Opgepast voor dubbele diabetes

Dat diabetes type 1 een auto-immuunziekte is, hoef ik je niet meer te vertellen. Het lichaam vernietigt de bètacellen van de alvleesklier, die insuline produceren, waardoor je zelf geen insuline meer aanmaakt. Naast de klassieke vorm van diabetes, bestaat er ook andere vorm. Een variant waarover je bijna nooit iets leest: dubbele diabetes.

Dubbele diabetes = diabetes type 1 + insulineresistentie

Bij dubbele diabetes heeft iemand naast type 1 diabetes ook af te rekenen met insulineresistentie, een typisch kenmerk van type 2. Het lichaam maakt dan nog wel insuline aan, maar de lichaamscellen reageren er niet meer normaal op. Het resultaat? Een steeds hogere bloedsuikerspiegel. Dat proces zien we vaak bij mensen met flink wat overgewicht en is niet typisch voor diabetes type 1. Maar diabeten kunnen op termijn wél insulineresistent worden, net als iedereen trouwens.

Hoe ontstaat insulineresistentie

Bij iedere hap die je eet (vooral bij koolhydraten), maakt je lichaam insuline aan om voeding om te zetten in energie. Hoe meer koolhydraten, hoe meer insuline nodig is.  Wie veel koolhydraten eet, en dus meer insuline aanmaakt, of extern moet toedienen, slaagt er niet altijd in om alle glucose te verbranden. Dat ‘overschot’ wordt omgezet in vet én vervolgens opgeslagen. Hoe meer vet we opslagen, hoe meer insuline opnieuw nodig is. Kortom, de insulineproductie draait overuren. En dat is niet zonder gevaar. Wanneer je alvleesklier lange tijd grote hoeveelheden insuline moet produceren, kan deze uitgeput geraken… Een moeilijk te doorbreken cyclus, waarbij je steeds resistenter voor insuline wordt.

Sommige mensen met diabetes type 1 zijn voorzichtig met de hoeveelheid koolhydraten die ze op hun bord scheppen. Daardoor kampen ze gelukkig minder met insulineresistentie. Maar er is ook een groep diabeten die simpelweg insuline injecteren voor de portie koolhydraten die ze eten. Dat kan niet alleen voor extra kilo’s zorgen, maar na verloop van tijd ook voor insulineresistentie … en dubbele diabetes.

Het gevaar van dubbele diabetes

Insulineresistentie is op zich al een grote reden tot bezorgdheid. Het verhoogt je risico op hart- en vaatziekten, beroerte, kanker, vervette lever, artritis, hoge bloeddruk en ontstekingen. Volgens heel wat wetenschappers is insulineresistentie de belangrijkste oorzaak van de meeste moderne ziekten.

Voeg daar nog eens diabetes type 1 aan toe – een aandoening die sowieso al lastig te managen is en het risico op gezondheidsproblemen verhoogt – en je begrijpt dat de gevolgen niet min zijn.

Vergelijk het met een kop zwarte koffie, terwijl je al last van je darmen hebt! Je maakt een slechte situatie alleen maar erger.

Hoe zit het met jou?

Afhankelijk van je genen kan je meer koolhydraat-intolerant zijn dan je denkt. Dat herken je aan grote schommelingen van je bloedsuikerwaarden, na het eten van koolhydraatrijk voedsel.

Heb je naast diabetes type 1 ook overgewicht? Dan merk je waarschijnlijk dat je voor dezelfde hoeveelheid koolhydraten steeds meer insuline nodig hebt. Het is belangrijk om te weten dat dit geen normaal kenmerk van diabetes is. Als diabeet verandert je insulinebehoefte voortdurend. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar merk je een link tussen extra kilo’s en een hogere insulinebehoefte? Bespreek dit dan altijd met je medische team.

Hoe kan je het risico verminderen?

  • Simpel: val af! Een effectieve strategie om af te vallen en je insulinegevoeligheid te verhogen bestaat uit vier gouden adviezen:
  • Eet niets meer na 19.00 uur
  • Verminder stressen
  • Slaap voldoende
  • Vermijd bewerkte voeding en eet minder koolhydraten
  • Beweeg meer

Heel wat wetenschappers onderzochten het effect van diëten met weinig koolhydraten. Die blijken zijn zeer effectief om af te vallen, insulinegevoeligheid te verhogen én bloedsuikers te stabiliseren. Zowel Diabetes UK als de American Diabetes Association raden low carb en ketogene diëten dan aan. Zelf eet ik al meer dan 3 jaar minder koolhydraten en koolhydraat bewuster en dit heeft me al heel goede resultaten opgeleverd.

Heft in eigen handen

Extra kilo’s met het ouder worden is geen normaal gegeven. Net zoals een toegenomen insulinebehoefte niet normaal is. Heel wat complicaties kunnen voorkomen worden. Dubbele diabetes kan voorkomen worden! Goed nieuws toch? Jij hebt de sleutel van je gezondheid in eigen handen. Of beter gezegd: de key ligt op je eigen bord!

Wil je meer weten over dubbele diabetes of insulineresistentie?
Heb je moeite om de tips in praktijk te brengen? Blijf er niet mee zitten. Stuur me een mailtje of bel me.  Ik help je graag op weg naar een gezonder én gelukkiger lever met diabetes.

Tot gauw en… #StaySafe!

Liefs,

Charlotte

 It all starts with you…

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.