Waarom je bij diabetes méér nodig hebt dan stabiele bloedsuikers.  

Stabiele bloedsuikers zijn belangrijk voor wie leeft met diabetes. Maar voor een gelukkig leven mét diabetes is meer nodig dan goede waarden. Deze acht pijlers helpen je op weg naar een gezond én gelukkig leven, met diabetes.  

Glucosecontrole is voor de meeste diabeten dagelijkse kost. Meten is weten, maar cijfers mogen je niet doen vergeten waar het écht om draait. Wat helpt jou om eindelijk het leven te leiden waarvan je al zo lang droomt? Voor heel wat diabeten voelt hun ziekte als een dagelijkse strijd. Ze zijn hun zelfvertrouwen kwijt, geraken ontmoedigd en verliezen de voeling met zichzelf. Diabetes genezen kan voorlopig (helaas) nog niet. Toch heb je zelf heel wat touwtjes in handen. Kleine, slimme aanpassingen in je levensstijl geven je weer grip op je aandoening. Beschouw je diabetes als een groeikans en leer zien wat wél kan. Zo sta je zoveel krachtiger in het leven en volgen die stabielere bloedsuikerspiegels vanzelf.  

Zie je medicatie als een bondgenoot

GlucosecontroleHoeveel koolhydraten eet je? Hoe hoog of laag is je bloedsuikerspiegel? Wat is je HbA1c? Bij diabetes draait je leven rond getallen. Je bloedglucose vertelt je wat je maaltijd, maar ook wat je stressniveau of die sportsessie van zonet met jouw lichaam doen. Medicatie blijft bij diabetes type 1 een belangrijk hulpmiddel. Beschouw insuline niet als ‘de vijand’, maar als een middel om zorg te dragen voor je lichaam. Medicatie is trouwens niet het enige strijdmiddel.  Door er zélf voor te zorgen dat je bloedglucose niet te snel stijgt, zal je vanzelf minder insuline nodig hebben. Zelfs kleine levensstijlaanpassingen hebben een groot effect, ook bij zwangerschapsdiabetes, prediabetes en diabetes type 2.  Je gezondheid weer op de eerste plaats zetten kan ervoor zorgen dat jij voortaan met minder (of zelfs helemaal geen) medicatie verder kan.  

Haal de beste voeding uit de natuur

VoedingHoe gevarieerder je eetpatroon, hoe meer gezondheidsvoordelen je uit je voeding haalt.  Wat je eet heeft bovendien een instant effect op je bloedsuikerspiegel. Voedingskeuzes spelen dan ook een grote rol bij diabetesmanagement. Kiezen voor de voeding die bij je lichaam past, brengt je bloedsuikerspiegel, je medicatiedosis én het risico op complicaties omlaag. Hoe je dat doet? Onthoud dat de natuur jouw meest gezonde voedingsleverancier is. Vul je bord vooral met natuurlijke en onbewerkte voeding (groenten, wat fruit, noten, pitten en zaden, gevogelte, eieren en vis). Eiwitten en gezonde vetten zijn dé belangrijkste energiebronnen in je nieuwe voedingspatroon. Die ommezwaai vraagt extra moeite en discipline, maar je merkt heel snel een positief effect op je bloedsuikerspiegel.  

Beweeg en boost je insulinegevoeligheid

BewegingDat beweging belangrijk is voor onze gezondheid weten we allemaal. En toch beweegt bijna niemand voldoende. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Voor diabeten is regelmatig bewegen zelfs nog belangrijker. Het doet je gevoeligheid voor insuline toenemen, waardoor jij minder medicatie nodig hebt. Elke dag naar de fitness hollen? Zo ver hoef je niet te gaan. Met een aantal dagelijkse krachtoefeningen en eenvoudige tips die je hartslag verhogen, kom je al een heel eind. 

Leer kansen zien

Wat wil JIJ veranderen? Pas wanneer je doelen helder zijn, kan je werken aan verandering. Misschien mis je structuur in je leven en is je lichaam daardoor uit balans? Of voel je je alleen staan en lijkt het alsof niemand je situatie begrijpt? Oude patronen door nieuwe vervangen doe je niet van vandaag op morgen. Stappen zetten lukt vaak beter met een supporter langs de zijlijn. Ga op zoek naar een dia-buddy. Iemand die weet welke impact een chronische ziekte heeft en je zonder woorden begrijpt. Wil je meer? Een professional kan je helpen om de knelpunten in jouw leven bloot te leggen en samen een plan van aanpak uit te dokteren. Als orthomoleculair gezondheidsexpert én ervaringsdeskundige leer ik je met een andere bril naar diabetes kijken zodat je weer de keuzes en kansen in het leven ziet. Want geloof me, die zijn er in overvloed!  

