten toedienen.
Heel wat meer dus dan bij een koolhydraat-intake van 50 g.
Wees voorzichtig met insuline
Insuline redt levens. Laat dat duidelijk zijn. En toch willen we er een lage dosis van in ons bloed. Insuline stimuleert namelijk de aanmaak van vetzuren én doet tryglyceriden opstapelen in je vetweefsel en lever. Een hoge dosis van die vetcellen in je bloed, jaagt je risico op een beroerte en andere gezondheidsproblemen de hoogte in. Lees mijn recente blog over ‘double diabetes’, een combinatie over Diabetes Type 1 en 2.
Low carb eten houdt niet enkel diabeten gezond, het is een absolute aanrader voor iedereen!
Zelf eet ik al meer dan 6 jaar koolhydraatarm en ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. Ik ben zo gezond als een visje, ik heb tonnen energie. Ik sta beter in mijn kracht en heb geen verstoorde relatie met eten meer, ik voel me positiever in het leven en ik ben terug op gewicht van voor mijn zwangerschappen.
Waarom zijn anderen van mening dat koolhydraatarm eten wél gevaarlijk is?
Wellicht omdat het dogma’s zijn die in ons geheugen gegrift staan. Verandering zorgt altijd voor weerstand bij mensen. Het opgeven van alles waar we eigenlijk aan verslaafd zijn is niet makkelijk. Velen blijven daarom liever bij het oude vertrouwde.
Vaak geloven we wat men wil geloven, omdat ons dat beter uitkomt. Wat echter wél gevaarlijk is, is het eten van bewerkt – en geïndustrialiseerd voedsel zoals de meeste mensen dagelijks eten. Deze voedingsgewoonten leiden tot obesitas, hart- en vaatziekten, insulineresistentie, leptineresistentie en andere chronische inlammaties, etc.
Wil jij je voeding aanpassen maar lukt het je niet alleen?
Heb je nood aan iemand die weet wat het is, die je steunt en motiveert?
I’m just one phone call away!
Of:
Schrijf je in voor het groepstraject
‘Slim eten voor diabeten’ en in 7 sessies
leer ik je hoe het anders kan !
- Leer je bloedsuikerspiegel begrijpen en ontdek alles over de impact van voeding.
- Ontdek hoe je meer gezondheidsvoordelen uit je voeding haalt en je weer energie vindt.
- Krijg je meer inzicht in de micro en macro-ingrediënten.
- Breng variatie in je eetpatroon met nieuwe tips en tricks.
- Begrijp eindelijk wat je beter wel/niet kan eten en wat je vervolgens in je winkelkar legt.
- Laat je inspireren met eenvoudige en lekkere, diabetesproof recepten.
- Voel je de verbinding met anderen die met dezelfde vragen als jij worstelen en leer van elkaar.
It all starts with you…
Boek online je gratis kennismakingsgesprekDagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”
In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.
1 Comment
joannes willemsens
Heb via huisarts VAN DE HEIJNING Kurt ( pracht dokter en mens ) het dieet minder koolhydraten en minder suikers gevolgd, woog 71 kg na 3 weken nog 64 kg . Ben ook fiets fanaat. Heb nu meer energie en beter dan 5 jaar geleden ( ben 77 j ).
Dit dieet is gemakkelijk te volgen (zondig nog regelmatig maar blijf zelfde gewicht houden) eet nu geen brood meer maar pro body, is een vervanger zonder koolhydraten (even aan passen ).
een aanrader
groeten
Willemsens J