Waarom mijn FreeStyle Libre glucosemeter mijn beste beslissing was

Naast het omgooien van mijn voedingspatroon was het aanschaffen van mijn permanente glucosemeter de beste beslissing ooit. Na lang wikken en wegen, koos ik in 2015 voor het Flashsysteem van FreeStyle Libre (FSL). Vorig jaar maakte ik de switch naar de Free Style Libre 2 die nog een stapje verder gaat. Benieuwd naar de voordelen? Ik leg het je graag uit!

Freestylelibre_2

Supersimpel

Zo’n glucosemeter lijkt ingewikkelder dan het is. De FreeStyle Libre bestaat uit een sensor die je op de bovenarm draagt en een reader die je los bij je draagt, of je gebruikt er je smartphone voor. De sensor kan maximaal 14 dagen blijven zitten. Hij meet elke minuut de glucose in het onderhuidse weefselvocht. De waardes worden tot 8 uur opgeslagen in het systeem, dus kan je met je scanner of app perfect terugkijken in de tijd.

FSL-Charlotte-Diabetes

Goed voor je zelfvertrouwen

Het idee van iets in je lichaam ingeplant te krijgen… Ook ik had er schrik van. Als vrouw sta je nu eenmaal niet te springen om zo’n weinig sexy ding te dragen. Maar eerlijk? Ik ben er nog steeds dolgelukkig mee dat ik uiteindelijk de knop doorhakte. Ik beschouw het als een stuk van mijn groeiproces. Me door m’n sensor minder vrouw voelen? Geen seconde! De FreeStyle Libre was hét laatste puzzelstukje dat ervoor zorgde dat ik mijn lichaam eindelijk kon aanvaarden.

Stop met prikken

Dankzij dit metertje hoef ik niet langer tien keer per dag in mijn vingertop prikken. Die zijn na meer dan 20 jaar prikwerk wel aan hun pensioen toe!

Realistisch

Mijn glucosemeter geeft me een veel realistischer beeld dan de tien vingerprikken van vroeger. Hij helpt me ook bepaalde signalen te herkennen. De angstgevoelens die me vaak overmeesterden? Ik weet nu dat ze het gevolg van een zeer snelle suikerspiegeldaling zijn. Die link had ik voor mijn meter niet in de gaten. Ik dacht dat angst gewoon bij me hoorde.

Menstruatie

Ook mijn menstruatiecyclus bleek een belangrijke impact op mijn bloedsuikerspiegel te hebben. Als ik nog eens moe uit bed kom na een lange nacht, hoef ik me niet meer af te vragen hoe dat komt. Nachtelijke hypo’s zijn nu perfect zichtbaar bij een eerste ochtendcheck.

Inzicht in je bloedsuikertrends

Mijn glucosemeter deed me beseffen dat een vingerprik eigenlijk een momentopname is en daardoor een verkeerd beeld van je waarden kan geven. Mijn FSL-meter vermeldt telkens een trendpijl bij mijn waarden. Wijst de pijl naar beneden? Dan is mijn suikerspiegel aan het dalen. Wijst de pijl naar boven? Dan zit mijn suikerspiegel in stijgende lijn. En dat is niet alles. De meter geeft m’n waarden doorheen de dag ook weer in een grafiek. Mijn bloedsuikerspiegel heeft dus geen geheimen meer voor mij.

Drie slimme alarmen

Het FreeStyle Libre 2-systeem heeft drie realtime glucosealarmen. Er is een alarm voor een lage glucose, een hoge glucose én eentje bij signaalverlies. Dat maakt het makkelijk om meteen te reageren. Wist je dat het systeem elke minuut controleert om te zien of er een alarm moet worden gegeven? Vind je het alarmgeluid vervelend? Dan kan er er ook voor kiezen om de drie alarmen enkel in trilmodus te gebruiken.

Is het echt allemaal rozengeur en maneschijn?

Jammer genoeg communiceert het FreeStyle Libre 2-systeem nog steeds niet met een insulinepomp. En ik mis ook de alcoholdoekjes die sinds december 21 uit de verpakking verwijderd werden. Het gevolg van een nieuwe wetgeving. Maar verder…  Niet dan lof. Niet twijfelen, gewoon doen!

Overweeg je om de overstap te wagen en wil je er graag eens over praten? Stuur me gerust een mailtje! Ik help je graag op weg!

Liefs,

Charlotte

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?
Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.