Diabetes type 1? Haal het beste uit je honeymoonperiode!

Op het moment dat de diagnose ‘diabetes type 1’ klinkt, is je bloedsuikerspiegel veel te hoog. Je voelt je moe, prikkelbaar, ellendig en worstelt met tal van lastige klachten.
Heel wat mensen met diabetes belanden na de diagnose in de honeymoonfase. Met de juiste aanpak laat je die periode zo lang mogelijk duren.

 

Extreme dorst, veel plassen, onverklaarbaar gewichtsverlies, extra veel of net heel weinig honger, spierzwakte…
De klachten op het moment van diagnose zijn niet min en klinken je waarschijnlijk bekend in de oren. Eens je insulinebehandeling opgestart is, verdwijnen ze gelukkig snel. Meer zelfs, na een aantal weken lijkt je lichaam zich te herstellen. Je bloedwaarden normaliseren.
Zou het diabetesbeest zijn biezen gepakt hebben? Die zogenaamde honeymoonperiode kan weken, maanden of zelfs jaren duren.
Hoe mooi zou het zijn mocht dit zo blijven!
Wel, jij hebt de touwtjes voor een groot stuk zelf in handen.

In theorie kan je pancreas tijdens de honeymoonfase grotere glucoselevels aan. Maar dat betekent niet dat dit ook een goed idee is.
Integendeel!

Om koolhydraatrijke voeding te verwerken heeft je lichaam heel wat insuline nodig. Je resterende bètacellen moeten overuren draaien. Die hyperactiviteit maakt hen vatbaarder om definitief uitgeschakeld te worden. Dit noemen we glucosetoxiciteit. Tijdens de honeymoonfase beschik je nog over ongeveer 20% actieve bètacellen. Het komt er dus op aan om deze zo goed mogelijk te beschermen.
Uit onderzoek blijkt dat een zekere mate van bètacelfunctie zorgt voor een lager HbA1c én minder hypo’s.
Win-win dus!

Wat is de honeymoonfase?

Tijdens de honeymoonfase is het je immuunsysteem nog niet gelukt om alle insulineproducerende bètacellen in de pancreas te vernietigen. Je lichaam is met andere woorden in staat om zelf nog wat om insuline aan te maken. Niet even veel als een gezond iemand, maar voldoende om een steentje bij te dragen aan het omzetten van glucose in energie. Tijdens deze wittebroodsperiode hebben de meeste diabeten genoeg aan een lage insulinedosis. Insulinetherapie levert je trouwens een mooie plus op. Ze helpt je bloedsuikerwaarden in balans te houden, waardoor je pancreas beter beschermd blijft. Je resterende bètacellen komen zo minder onder druk te staan én blijven langer zelf insuline produceren.

Opgelet voor glucosetoxiciteit

In theorie kan je pancreas tijdens de honeymoonfase grotere glucoselevels aan. Maar dat betekent niet dat dit ook een goed idee is. Integendeel! Om koolhydraatrijke voeding te verwerken heeft je lichaam heel wat insuline nodig. Je resterende bètacellen moeten overuren draaien. Die hyperactiviteit maakt hen vatbaarder om definitief uitgeschakeld te worden. Dit noemen we glucosetoxiciteit. Tijdens de honeymoonfase beschik je nog over ongeveer 20% actieve bètacellen. Het komt er dus op aan om deze zo goed mogelijk te beschermen. Uit onderzoek blijkt dat een zekere mate van bètacelfunctie zorgt voor een lager HbA1c én minder hypo’s. Win-win dus!