Vervang inspanning door ontspanning

StressmanagementIn onze druk-druk-druk maatschappij is zelfzorg geen evidentie. Maar helaas is die overvolle agenda niet onschuldig. Het brengt een voortdurende productie van stresshormonen met zich mee, waardoor je lichaam flink onder druk komt te staan. Durf jezelf op de eerste plaats te zetten. Wie niet voor zichzelf zorgt, kan immers niet voor anderen zorgen. Bij diabetes brengt stress trouwens nog een extra probleem met zich mee. Studies hebben aangetoond dat stresshormonen je bloedsuikerspiegel doen schommelen. Net als de neveneffecten van stress trouwens: slecht slapen, maaltijden overslaan, meer alcohol drinken, medicatiegebruik… Kortom, tijd voor actie. Of liever: tijd om op de rem te gaan staan. 

Een goede nachtrust voor een goede insulinewerking

slaapWist je dat je stofwisseling volgens een dag-nachtritme werkt? Overdag is je insulinegevoeligheid hoger dan s nachts (logisch, want overdag heeft je lichaam meer insuline nodig om voeding te verwerken). Een knap maar niet onfeilbaar systeem. Een verstoorde nachtrust haalt dit natuurlijke ritme namelijk uit evenwicht. Het gevolg?  Onstabiele bloedsuikerwaarden.  Zelfs 1 nacht minder goed slapen laat zich voelen. Slaaptekort beïnvloedt ook je eetlust: al na een paar slechte nachten stijgt je zin in zoete en vette snacks.  Dat verklaart waarom slechte slapers vaker met overgewicht kampen dan mensen die acht uur per nacht slapen. Een goed evenwicht tussen activiteit en rust is belangrijk om je lichaam draaiende te houden.  Neem slaapproblemen altijd ernstig!  

Samen staan we sterk

Omgeving

Diabetes heb je niet alleen. Het beïnvloedt ook het leven van je partner, je kinderen, je familie, vrienden. Hun steun is meer dan nodig.  Je verdient jouw eigen dreamteam: een kring van supporters om je heen die je steunen en met je meedenken.  Een  positieve omgeving zorgt voor rust in je hoofd en maakt je gelukkig.  Ook het omgekeerde is waar. Energievretende relaties zuigen je leeg en kunnen zelfs lichamelijke klachten met zich meebrengen. Wees er alert voor. Ook bij je  leefomgeving  sta je best eens stil. Velen onder ons zijn gevoelig voor geluidsoverlast, straling, wifi en andere vormen van ‘vervuiling’. Hier kan je weliswaar niet altijd iets aan veranderen. Maar door je ervan bewust te worden en op tijd en stond ‘zuivere’ oorden op te zoeken, zorg je voor het nodige tegengewicht. Niets heerlijker dan je longen met frisse boslucht te vullen. Niet waar? 

Hormonen: evenwicht als sleutel

HormonenHormonen houden ons lichaam draaiende. Ze sturen onze organen aan en regelen belangrijke lichaamsprocessen. Bij heel wat ziekten en aandoeningen ligt een hormonaal tekort of onevenwicht aan de basis. Ook bij diabetes. Terwijl er maar liefst vijf hormonen zijn die je bloedsuikerspiegel kunnen verhogen, is er maar eentje sterk genoeg om precies het tegenovergestelde te doen: insuline.  Wat jij in je mond stopt, bepaalt hoeveel insuline je lichaam nodig heeft. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, maar ook langdurige stress kan de werking van hormonen onder druk zetten. Vaak hebben de schildklier en bijnieren – belangrijke hormonenleveranciers – extra ondersteuning nodig. Voeding speelt een cruciale rol om die hormoonhuishouding weer in evenwicht te brengen. Ook beweging en stressreductie helpen om die hormonale balans herstellen. Een orthomoleculair therapeut kan je helpen om inzicht te krijgen in jouw hormoonhuishouding en met de juiste voeding en – indien nodig – voedingssupplementen het evenwicht herstellen.  

Liefs,

Charlotte

 It all starts with you…

In samenwerking met zoetstoffen.eu(zie artikel)
zoetstoffen.eu

 

 

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.