‘niet ziek’ of ‘gezond’: een wereld van verschil!

Als jij je gezondheid een cijfer zou geven, ga je dan voor een zesje (“niet ziek”), voor een acht of hoger? Die score vertelt je veel. “Niet moe” is iets heel anders dan “bruisend van energie”. “Niet ziek” is anders dan “gezond”…

Pas als je optimaal fit bent, kan je alles uit het leven halen.

De diagnose “diabetes” is overweldigend. Een soort van mentaal trauma, dat je elke dag meedraagt. Die diabetesrugzak gaat telkens iets zwaarder wegen. Je leeft er elke dag mee… tot je op een dag opbrandt.

Maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kan heel wat doen om je  mentale gezondheid onder controle te houden, net zoals je dat bij je glucosespiegels doet. Hoe je dat aanpakt?
Laten we starten bij het begin.

Hoe gezond is jouw mentale gezondheid?

De Wereldgezondheidsorganisatie omschrijft de geestelijke gezondheid als “een staat van welzijn waarin elk individu zijn/haar eigen doelen realiseert, de normale stress van het leven aankan, productief en vruchtbaar kan werken en een bijdrage kan leveren aan haar of zijn gemeenschap”

Mooie woorden, maar wie van ons kan écht al deze vakjes aankruisen?

Toen ik dit las, dacht ik bij mezelf:“Er is echt niets normaal aan stress bij diabetes.”

De stress rond het controleren van onze bloedsuikers die onze gezondheid kunnen beïnvloeden, zowel nu als later, 24/24, 7 dagen per week en voor de rest van ons leven over elke hap en slok nadenken … Dat weegt.

“Je gaat niet dood van diabetes”
hoor ik weleens zeggen …

Ja HALLO …  🤯
Moet je ervan doodgaan, vooraleer iets ‘erg’ is?

Diabetes is topsport, en vraagt ontzettend veel van de persoon. Het is de enige ziekte waarbij de patiënt zelf (en niet de dokter) 24/7 beslissingen over leven en dood neemt.
Dat kan tellen, nietwaar?

En toch moet je alles in perspectief kunnen plaatsen. Ook je diabetes. Doe je dat niet, dan loop je het risico jezelf in een erg diepe put te duwen.

“Ik leef!”
“Ik kan nog steeds functioneren op een niveau dat velen niet kunnen”.
“Ik kan bijna alles doen wat iemand zonder diabetes kan”.

Deze uitspraken lijken misschien banaal, maar zijn heel waardevol.
Vroeger gingen diabeten dood. Dankzij de komst van insuline in 1921, is de behandeling van diabetes steeds verbeterd en kunnen we overleven.

Besef jij dat?

Ik heb er zelf lang niet bij stilgestaan.

Jij hebt de touwtjes in handen

Probeer jezelf eraan te herinneren dat hoewel diabetes ernstig is, je de ziekte goed kan beheren. Dat lukt bij heel wat andere aandoeningen niet. We moeten durven inzien dat we zelf de leiding kunnen (én moeten) nemen.

Daar komt de geestelijke gezondheid weer in het vizier. Want ik hoor het zo vaak: ik kan het niet volhouden. Ik ben een zwakkeling. Ik heb geen discipline …

Maar klopt dat wel?

Je kan meer dan je denkt.

Alleen heb je het juiste gereedschap nodig. de tools die je helpen om anders te denken. Je hoeft het niet alleen te willen doen. Zoek steun bij lotgenoten. Praat met een diabetescoach. Die kan je net dat steuntje in de rug geven, waardoor het wél lukt om je diabetes in toom te houden.

Voel je dat er naast je vaste doktersbezoeken meer mogelijk is en verlang je naar extra support omdat je je vaak alleen voelt?

Wil je graag persoonlijke begeleiding en ondersteuning van iemand die het zelf ook dagelijks ervaart en eveneens begrijpt waarom je bloedsuikerspiegel doet wat hij doet?

Neem dan het heft in handen. Neem de tijd voor jezelf in een gratis kennismakingsgesprek. Hier vertel ik je meer over de tools die jou op weg helpen naar een gezonder, prettiger leven mét diabetes. Maak hier je afspraak.

Liefs,

Charlotte

 It all starts with you…

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.