Een wetenschappelijke onderbouwing
Helaas krijgt wetenschappelijk onderzoek naar de juiste voeding voor mensen met diabetes type 1 nog altijd te weinig aandacht. En dat terwijl er veel gezondheidswinst te behalen is met goede voedingskeuzes. Op de korte, maar vooral ook op de lange termijn.
Dicht je kenniskloof
• Heb je onlangs de diagnose diabetes type 1 of 2 gekregen en heb je nog niet de juiste kennis om goede voedingskeuzes te maken?
• Heb je al langer diabetes type 1 of 2, maar twijfel je over wat voor jou de beste keuzes zijn?
• Heb je naast diabetes type 1 nu ook diabetes type 2 of andere gezondheidsklachten?
• Eet je nog volgens de eerste dieetadviezen die je van je arts hebt gekregen?
Lees dan vooral verder. Ik leg je uit waarom jouw voedingskeuzes je kunnen maken of breken. Juist voor jou als diabeet kan de juiste kennis het verschil maken tussen ziekte of gezondheid.
Waarom wil je dit weten?
Diabetes type 1 (DM1) is een auto-immuunziekte die plots en meestal vroeg in het leven ontstaat. Bij diabetes type 2 (DM2) reageren je lichaamscellen geleidelijk aan minder goed op insuline als gevolg van een verkeerde leefstijl. Heb je DM2, dan heb je mogelijk ook insulineresistentie, overgewicht, het metabool syndroom of andere aandoeningen. Welke diabetes je ook hebt, hoge bloedsuikerspiegels verhogen het risico op hart- en vaatziekten en kunnen je nieren en ogen beschadigen. Zo stabiel mogelijke bloedsuikers met kleine foutmarges – ‘dus kleine hypers en hypo’s’ – en een zo laag mogelijke vraag naar insuline in je lichaam zijn dus ‘key’!
Diabetes en een hoog HbA1c
AOok al leven mensen met diabetes lang, bijkomende nier- en oogaandoeningen en hart- en vaatziekten komen vaak al op middelbare leeftijd voor bij veel diabetici. Zweeds onderzoek onder het merendeel van de diabetici in het land toonde aan dat mensen met DM1 ruim twee keer zoveel risico lopen om vroegtijdig te overlijden in vergelijking met mensen zonder diabetes. Ongeveer een kwart van de mensen met DM1 in Zweden heeft bovendien een gevaarlijk hoog gemiddelde bloedglucose (HbA1c) en maar liefst een vijf keer groter risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten.
Alzheimer wordt diabetes type 3 genoemd
Glucosepieken hebben een nadelig effect op je brein, hart, lever, pancreas, bijnieren en immuunsysteem. Maar ook je slaap en je dagelijkse energieniveau kunnen eronder lijden, en je vermogen om goed beslissingen te kunnen nemen. Elke bloedsuikerstijging zorgt voor een ontsteking in je mitochondriën, ook als je geen diabetes hebt. Kort gezegd, wanneer je eet, dan stijgt je bloedsuiker. De glucosevariabiliteit zet een cascade in gang: oxidatieve stress, ontstekingen en glycatie nemen toe en er is meer insuline nodig waardoor vetophoping ontstaat. Op de lange termijn leidt dit tot chronische klachten, prediabetes en het metabool syndroom, met gevolgen voor hart en bloedvaten. Alzheimer wordt informeel ook wel DM3 genoemd. Maar ook depressie, leververvetting, hormonale problemen en burn-out zijn potentiële langetermijneffecten. Insulineresistentie kunnen we dan ook zien als de moeder van alle ziektes
Wat is het risico: dubbele diabetes
Word je insulineresistent als je al DM1 hebt, dan ontstaat dubbele diabetes. Dit is een variant waar je bijna niets over hoort, maar het komt veel voor. Ik schreef hier al eerder over in het blogartikel ‘Opgepast voor dubbele diabetes’. Heb je DM1 en ben je voorzichtig met de hoeveelheid koolhydraten die je op je bord schept? Dan is het risico op insulineresistentie veel lager. Doe je dat echter niet, en injecteer je insuline voor elke portie koolhydraten die je eet? Dan zorgt dat niet alleen voor extra kilo’s maar na verloop van tijd ook voor insulineresistentie. Dubbele diabetes is dan het resultaat.
