Diabetes en mondverzorging: dít moet je weten

Goede mondverzorging is voor mensen met diabetes ontzettend belangrijk. Door instabiele bloedsuikerspiegels hebben diabeten namelijk vaker last van mondproblemen, zoals een droge mond, tandvleesontsteking of parodontitis. Daarom is het erg belangrijk dat je je tandarts vertelt dat je diabetes hebt. Hij of zij is dan extra waakzaam op mondklachten en kan sneller ingrijpen. Maar je kunt zelf ook veel doen. In deze blog: dít moet je als diabeet weten over mondproblemen – en het voorkomen daarvan.

Diabetes en een droge mond

Een hyper gaat vaak gepaard met veel dorst en een droge mond – je herkent het gevoel vast wel. Maar wist je ook dat een droge mond het risico op gaatjes (cariës) verhoogt? Drink bij een hyper dus veel water. Niet alleen voor het behoud van je nieren, maar ook om gaatjes te voorkomen.

Diabetes en een tandvleesontsteking

Zijn je suikerwaarden al een tijdje wat hoger dan normaal? Controleer dan tijdens het poetsen eens of je tandvlees bloedt. Bloedend tandvlees is hét symptoom van gingivitis: een oppervlakkige, meestal pijnloze tandvleesontsteking. Ongeveer 60 tot 80 procent van de bevolking heeft wel eens last van ontstoken tandvlees, maar mensen met diabetes zijn hier nog gevoeliger voor. Door hoge bloedsuikers steken ontstekingen namelijk sneller de kop op én gaan die ontstekingen lastiger weg. De ontstekingen zorgen op hun beurt weer voor hogere bloedsuikers. Het is dus een vicieuze cirkel.

Ontstoken tandvlees en verhoogde bloedsuikers

Boosdoeners in dit verhaal zijn verder tandplak en tandsteen. Zodra dit verwijderd is, gaat de ontsteking meestal vanzelf over. Dit moet door de mondhygiëniste of tandarts gebeuren, want je poetst of flost het niet zomaar weg. Maak daarom tijdig een afspraak bij je tandarts of mondhygiënist, want zolang het tandvlees ontstoken is zal je last hebben van (licht) verhoogde bloedsuikers.

Parodontitis

Is naast het tandvlees ook het kaakbot ontstoken, dan heet dat parodontitis. Rood, slap en gezwollen tandvlees, een vieze smaak in de mond, een slechte adem, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees: er kunnen diverse verschijnselen optreden. Maar omdat parodontitis zelden pijnklachten geeft, blijft het vaak te lang onopgemerkt. Pas in een gevorderd stadium ontstaan er echt klachten, zoals het ontstaan van ruimte tussen de tanden en kiezen. Er ontstaat dus botverlies, en dit is permanent. Het bot kan immers niet opnieuw aangroeien… Uiteindelijk kan er door parodontitis zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen.

Diabetes en parodontitis

Parodontitis komt 2 á 3 keer vaker voor bij mensen met diabetes dan bij andere patiënten en kent bij diabeten dikwijls een ernstiger verloop. Maak daarom tijdig een afspraak bij je tandarts of mondhygiënist als je (één van) de beschreven verschijnselen hebt, zodat jouw onbehandelde gingivitis niet tot (vergevorderde) parodontitis leidt.

Mondproblemen en diabetes: dit hebben ze met elkaar gemeen

Wist je dat volgende zaken een rol spelen bij het ontstaan van mondproblemen?

  • Obesitas
  • Voeding
  • Stress
  • Roken
  • Genetische aanleg

Dit lijstje heb je als diabeet ongetwijfeld vaker gezien. De meeste risicofactoren zijn immers ook gelinkt aan het ontstaan van diabetes type 2. Hoewel er (nog) geen rechtstreeks verband gevonden is tussen mondproblemen en diabetes, lijken beiden wél met elkaar te maken te hebben. Waarschijnlijk moeten we de oorzaak van beide aandoeningen in dezelfde hoek zoeken. Niet voor niets doen wetenschappers er volop onderzoek naar. Zo was er een studie die het ontstaan van diabetes type 2 bij muizen onderzocht. Door de introductie van bepaalde bacteriën ging de alvleesklier van deze muizen ontsteken, waardoor ze diabetes ontwikkelden. Wat blijkt? Diezelfde bacteriën zijn ook betrokken bij ontstoken tandvlees. Wellicht is het voorkomen van tandvleesontstekingen dus een goede maatregel om diabetes type 2 te vermijden.

Mondproblemen als diabeet

Onthoud dus dat mondproblemen voor jou als diabeet (bijna) nooit onschuldig zijn. Heb je last van mondproblemen, zoals bloedend tandvlees, een vieze smaak in de mond of een slechte adem? Maak dan meteen een afspraak bij je tandarts of mondhygiënist. Je mond én je gezondheid zullen je dankbaar zijn.

Orthomoleculaire oplossingen voor mondproblemen

PS. Ook orthomoleculair bestaan er heel wat oplossingen om jouw ontstoken tandvlees en andere mondproblemen te verminderen. Wil je hier meer info over? Stuur me een mailtje, dan kijk ik of ik iets voor je kan betekenen.  

Charlotte

 It all starts with you…

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.