Hoe omgaan met diabetes op het werk?  

Diabetes is mijn leven

Dat mag je best letterlijk nemen, want ik ben er dag en nacht mee bezig én heb er – zoals je wel weet – mijn levenswerk van gemaakt. Wat je misschien niet weet is dat ik nog niet zo heel lang geleden in een totaal andere branche zat. In de snoepsector! Als vertegenwoordiger voor het bedrijf achter Mars en Twix had ik altijd wel een chocoladereep op zak. Op twee hechte collega’s na, wist niemand op het werk over het bestaan van mijn diabetes. Ik schaamde me voor mijn ziekte en deed er alles aan om het te verstoppen. Ik leefde met oogkleppen op. Het heeft me een burn-out én een jarenlange zoektocht gekost om te beseffen dat het diabetesleven ook anders kan.

Gelukkig lukt het heel wat klanten wel om open en eerlijk te zijn over hun diabetes op het werk. Transparantie loont, daarvan ben ik overtuigd. Maar nog steeds hoor ik ook verhalen over taboes, onbegrip en gemiste kansen op de werkvloer. En dat is jammer, want het leven met 2 jobs – je betaalde baan én je diabetes – kan behoorlijk pittig zijn. Een beetje steun maakt dan een wereld van verschil. Mijn advies? Wacht niet tot wanneer anderen je geven wat je nodig hebt, maar neem zelf het heft in handen.

Diabetes&werk

Vertrouw je collega’s

Het ideale diabetesmanagement ziet er voor iedereen met diabetes een beetje anders uit. Maar als het op het managen van je collega’s aankomt is het duidelijk: vertel hen over je diabetes. Misschien denk je nu ‘daar hebben zij geen zaken mee’. Begrijpelijk, ik dacht er XX jaar geleden exact hetzelfde over. Maar geloof me, openheid brengt je veel verder. Beeld je eens in dat je op een dag de hulp van je collega’s nodig hebt. Die kans bestaat. Dan heb jij er alle baat bij dat je collega’s de signalen herkennen en weten wat ze moeten doen. Geïnformeerde collega’s kunnen ook meer begrip tonen als het even moeilijker gaat. Als je plots humeurig wordt of je geen energie hebt. En dat zijn niet de enige redenen waarom ik in transparantie geloof. Anno 2022 blijven hardnekkige misvattingen en fabels over diabetes overeind. Dit is jouw kans om je medemens op te leiden over het leven met diabetes. Grijp ze met beide handen! Dat komt jou én je diabuddy’s alleen maar ten goede.  

vertrouwen-diabetes-2022

Informeer je management 

Ook als je leidinggevende bent, levert openheid over je diabetes je het meeste op. Het toont zelfleiderschap én kwetsbaarheid: twee cruciale succesfactoren. En ook voor medewerkers geldt hetzelfde advies. Breng je manager op de hoogte en geef hem de kans om rekening te houden met jouw behoeftes. Heb je het gevoel dat jouw baas je ziekte als stoorzender ziet? Een gemiste kans! Het populaire gezegde ‘mensen verlaten geen bedrijven, maar managers’ bevat veel waarheid. Laat je niet zomaar van de wijs brengen, maar verzamel al je moed en ga het gesprek aan. Leg je manager uit dat jouw aandoening geen invloed heeft op je prestaties. Vertel hem over wat diabetes precies inhoudt. Onbegrip komt vaak voort vanuit onwetendheid, en op dat vlak hebben wij – mensen met diabetes- nog flink wat ‘informeerwerk’ te verzetten!  En last but not least: wees eerlijk tegenover jezelf. Niemand verwacht dat je elke dag medailleprestaties neerzet. Goede en minder goede dagen horen erbij, ook op de werkvloer. Maar sturen hypo’s en hypers je werk regelmatig in de war? Besef dan dat er werk aan de winkel is en maak van een gezonder diabetesmanagement een prioriteit. Hoe beter je bloedsuikers op punt staan, hoe beter en hoe langer jij je werk kan blijven doen. 

SOS bedrijfsfeestjes 

Kantoorfeestjes: voor heel wat mensen met diabetes gevreesde momenten. Ja, we kunnen eten wat we willen, maar dat betekent niet dat het ook goed voor ons is. Helaas houden bedrijfsfeestjes daar meestal geen rekening mee. Om aan al die cocktails en koolhydraatbommen te weerstaan, moet je over een ijzersterk discipline beschikken. En wie nee durft zeggen mag zich aan een resem lastige vragen verwachten. Herinner je eraan waarom je voor gezonde voeding belangrijk vindt en geef niet toe aan de groepsdruk. Genieten moét, maar betekent niet al je basisprincipes overboord gooien. Onthoud dat je een professional bent, op het werk én in je diabetesleven. Dat het feestgedruis op het werk in deze tijd op een laag pitje staat, werkt in jouw voordeel. Gebruik etentjes met familie en vrienden als een goede leerschool, zodat jij binnenkort zonder stress naar het bedrijfsfeest stapt.  

kantoorfeestje-diabetes

Gezondheid eerst

Over de ideale work-lifebalance wordt veel gezegd en geschreven. Een ding staat vast: met diabetes verdient je gezondheid altijd en overal de eerste plaats. Daarmee bedoel ik niet dat jij geen topjob kan nastreven. Diabetes biedt je dezelfde kansen op een sterke, duurzame carrière als anderen. Wel raad ik je aan om de kosten-baten niet uit het oog te verliezen. Lange vergaderingen zijn geen probleem als jij de ruimte hebt om tussendoor je bloedsuikerwaarden te monitoren en waar nodig bij te sturen met insuline. Maar  
eindeloze stressmarathons, lange werkuren, een gebrek aan slaap en toxische werkrelaties komen je gezondheid niet ten goede. Onthoud dat je bloedsuikerspiegel niet enkel door je voeding, maar ook door heel wat andere factoren bepaald wordt: je stresslevel, je slaappatroon, je beweging…  

Het leven met diabetes geeft je niet minder kansen, maar vergt misschien iets meer zelfkennis. Wees eerlijk over je professionele ambities en leg jezelf niet te veel druk op. Je werk is de plek waar je het meeste tijd doorbrengt. Sta op tijd en stond even stil bij de voor- en nadelen van je job. Belangrijker dan een riant salaris en dikke bedrijfswagen is de passie die je voelt. Is jouw job de juiste fit? Die vraag kan jij – en alleen jij – beantwoorden. Maar als jouw baan een gezond diabetesmanagement in de weg staat, dan is het misschien tijd om je ogen open te houden. 

 It all starts with you…

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.