Werelddiabetesdag? Tijd om aan jezelf te denken!

Op 14 november is het weer Werelddiabetesdag: een dag bedoeld om te informeren én sensibiliseren over onze chronische ziekte. Een dag waarop diabetes centraal staat en kranten, magazines en nieuwsafleveringen verhalen brengen van mensen die wéten wat het is. Mensen zoals jij en ik, die elke dag opnieuw – en soms met horten en stoten – rekening moeten houden met hun aandoening. Want diabetes is topsport en eist elke dag opnieuw je volle aandacht.

SOS onbegrip

‘Moet je niet gewoon elke dag wat insuline spuiten?’ ‘Je ziet er toch gezond uit?’ Kreeg je zulke opmerkingen ook al te horen? Een onzichtbare ziekte als diabetes is voor velen moeilijk te begrijpen. Aan onze ‘buitenkant’ zie je niet wat er binnenin misloopt en dat zorgt voor heel wat misvattingen. Om de diabeteskennis van de gemiddelde Vlaming te testen stelde de Diabetes Liga een online testje op. Wat bleek? De gemiddelde score bedraagt 4,9/10. Werk aan de winkel dus!

world diabetes day 14 November

Nog enkele (hallucinante!) cijfers op een rijtje:

  • Zelfs wie in zijn omgeving met diabetes geconfronteerd wordt, scoort gemiddeld amper 5,4/10.
  • Een op de twee Vlamingen kent het verschil niet tussen type 1 en type 2
  • Maar liefst 40% denkt dat je diabetes krijgt door veel suiker te eten.

PS: Ben je benieuwd hoeveel je partner, mama, vriendin, zoon, dochter…over diabetes weten? Daag hen uit met dit testje.

Je verpleegster in de bloemetjes

Het thema van de Werelddiabetesdag is dit jaar ‘je verpleegster maakt het verschil’. Een diabetesverpleegkundige weet hoe complex diabetes kan zijn en begeleidt jou in het omgaan en leven met je ziekte. Een grote stap voorwaarts in de traditionele geneeskunde, want eerlijk is eerlijk: zelfs de meest empathische arts heeft simpelweg niet de tijd om al jouw vragen en zorgen uitgebreid te bespreken. En iedereen met diabetes verdient een bondgenoot aan zijn of haar zijde. Betekent jouw diabetesverpleegkundige een grote steun? Zet haar dan vandaag eens in de bloemetjes. Een simpel kaartje of lief berichtje maken écht een groot verschil.


 

Nood aan meer

Ik ben mijn diabetesverpleegkundige ontzettend dankbaar voor haar goede zorgen, maar toch voelde ik jaren geleden dat ik meer nodig had. Ik wou af van die voortdurende glucoserollercoaster die mijn leven bepaalde en me compleet uitgeput deed voelen. De klassieke aanpak van lightvoeding en insulineshots aangepast aan mijn koolhydratenintake was voor mij niet genoeg. En vooral: het maakte me allesbehalve gelukkig. Hét startschot van een lange ontdekkingsreis waarbij ik zelf weer achter het roer van mijn diabetes kroop. Ik schoolde me om tot orthomoleculair gezondheidsexpert en gebruik mijn ervaringen vandaag om andere diabeten op weg te helpen.

Wil je meer weten over mijn verhaal? Je leest het hier.

Ga voor jouw geluk

Een gezond én gelukkig leven met diabetes? Ik beloof je dat het kan.

Voel je dat de sporadische bezoekjes aan je arts en verpleegkundige niet genoeg zijn? Wil je stappen zetten maar weet je niet goed hoe je er alleen aan begint? Heb je nood aan iemand die je motiveert, inspireert en weet wat het is? Dan is deze Werelddiabetesdag misschien jouw moment om jezelf op de eerst plaats te zetten en aan je gezondheid te werken.

Heb je nood aan een gesprek of ben je benieuwd hoe ik je op weg kan helpen? Bel, schrijf of mail me! Ik vertel je er heel graag meer over. (Gratis en vrijblijvend, natuurlijk!)

Tot gauw?

Liefs,

Charlotte

 It all starts with you…

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Wist je dat de datum voor Werelddiabetesdag niet lukraak gekozen is? 14 november is de geboortedag van Frederick Banting, een Canadese arts die in 1922 samen met zijn collega Charles Best insuline ontdekte. De man sleepte ook een Nobelprijs in de wacht en heeft dus heel wat betekent voor de diabetesbehandeling.


Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?
Leave a reply