Wat kan je vandaag doen om je insulinegevoeligheid te verbeteren?

Insuline is hét hormoon dat je bloedsuikerspiegel helpt reguleren. Voor mensen met diabetes een belangrijk hulpmiddel, want hun lichaam maakt te weinig of geen insuline aan. En toch neem je er maar beter niet te veel van. Een teveel aan insuline (natuurlijk of kunstmatig) maakt je lijf op den duur insulineresistent, waardoor je futloos, zwaarder en prikkelbaar wordt. 

insulineresistentie-Juli-2022

Laten we beginnen bij het begin: de werking van insuline

Na elke maaltijd knipt je lichaam de koolhydraten uit je voeding op in kleine glucosemoleculen. Die glucosedeeltjes komen in je bloedbaan terecht en doen je bloedsuikerspiegel stijgen. Je lichaam streeft naar balans. Te hoge én te lage suikerspiegels zijn schadelijk. Dus doet je lijf er alles aan om je bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen.

  • De alvleesklier schiet in actie en maakt insuline aan.
  • Insuline klikt zich vast op de insulinereceptoren op de celwanden.
  • De insulinereceptoren transporteren de glucose naar de cellen.

Een ingenieus proces dat je bloedsuikerspiegel doet dalen én je cellen van de nodige brandstof voorziet. Glucose is namelijk dé belangrijkste voedingsbron van je cellen.

! Bij mensen met diabetes loopt dat proces iets anders.
Omdat de alvleesklier geen of te weinig insuline aanmaakt, moet kunstmatige insuline de bloedsuikerspiegels stabiliseren en de cellen van glucose voorzien.

Het gevaar van insulineresistentie

Tot zover het goede nieuws, want er zijn kapers op de kust: de grote, koolhydraatrijke maaltijden waar wij als Westerlingen zo dol op zijn.
Om die koolhydraatbommen te compenseren heeft het lichaam voortdurend hoge insulinedoses nodig. Maar de insulinereceptoren op de cellen kunnen die grote toevloed aan glucose niet verwerken. Stel je het even voor als een berg ongeopende glucosepakjes die voor de celwand liggen te wachten om binnengelaten te worden.

Ook daar heeft je lichaam een oplossing voor. De glucosepakjes worden naar de vetcellen gestuurd en daar opgestapeld als reserve voor later. Een handige noodoplossing, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit een dagelijkse gewoonte wordt. En daar wringt het schoentje.

Door de permanente ‘hoge werkdruk’ geraken de insulinereceptoren op je celwand uitgeput en lukt het alsmaar minder goed om de glucose naar de cellen door te sluizen. Je lichaam gaat steeds meer insuline vragen, waardoor er grotere schommelingen in de bloedsuikerspiegel ontstaan. Dat schommelen vreet energie én lokt ontstekingen uit, waardoor je extra moe wordt en nog meer glucose nodig hebt. Je komt in de vicieuze cirkel van insulineresistentie terecht: je lichaam wordt steeds minder gevoelig voor de werking van insuline en heeft alsmaar hogere doses nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Diabetes of niet, een laag gehalte aan circulerende insuline in je lichaam én een goede insulinegevoeligheid is essentieel voor je gezondheid.

insulineresistentie-jullie-2022

Wat kan je vandaag doen om je insulinegevoeligheid te verbeteren?

Om de glucoserollercoaster te stoppen zal je zelf de diabetestouwtjes in handen moeten nemen en de overdadige aanvoer van glucose aan banden moeten leggen.

  • Eet wanneer je honger hebt, maar loop niet de hele dag door te snacken.
  • Kies voor koolhydraatarme voeding. Dat betekent niet dat je alle koolhydraten gaat schrappen (glucose is immers de belangrijkste brandstof voor je cellen), maar wel dat je snelle suikers (snoep, pasta’s, brood en co) inruilt voor extra gezonde groenten.
  • Probeer langere periodes te vasten. Start eens met na het avondeten niets meer te eten tot aan het ontbijt. Lukt dat?
  • Beweeg elke dag 30 minuten: een gouden tip om je insulinegevoeligheid te vergroten.

Nog meer tips vind je in deze blog

Mijn missie? Jou van die glucoserollercoaster verlossen zodat je bloedsuikerspiegel stabiliseert, je insulinegevoeligheid vergroot en jij alle energie hebt om voluit van het leven te genieten.

Kreeg je net je diagnose of kamp je al tientallen jaren met diabetes? Het is nooit te laat om het tij te keren. Een actief en waardevol leven ligt binnen handbereik, als jij bereid bent om het ANDERS te doen.

Lukt het je niet alleen? Samen kan je meer! In mijn groepstrajecten werken we samen met andere diabeten aan een leuker leven, mét diabetes. Stuur me gerust een mailtje als je vragen hebt. Ik help je graag op weg. Helemaal vrijblijvend natuurlijk!

Veel succes!

Liefs, Charlotte

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.