Intermittent fasting & diabetes: een gouden duo

Intermittent fasting is tegenwoordig een hot topic. Magazines zetten dikwijls het gewichtsvoordeel in de kijker, maar wist je dat vasten nog heel wat meer gezondheidsplussen oplevert? Zeker bij diabetes zijn die ontzettend interessant!

Gun je lichaam rust

Intermittent fasting brengt je lichaam dichter bij haar natuurlijke ritme. Dat is nodig, want hoewel ons lichaam niet gemaakt is om constant gevoed te worden – denk even aan de oermens die soms dagenlang zonder eten leefde om daarna weer op jacht te trekken – is onze maatschappij geëvolueerd naar een echte eet-wereld. Voel je een hongertje opkomen? Een korte stop bij een drive-in restaurant, nachtwinkel, tankstation of supermarkt en je buik is zo weer gevuld. Er valt overal en altijd wel iets mee te grissen. Vasten geeft je lichaam rust. Doordat het zich dan even niet met de spijsvertering bezig hoeft te houden, komt er tijd vrij om andere zaken aan te pakken.

Boost voor je gezondheid

Dat je er mogelijks enkele kilo’s mee verliest, is mooi meegenomen. Maar vasten heeft een veel bredere impact op je gezondheid. Zo doet het de productie van groeihormonen in je lichaam toenemen. Die krachtige hormonen zijn verantwoordelijk voor je spieropbouw, vetverbranding en het herstellen van organen en hersenweefsel. Zelfs je huid vaart er wel bij. Laat die mooie glow maar komen!

Autofagie

Al eens gehoord van autofagie? De term komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘jezelf opeten’. No worries, dit proces gebeurt op microniveau. Intermittent fasting zet een soort van grote schoonmaak in je celhuishouding in gang. Beschadigde cellen worden hersteld, nieuwe, gezonde cellen aangemaakt. En dat is goed nieuws, want we hebben bijvoorbeeld allemaal kleine kankercellen in ons lichaam die opgeruimd moeten worden. Intermittent fasting geeft dat natuurlijke opkuisproces een boost, helpt ontstekingsreacties in je lichaam (gelinkt aan diabetes en overgewicht) tot rust brengen en bevordert je immuniteit.

Yoshinori Ohsumi

Yoshinori Ohsumi, Japanse celbioloog, ontving de nobelprijswinnaar voor de geneeskunde, voor zijn onderzoek rond autofagie. (zie artikel)

Bloedsuiker onder controle

Diabeten schrikken weleens als ik hen over intermittent fasting vertel. “Staat je bloedsuikerspiegel na het vasten dan niet veel te laag?” Het tegendeel is waar: vasten en autofagie zorgen voor langere, stabielere bloedsuikers én minder hongergevoel bij lagere insulinewaarden.  Het gevolg? Je insulinegevoeligheid stijgt, waardoor velen zelfs minder insuline nodig hebben.

Boost je vetverbranding

Ook voor wie enkele overtollige kilo’s wil aanpakken, is intermittent fasting een interessante levensstijl. Door te vasten haalt je lichaam energie uit vetten in plaats van suikers. Die switch van suiker- naar vetverbranding merk je op de weegschaal. Dat is meteen ook goed nieuws voor het gevaarlijke viscerale vet (het vetweefsel rondom je organen), gelinkt aan je risico op hart-en vaatziekten.

Meer energie

Lichaamsvet is een oneindige energiebron. Ik zei je eerder al dat intermittent fasting je lichaam energie uit vetten in plaats van suikers doet halen. Tijdens het vasten hoef je dus niet te vrezen voor een energiedip. In tegendeel! Vasten geeft je energie én houdt je brein scherp. Focus gegarandeerd!

Wil je zelf met intermittent fasting aan de slag? Zo pak je het aan

1. Kies een formule die bij je past

Intermittent fasting kan op verschillende manieren. Sommigen zweren bij 5/2, waarbij je vijf dagen gewoon eet en twee dagen je calorie-intake terugschroeft, anderen bij 16/8, waarbij je elke dag 16 uur vast. Ik voel me het best bij de laatste aanpak. Het is makkelijker, duidelijker en vooral: beter voor je diabetes omdat je elke dag min of meer hetzelfde patroon volgt. De makkelijkste manier om met intermittent fasting aan de slag te gaan is het ontbijt skippen. Ik eet mijn eerste maaltijd tussen 12 en 13 u en eet om 19u voor het laatst. Collega IF’ers vertellen me vaak dat vasten bevrijdend werkt. Eindelijk hoeven ze zich geen zorgen meer te maken over highs of lows na het ontbijt of in volle ochtendrush een gezond ontbijt klaar te maken. Winwin!

Tip: geen zin om de uren af te tellen? Ik gebruik de app ‘Fastic’ om mijn vastenperiode bij te houden. Handig en makkelijk!

2. Weet wat je eet

Tijdens het vasten moet je voorkomen dat je insulinewaarden stijgen. Je eet én drinkt dus geen calorieën. Ja, zelfs die scheut melk in je koffie kan het vasten doorbreken. Drink veel water. Zwarte thee en koffie kunnen ook. En wees voorzichtig met drankjes met kunstmatige zoetmiddelen. Volgens de regels van intermittent fasting kan je tijdens je eeturen eten wat je wil. Maar het spreekt voor zich dat het – zeker voor diabeten – geen goed idee is om je bord nadien vol te scheppen met snelle koolhydraten. Niet enkel voor je bloedsuiker, maar ook voor het proces van autofagie is dat nefast.

3. Meten is weten

Heb je type 1-diabetes en wil je met intermittent fasting aan de slag? Pak het dan verstandig aan. Je doet er goed aan om tijdens je eerste week je bloedsuikerwaarden extra goed op te volgen. Hoeveel insuline nam je ’s avonds? Hoe stonden je waarden bij het opstaan? Bij het doorbreken van het vasten? Meten is weten. Enkel zo krijg je een goed inzicht in hoe je lichaam reageert. En last but not least: diabetesmanagement blijft ALTIJD belangrijker dan vasten. Heb je een hypo? Geef je lichaam dan wat het nodig heeft. Glucose is op dat moment jouw medicijn. Volg jouw bloedsuikers nauwgezet op!

meten is weten

Heb je vragen over intermittent fasting?

Stuur me gerust een mailtje! Ik help je graag op weg.
Voelt je diabetes als een eeuwige strijd? Blijf er niet alleen mee worstelen. In mijn groepstrajecten werken we samen met andere diabeten aan een leuker leven, mét diabetes. Liever een-op-een aan de slag? Ook dat kan! Bel me gerust even op en we babbelen erover. Helemaal vrijblijvend natuurlijk!

Autofagie-1

Veel succes!

PS: wil je meer weten over intermittent fasting? Deze drie boeken zijn absoluut het lezen waard!

16:8 van Servaas Bingé

De diabetes-code van Jason Fung

De dr. Ludidi Vastenmethode door Samefko Ludidi

Liefs,

Charlotte

 It all starts with you…

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.