Roland-Garros 2023: Leven met diabetes, de strijd van Alexander Zverev buiten de baan

Wil jij zonder aarzeling je glucosemeter en insulinespuit tevoorschijn halen? Kreeg je zelf ooit scheve blikken of rare reacties omdat je in het openbaar insuline spoot?
Dit gebeurde recentelijk ook bij de Duitse tennisser Alexander Zverev.
Na zijn kwalificatie voor de halve finale van Roland-Garros staat Alexander Zverev (27e op de ATP-wereldranglijst) voor een nieuwe uitdaging buiten het tennisveld.
Als diabetespatiënt moet hij zich houden aan de regels die het toedienen van insuline tijdens het toernooi verbieden.
Na zijn overwinning op de Argentijn Tomas Martin Etcheverry in de kwartfinale van Roland-Garros, staat Alexander Zverev niet alleen tegenover zijn tegenstanders op het veld, maar ook tegenover de scheidsrechters en de organisatoren van het toernooi. Zij weigeren de nummer 27 van de wereld insuline toe te dienen tijdens de zijwissels, een essentiële handeling om zijn bloedsuikerspiegel te reguleren.

Alexander Zverev, diabetes sinds zijn derde levensjaar

Alexander Zverev, die al sinds zijn derde levensjaar diabetes heeft, slaagde er eerder in zijn diabetes verborgen te houden voor de camera’s.
In 2022 onthulde de Duitse tennisser zijn aandoening aan het grote publiek in de krant L’Equipe.

Na zijn overwinning in de achtste finales tegen de Bulgaar Gregor Dimitrov (29e), zei de 26-jarige speler dat hij een gevecht voert met de organisatoren en scheidsrechters van de Internationaux de France: “Op ATP-toernooien is het vrij eenvoudig (…) Ik injecteer mijn insulinepen tijdens de zijwissels wanneer ik dat nodig heb. Hier in Parijs vertelden ze me dat het als een ‘toiletpauze’ wordt beschouwd wanneer ik van de baan af ga.
” Geïrriteerd door de situatie zei de Duitser tegen de organisatoren: “We hebben slechts recht op twee pauzes per wedstrijd, maar in een vijfsetters-wedstrijd heb ik misschien wel vier of vijf doses nodig! Het is essentieel voor mijn gezondheid.”

Tijdens zijn wedstrijd in de tweede ronde tegen de Amerikaan Frances Tiafoe (12e) bevond Alexander Zverev zich in een panieksituatie: “Een supervisor kwam binnen terwijl ik een dosis wilde injecteren en zei tegen me: ‘Nee, dat kun je niet! Je hebt een dokter nodig!’ Ik vertelde hem dat het niet nodig was, dat ik mijn bloedsuikerspiegel onder controle moest houden.”

Blog-tennis-juli-2023

“Ik breng mezelf in gevaar”

Alexander Zverev getuigt dat deze situatie zich herhaalde tijdens zijn wedstrijd tegen Dimitrov, wat hem vooral irriteerde: “Ik bood aan om het vijf seconden lang op het veld te doen. Ze zeiden tegen me: ‘Nee, dat zou raar zijn…’ Het is niet erg verstandig. Als ik mijn insulinepen niet gebruik, breng ik mijn eigen gezondheid in gevaar.
Ze bleven zeggen dat het raar was.” Gefrustreerd verhief de Duitse tennisser zijn stem: “Wat is het probleem? Denk je dat ik doping gebruik?

De organisatoren verdedigen zich

De organisatoren van Roland-Garros en de Franse Tennisfederatie (FFT) verdedigden zichzelf tegen de kritiek. Ze rechtvaardigden dat het injecteren van insuline op de baan “raar” leek, vooral voor de miljoenen kijkers. Hoewel deze insuline-injecties zijn toegestaan op andere ATP-toernooien, zijn ze op Roland-Garros verboden. In plaats daarvan moeten spelers zoals Zverev hun insuline in het geheim toedienen in het toilet. Deze situatie leidde tot frustratie bij Zverev, aangezien hij van mening is dat het zijn gezondheid in gevaar brengt om zijn insulinepen niet te kunnen gebruiken op het veld.

Help mee het taboe te doorbreken

Deze situatie benadrukt het belang van bewustzijn en begrip voor spelers met medische aandoeningen. Het is essentieel dat sportorganisaties en toernooi-organisatoren de nodige flexibiliteit tonen om spelers in staat te stellen hun medische behoeften te beheren zonder hun gezondheid in gevaar te brengen.

Doe mee om het taboe te doorbreken en lees hier wat de 5 redenen zijn om te spuiten in het openbaar.

Prikken in openbaar: ja of nee?

Loop je vast in je diabetes? Staat het jouw geluksgevoel in de weg? Blijf er niet mee zitten, maar praat erover. Zoek hulp. Pak je leven in handen. Iedereen verdient een -gelukkig én gezond leven, ook als je diabetes hebt. Vergeet dat niet!

Liefs,

Charlotte

 It all starts with you…

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

&nbsp

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.