Sommige boeken schudden je hele wereld door elkaar. Dr. Bernsteins ‘Diabetes Solution’ is er zo eentje. Zijn boek verscheen voor het eerst in 1997 en wordt ook wel eens de Bijbel voor diabeten genoemd. Het is dan ook een behoorlijk lijvig boek: goed voor meer dan 500 pagina’s aan interessant leesvoer. Jammer genoeg bestaat zijn meesterwerk enkel in het Engels, maar laat dat vooral geen struikelblok zijn. Mijn Engels is zeker niet perfect en ik heb het boek intussen zelf al volledig vertaald en samengevat.
Wie is Dr. Bernstein?
Het leven van Dr. Bernstein is behoorlijk indrukwekkend. In 1946 kreeg hij als 12-jarige jongen de diagnose van diabetes type 1. Jarenlang legde hij zich neer bij de complicaties van zijn ziekte. Tot hij in 1969 een glucosemeter kocht, iets wat toen enkel in ziekenhuizen gebruikt werd. Als ingenieur en met een grote passie voor wetenschap begon hij zijn eigen bloedsuiker te onderzoeken. Welke factoren zorgden voor stijgingen? Voor dalingen? Hij ontdekte de voordelen van koolhydraatarme voeding, beweging en kleine insulinedosissen. Om zijn bevindingen kracht bij te zetten, ging hij geneeskunde studeren. Hij schoolde zich om tot endocrinoloog en veranderde de kijk op diabetesmanagement voorgoed. Na meer dan 20 jaar volgens het klassieke “eet alles, spuit bij” advies te leven, was hij vastberaden om het anders aan te pakken. Hij veranderde niet enkel zijn eigen leven, maar ook dat van duizenden diabeten, inclusief het mijne!
Benieuwd wat zijn verhaal zo life-changing maakte? Ik deel graag enkele van zijn waardevolle inzichten met jou.
Iedereen heeft recht op gezonde bloedwaarden
Dat je diabetes hebt, betekent niet dat je je tevreden moet stellen met dagelijkse ritjes op de glucoserollercoaster die je van lage naar hoge bloedsuikerwaarden katapulteren. Die dolle ritjes zuigen je leeg en vooral: ze richten op termijn onvoorstelbaar veel schade aan in iedere cel van je lichaam. Dr. Bernstein wil iedereen met diabetes bewust maken van het feit dat perfect normale bloedsuikerwaarden haalbaar zijn voor iedereen. Ja, ook als je diabetes hebt. Iedereen verdient goede glucosewaarden én alle gezondheidsvoordelen die daarbij horen. Diabetes of niet.
“All diabetics are entitled to the same blood sugar levels als non diabetics”
Dr. Bernstein
De wet van kleine cijfers
Dat stabiele bloedsuikers belangrijk zijn, is duidelijk. Maar hoe je voor goede waarden zorgt, is minder vanzelfsprekend. Een van Bernsteins belangrijkste eye-openers is zijn ‘wet van kleine cijfers’. Die wet geldt zowel voor de hoeveelheid koolhydraten die je op je bord schept als voor de hoeveelheid insuline die je toedient. Enkel met een kleine input hou je de foutenmarge beperkt. Zo simpel en logisch! Is het niet gek dat we dit niet te horen krijgen bij onze diagnose!
“Big inputs make big mistakes, small inputs make small mistakes.”
Dr. Bernstein
Koolhydraten schatten
Wat je eet, bepaalt jouw ritje op de glucoserollercoaster. Ga je voor een ontspannende rit op de paardenmolen of een dolle death ride met 8 loopings? Je hebt het zelf in handen. Want Bernsteins ‘small input, small mistakes’ geldt voor je voeding. Met andere woorden: voeding die je bloedsuikerspiegel traag en beperkt beïnvloedt, zorgt voor een kleine foutenmarge (lees: een kleine insulinecorrectie). Daarom is het zo belangrijk dat je het effect van je voeding leert begrijpen. Kan je niet inschatten welke impact je maaltijd op je bloedsuiker zal hebben? Dan blijven stabiele bloedwaarden voor altijd een droom.
Een praktijkvoorbeeld voor de pasta lovers onder ons
Pasta: voor velen een van favoriete gerechten. Maar… ook goed voor flink wat koolhydraten die je bloedsuikerspiegel graag de hoogte injagen.
