Waarom mijn FreeStyle Libre glucosemeter mijn beste beslissing was

Naast het omgooien van mijn voedingspatroon, was het aanschaffen van mijn permanente glucosemeter mijn allerbestebeslissing. Na lang wikken wegen, koos ik voor het Flashsysteem van FreeStyle Libre (FSL). Pas op, ook ik heb enorm getwijfeld. Het idee van iets in mijn lichaam ingeplant te krijgen, schrikte me af. Als vrouw sta je nu eenmaal niet te springen om zo’n weinig sexy ding te dragen. Maar uiteindelijk hakte ik de knop door. En daar ben ik nog steeds dolgelukkig mee. Het was hét laatste puzzelstukje dat ervoor zorgde dat mijn lichaam eindelijk kon recupereren. Dankzij dit metertje hoef ik niet langer tien keer dag in mijn vingertop prikken. Die zijn na meer dan 20 jaar prikwerk wel aan hun pensioen toe.

Een vingerprik is niet meer dan een momentopname.

Het flashsysteem maakte me bewuster van mijn bloedsuikertrends. Het deed me beseffen dat een vingerprik eigenlijk een momentopname is en daardoor een verkeerd beeld van je waarden kan geven. Mijn FSL-meter vermeldt telkens een trendpijl bij mijn waarden. Wijst de pijl naar beneden? Dan is mijn suikerspiegel aan het dalen. Wijst de pijl naar boven? Dan zit mijn suikerspiegel in stijgende lijn. En dat is niet alles. De meter geeft m’n waarden doorheen de dag ook in een grafiek. Mijn bloedsuikerspiegel heeft dus geen geheimen meer voor mij. 

Dankbare vingertoppen

Vijfentwintig keer per dag checken doe ik niet meer, maar ik haal wel nog gemakkelijk een achttiental keer per dag. Dat perfectionisme, weet je wel…

Mijn glucosemeter geeft me een veel realistischer beeld dan de tien vingerprikken van vroeger. Hij helpt me ook bepaalde signalen te herkennen. De angstgevoelens die me vaak overmeesterden? Ik weet nu dat ze het gevolg van een zeer snelle suikerspiegeldaling zijn. Die link had ik voor de meter niet in de gaten. Ik dacht dat angst gewoon bij me hoorde.

Ook mijn menstruatiecyclus bleek een belangrijke impact op mijn bloedsuikerspiegel te hebben. Als ik nog eens moe uit bed kom na een lange nacht, hoef ik me niet meer af te vragen hoe dat komt. Nachtelijke hypo’s zijn nu perfect zichtbaar bij een een eerste ochtendcheck. 

Voor mijn FSL  kon ik daar geen rekening mee houden.

Nu weet ik perfect wat ik kan verwachten.

Ik besef dat ik al veel eerder een continue glucosemeter had moeten nemen. Mijn vingertoppen zijn me nog elke dag dankbaar voor de beslissing. Ik kan me echt geen leven zonder meer voorstellen.

Voor wie nog twijfelt: gewoon doen!

Wens je meer info over FSL

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?
Leave a reply