Wellicht vind je het lastig om gezond ‘Low Carb’ te gaan eten. Of wellicht staat je begeleidend arts er niet achter? Of ben je nog gewend om 5 keer per dag te eten om je metabolisme op gang te houden? Wil je langdurig gezond blijven, dan kan én moet het echt anders. Ik vertel je in ‘Slim eten voor diabeten’ precies hoe.
Tijd voor nieuwe behandelingsrichtlijnen!
Pilotstudies hebben aangetoond dat de juiste voeding – met een lage glycemische index (GI) of weinig koolhydraten – helpt om de bloedsuikerspiegel te verlagen en te stabiliseren. Het is de hoeveelheid en kwaliteit van voedingskoolhydraten die bepaalt hoe hoog de bloedsuikerspiegel stijgt na een maaltijd. Het is echter dringend tijd voor grotere betrouwbare studies. Om de kenniskloof te dichten, ondersteunt de Zweedse Dietary Science Foundation nu een hoogwaardige studie die evalueert hoe voeding kan worden gebruikt voor een bloedsuikerspiegel bij DM1. Hopelijk leidt tot dit tot nieuwe behandelrichtlijnen die voldoen aan de recente nutritionele kennis en inzichten waardoor ernstige complicaties voor diabetici kunnen worden voorkomen en mensen langer en gezonder kunnen leven.
Stap uit de glucoserollercoaster en start met nieuwe keuzes
Gelukkig hoef jij niet te wachten op deze nieuwe richtlijnen. Ik kreeg zelf de diagnose diabetes type 1 op veertienjarige leeftijd. Nog geen 10% van wat ik nu weet, werd me destijds verteld. Het was een intense en lange rit in de glucoserollercoaster, inclusief een burn-out, om uit te vinden welke voeding bij mijn diabetes past. Inmiddels leef ik al 7 jaar met stabiele bloedsuikers; mijn HbA1c is tussen de 5,5 en 6%. In de blog ‘Wat zijn normale bloedsuikerwaarden’ lees je hier alvast meer over. Mijn energie is bovendien goed en constant. En dat heeft alles mijn voedingskeuzes te maken. Ik ben het levende bewijs dat de juiste voeding de oplossing is voor gezond oud worden.
Schrijf je nu in en ontvang al mijn kennis
WIs het voor jou tijd voor een opschoning van je voedingspatroon? Wil je naast je insulinepomp ook zelf meer grip krijgen op je bloedsuikerwaarden? Of wil je na je diagnose snel je leven goed op de rit krijgen en houden? Meld je dan aan voor mijn online programma ‘Slim eten voor diabeten’. Hierin deel ik al mijn kennis met je, zodat ook jij de laatste inzichten hebt. Ik laat je zien dat gezond eten lekker en makkelijk is, en ook uitstekend in je drukke leefstijl past. Maak nu de keuze en gun jezelf de beste gezondheid, ook met diabetes.
Schrijf je HIER in voor het programma “Slim eten voor diabeten”
Bronnen
• The Dietary Science Foundation. Diet and type 1 diabetes: a neglected field of research
• Rovner, A.J., Nansel, T.R., Gellar, L. (2009). The effect of a low-glycemic diet vs a standard diet on blood glucose levels and macronutrient intake in children with type 1 diabetes. Journal of the American Dietetic Association, 109(2):303-307
It all starts with you…
Een écht online magazine VÓÓR en DÓÓR diabeten.
Het EERSTE én het mooiste DIABUDDY MAGAZINE van België en Nederland.
Met als doel jou goed te laten voelen, beter voor jezelf te zorgen en te verbinden met gelijkgestemden.
Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?