honeymoon-diabetes

Hou je bloedwaarden stabiel en beweeg

De beste manier om je pancreas te beschermen? Hou je bloedsuikers zo lang mogelijk ‘in range’. Maar wat betekent dat in praktijk? Streef naar waarden tussen
70 mg/dl en 126 mg/dl. De juiste insuline-intake in combinatie met een bewuster eetpatroon lager versterkt je resterende pancreaswerking. Door koolhydraatbommen te vermijden, blijven je bloedsuikerwaarden beter stabiel en heeft je lichaam minder insulinestoten nodig. Zo vergroot je kans op een lange honeymoonperiode.
Daar dromen we toch allemaal van?
Verleng je honeymoonfase ook door regelmatig te bewegen. Je hoeft heus geen marathons te lope
n, maar trakteer je lijf op een gezonde portie sport. wandel dagelijks, beweeg dagelijks. Zo bescherm je niet enkel je pancreas, het houdt ook je bloedvaten gezond en flexibel. Regelmatig sporten zorgt er ook voor dat je bloedsuiker tijdens het eten makkelijker te beheersen is en ook de uren erna. Spieren voeden zich immers met glucose en helpen zo voorkomen dat de bloedsuikerspiegel tot een gevaarlijk niveau stijgt.

Vitamines

Vitaminesupplementen of niet?
Het blijft een gevoelig onderwerp. Velen zijn ervan overtuigd dat je met een gezond eetpatroon geen extra vitamines en mineralen nodig hebt. De realiteit is dat velen onbewust onvoldoende vitamines en mineralen op hun bord krijgen. Want over wat gezonde voeding precies inhoudt, zijn de meningen verdeeld.
Vis is bijvoorbeeld een belangrijke leverancier van omega 3-vetzuren, vitamine D en B.
Ben je er geen fan van?
Dan kan je al snel onopgemerkt een tekort hebben.
VITAMINE D
Vitamine D blijkt bij diabetes een beloftevolle krachtpatser te zijn.
Onderzoek toont aan dat vitamine D de aanmaak van insuline in de pancreas kan bevorderen.
Het verhogen van de vitamine D-waarden tot boven het ‘normale’ blijkt interessant om je bloedglucosespiegel onder controle te houden. De wondervitamine speelt een belangrijke rol in het lichaam.
Een tekort aan vitamine D verzwakt je immuunsysteem. En kan zelfs bijdragen aan depressie. Vitamine D helpt je botten, tanden en gewrichten stevig te houden.
Laat dus geregeld je vitamine D-waarde controleren.
Vergeet niet dat zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D is.
Trek dus regelmatig je wandelschoenen aan voor een gezond, natuurlijk vitaminebad!

Omega-3 vetzuren

Een dieet dat rijk is aan omega-3-vetzuren vermindert de kans dat je immuunsysteem zich tegen de bètacellen keert. Dat bleek uit een studie bij kinderen met een verhoogd risico op diabetes type 1. Een interessante eyeopener die het belang van omega-3-vetzuren aantoont. Eet je minder dan één of twee keer een portie vis? Dan kan een omega-3-supplement zinvol zijn.

Ik geef er regelmatig een Masterclass over, indien je interesse hebt : stuur me een mailtje naar charlotte@diabeteslifestylecoach.be de volgende staat gepland op 15 maart 2023, en gaat online door via zoom.
Wil je erbij zijn, laat het me weten.

Omega3vetzuren-diabetes

Neem zéker je insuline

Insuline heeft het leven met diabetes drastisch veranderd. Diabetes is al lang geen doodsvonnis meer, maar een chronische ziekte die je onder controle kan houden. Een strikt insulineregime is essentieel én helpt je honeymoonfase verlengen. Wees lief voor je pancreas en geef je lichaam de nodige wapens om je bloedsuikerwaarden binnen bereik te houden. Beschouw insuline niet als de vijand, maar als een belangrijke bondgenoot om gezond te blijven. En wees ook lief voor je lijf. Maak van gezonde voeding én beweging een prioriteit. Het bewijst je algemene gezondheid én je diabetes echt een enorme dienst.

Wil je werk maken van een gezondere levensstijl maar lukt het je niet alleen? Durf ji kiezen voor jezelf en je gezondheid (en geloof me dat gat heus wel verder dan diabetes en bloedsuikers managen).
Wil je hulp en meer informatie? Samen kan je meer dan alleen!

Bel me op of stuur me een mailtje, dan kijk ik of ik jou kan helpen.

Liefs,

Charlotte

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Een écht online magazine VÓÓR en DÓÓR diabeten.
Het EERSTE én het mooiste DIABUDDY MAGAZINE van België en Nederland.
Met als doel jou goed te laten voelen, beter voor jezelf te zorgen en te verbinden met gelijkgestemden.
Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.