Stel je voor dat je een groot bord pasta eet, waarvan je het aantal koolhydraten op 84 gram schat.
(Wat velen niet weten is dat het etiket op de pastadoos een foutmarge van maar liefst 20% kan hebben. In plaats van 84g kan je pastamaaltijd dus gerust 100g koolhydraten bevatten.)
Op basis van de geschatte 84 koolhydraten bereken je dat je bv. 20 units insuline nodig hebt, die je injecteert.
Het resultaat?
- Vanwege de extra koolhydraten is je insulineberekening 20% te laag.
- Je voegt er nog eens een variabiliteit van 29% bij door een grote insulinehoeveelheid te injecteren. Gebaseerd op de 20 units snelwerkende insuline, heb je vervolgens een bloedsuiker onzekerheid van 240mg/dL, zonder de foutenmarge van de extra koolhydraten door het foutieve voedingslabel!
=>Je haalt je glucosemeter boven voor een postprandiale check en ontdekt dat je waarden boven de 400 mg / dl liggen. Hoe kon dit gebeuren?!! Dit lijkt misschien een extreem voorbeeld, maar geloof me.
Voor heel wat mensen met type 1 diabetes is het bijna dagelijkse kost. Zeker voor wie geen insulinepomp of CGM-sensor heeft.
Tip: Door deze koolhydraatbommen te vervangen door voeding die je bloedsuiker niet instant uit balans haalt, wegen ook rekenfoutjes minder zwaar door. Je leert er alles over in mijn cursus “Slim eten voor diabeten”, waarin je de nodige tips & tricks krijgt om die dagelijkse schommelingen beter onder controle te krijgen.
De juiste dosis Insuline
Denk je dat je lichaam altijd consequent reageert op insuline? Was het maar zo simpel! Studies hebben aangetoond dat ook insuline een zekere onvoorspelbaarheid heeft. Een en ander hangt af van hoeveel insuline je toedient. Bovendien kan je lichaam de ene dag gevoeliger zijn voor het effect van insuline dan de andere. Hoe meer insuline je neemt, hoe groter die onvoorspelbaarheid is.
Of om het weer met Bernsteins woorden te zeggen: ‘Big inputs make big mistakes, small inputs make small mistakes.”Grote insulinedoses worden inconsistent geabsorbeerd en kunnen zelfs vervelende bloedsuikerschommelingen veroorzaken, hoe nauwkeurig je ook probeert te rekenen.
Insuline kan levens redden, maar… het is en blijft een lichaamsvreemde stof waartegen je immuunsysteem zich kan verzetten. Net als virussen en bacteriën beschouwt je lichaam het als een indringer die zo snel mogelijk opgeruimd moet worden. Vooraleer insuline goed en wel de kans krijgt om in de bloedbaan te belanden, heeft je immuunsysteem al een groot deel geneutraliseerd. Hoe groter de insulinedosis, hoe sterker de immuunreactie in je lichaam.
- Heb je veel insuline nodig? Dr. Bernstein raadt aan om grote doses altijd over 2 à 3 plaatsen op het lichaam te verdelen. Hoe meer insuline op 1 plek, hoe groter de kans dat de stof zich onder de huid opstapelt en vertraagd opgenomen wordt. Bovendien zorgt een grote insulinedosis ook voor een sterke immuunreactie, wat bovendien nefast is voor de werking van insuline. Voor een betere opname beperk je je volgens Bernstein best tot maximaal 7 units per injectieplek. Dit geldt zowel voor traag als snelwerkende insuline.
- Uit onderzoek blijkt dat insuline in de arm voor een variatie van 39% kan zorgen. Bij een injectie in de buik lag dat een stuk lager, met 29%. Al is dat nog veel.
- Hoe is de doorbloeding van de huid? Hoe vaak gebruik je dezelfde plek? Ook dat speelt een rol. Plaatselijke onderhuidse vetophopingen als gevolg van insuline kunnen de opname ervan beïnvloeden.
Lijkt dit allemaal gigantisch ingewikkeld? No worries! Tijdens mijn coachings leer ik je stap voor stap hoe je met deze ongemakken kan omgaan én hoe je ze kan voorkomen. En dit doe je steeds ook je eigen tempo. 🙂
“Wie kleine hoeveelheden koolhydraten eet en kleine dosis insuline spuit, hoeft zich geen zorgen te maken over grote fouten en stapt voorgoed van de glucoserollercoaster.”
