Prikken in openbaar: ja of nee?

Haal jij zonder schroom je glucosemeter en insulinespuit boven? Of verstop jij je liever in het toilet om weg van de blikken van anderen te doen wat bij het leven met diabetes hoort.

Jarenlang heb ik er alles aan gedaan om mijn diabetes voor de buitenwereld verborgen te houden. Prikken in het openbaar? Mezelf insuline toedienen? No way! Ik gruwelde van de verbaasde blikken van anderen. Ik wou niet ‘anders’ zijn en vond het vreselijk om mezelf telkens weer te moeten verantwoorden. Het contrast met vandaag kan niet groter zijn. Over de mening van anderen lig ik al lang niet meer wakker. En die ‘je m’en fou’ houding is meteen ook wat ik jou toewens. Te vaak hoor en zie ik hoe klanten worstelen met hun diabetes. Ze schamen zich om insuline te spuiten in het openbaar en verzinnen smoesjes om tijdens een werkvergadering of restaurantbezoek naar het toilet te kunnen. Klinkt dit herkenbaar?

5 redenen waarom spuiten in het openbaar een goed idee is

1. Je helpt taboes doorbreken

Kreeg je zelf ooit scheve blikken of rare reacties omdat je in het openbaar insuline spoot?

Weet dan dat afwijzing heel vaak uit onwetendheid voortvloeit. De meeste mensen begrijpen nu eenmaal niet wat er aan de hand is wanneer jij een spuit bovenhaalt. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor de ander een ver-van-mijn-bed show. Precies daarom moedig ik iedereen aan om diabetes zichtbaar te maken. Schaam je niet voor een ziekte waar je zelf niet om gevraagd hebt en die elke dag het uiterste van je vergt. Vlaanderen telt zo’n 500.000 mensen met diabetes. Elke 17 minuten  klinkt een nieuwe, levenslange diagnose.  Ondanks de stijgende diabetescijfers blijven misvattingen hardnekkig overeind. Daar hebben wij – mensen met diabetes – een belangrijke rol te spelen. Hoe meer mensen weten wat diabetes inhoudt, hoe sneller we alle taboes de wereld uit krijgen.

Blog-april-2022-3

2. Het is gemakkelijker

Stel je voor: je bent gezellig aan het aperitieven en zit midden in een boeiend gesprek. Heb je écht zin om je plek te verlaten en in een kil toilet insuline toe te dienen? Een prik zetten is zo gebeurd en je hoeft er heus geen halve striptease voor te doen. Mijn advies? Houd de gezelligheid hoog en prik gewoon even aan tafel. Je kan je gesprekspartner altijd even vertellen wat je doet. Wedden dat hij of zij het prima vindt?

Blog-april-2022-1

3. Het is correcter

Meten is weten. Maar bij een maaltijd die je niet klaarmaakt, is het een pak moeilijker om te bepalen hoeveel insuline je nodig hebt. Prik daarom pas wanneer je bord voor je neus staat. Enkel zo kan je de verhoudingen in je gerecht zien en je insulinedosis zo goed mogelijk inschatten. Je eten koud laten worden door naar het toilet te vluchten? Zonde! Van op voorhand prikken (en de daarbij horende over-en onderschattingen) ben ik evenmin fan. Prik gewoon aan tafel. Snel en accuraat. Met een permanente glucosemeter en insulinepomp wordt het natuurlijk helemaal makkelijk. Lees hier waarom ik voor een FSL koos.

Waarom mijn FreeStyle Libre glucosemeter mijn beste beslissing was

4. Het is hygiënischer

Wist je dat bij het doortrekken van het toilet door de werveling van het spoelwater fijne ‘aerosolen’ uit de wc-pot geslingerd worden? Precies die deeltjes kunnen heel wat virussen en bacteriën bevatten. Je raadt het al: zelfs een schone toiletruimte is niet de meest hygiënische omgeving, waardoor prikken in het toilet écht geen goed idee is.

 

5. Je helpt er anderen met diabetes mee

Volgens een Australische studie heeft een kwart van de diabetesjongeren met angsten of depressie af te rekenen. Cijfers die mijn hart doen bloeden. Ik herinner me nog haarscherp hoe verloren ik me als puber voelde. Door prikken en spuiten te normaliseren maak je het anderen met diabetes makkelijker. Voelen dat je er niet alleen voorstaat, maakt een wereld van verschil. Insuline toedienen is niets om je voor te schamen. Het is een manier om zorg voor jezelf te dragen.

Insuline-Heroine

Onlangs vertelde een van mijn coachees me dat ze in de Mc Donalds zelfs aangesproken werd door de politie toen ze zichzelf insuline toediende. In Duitsland liep er zelfs een campagne die mensen aanmoedigde om de politie te bellen als ze iemand zagen ‘spuiten’. Dat het helemaal niet altijd om heroïne gaat, is anno 2022 nog veel te weinig bekend. Informeer, demonstreer en inspireer! Samen kunnen we het taboe doorbreken.

Loop je vast in je diabetes? Staat het jouw geluksgevoel in de weg? Blijf er niet mee zitten, maar praat erover. Zoek hulp. Pak je leven in handen. Iedereen verdient een -gelukkig én gezond leven, ook als je diabetes hebt. Vergeet dat niet!

Liefs,

Charlotte

 It all starts with you…

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

&nbsp

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.