Minder kans op hypo’s
Maar sta je er ook bij stil dat je naarmate je minder insuline nodig hebt je vervolgnes ook minder kans op hypo’s hebt? Minder koolhydraten en voldoende eiwitten eten zorgt voor stabiele bloedwaarden, waardoor je minder medicatie nodig hebt. Hypoglycemische episodes verdwijnen soms bijna volledig en zijn heel wat minder frequent en zwaar dan wanneer je koolhydraatrijke maaltijden gewoon bent. Ik hoef je vast niet uit te leggen dat een correctie op 5 gram koolhydraten je lijf veel xxxxx
Heb ik je weten triggeren om werk te maken van gezondere bloedwaarden? Dat was de bedoeling! Je bloedwaarden op de juiste manier beoordelen is helaas niet altijd zo makkelijk. Het is niet voor niets een van de topics waar we tijdens coaching heel hard aan werken. Wil ook jij graag leren begrijpen waarom je bloedsuiker doet wat hij doet? Geef me gerust een seintje! Ik vertel je graag hoe ik je kan helpen.
Al mijn coachingprogramma’s zijn gebaseerd op wetenschap van Dr. Bernstein én mijn kennis als orthomoleculair therapeut, met mijn persoonlijke ervaringen als toetssteen. Ik leef al bijna 30 jaar met diabetes en ken de uitdagingen als geen ander. Ik sta elke dag in jouw schoenen.
Het heeft me jaren geduurd vooraleer ik ontdekte dat een gezond en gelukkig leven ook voor ons – diabeten- weggelegd is.
Dat hobbelige parcours wil ik jou graag besparen! Ben je er klaar voor? Resultaat verzekerd!
Lees waarom jij best het programma Slim eten voor diabeten kan volgen in deze blog
Benieuwd naar het boek van Bernstein?
Je kan het hier bestellen. Een must-have voor iedereen mét diabetes en iedere zorgverstrekker die dagelijks mensen met diabetes begeleidt!
Ontdek het revolutionaire caochingstraject “Slim Eten voor Diabeten”!
Ben jij op zoek naar dé sleutel tot een gezond en gelukkig leven met diabetes?
Zoek niet verder, want ons coachingstraject “Slim Eten voor Diabeten” biedt jou de perfecte oplossing!
Als ervaren diabetescoach neem ik je graag mee op een inspirerende reis naar een evenwichtige levensstijl die jouw diabetes onder controle houdt en jou vol energie laat genieten van het leven.
Het allerbeste van dit traject? Je kunt het helemaal vanuit huis volgen mét gelijkgestemde diabuddies!
Geen gehaaste afspraken, geen reistijd – gewoon comfortabel leren en groeien met behulp van moderne technologie en mijn persoonlijke begeleiding.
Wat staat jou te wachten tijdens dit uniek coachingstraject?
Lees er alles over HIER
Wil je ontdekken hoe de sessies gratis verlopen via Zoom?
Ontdek het via deze introductie video. Deze duurt een een klein uurtje en zal je steevast inspireren en helemaal gratis!
Aarzel niet langer en schrijf je vandaag nog in voor ons coachingstraject “Slim Eten voor Diabeten”.
Laten we samen werken aan een ENERGIEKE toekomst waarin jij je diabetes onder controle hebt en volop kunt genieten van het leven dat je verdient mét diabetes.
>>>Klik op de link hieronder om je plek te reserveren en ontdek de kracht van dit online groepstraject “slim eten met diabetes”!
KLIK HIER Zit je nog met twijfels of wil je graag samen van gedachten wisselen? Je kan me gerust ook via mail contacteren of boek een gratis kennismakingsgesprek via deze link.
En dan help ik je graag op weg.
Liefs,
Charlotte
It all starts with you…
Een écht online magazine VÓÓR en DÓÓR diabeten.
Het EERSTE én het mooiste DIABUDDY MAGAZINE van België en Nederland.
Met als doel jou goed te laten voelen, beter voor jezelf te zorgen en te verbinden met gelijkgestemden.
Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?