Krijg vertrouwen in jezelf én je diabetes

Als je voor 2022 één goed voornemen maakt, laat het dan dit zijn: leer vertrouwen in jezelf én je lijf. Met een bloedsuikerspiegel die alle kanten uitschiet (en een moraal die volgt) lijkt het misschien verre van evident. En toch is het de basis van een goed diabetesmanagement.  

Artsen, voedingsbedrijven, farma, overheid, influencers, vrienden en familie… Ze storten elke dag opnieuw heel wat gezondheidsadviezen over ons heen. Je weg vinden doorheen al die tegenstrijdige informatie is niet evident. Zeker niet als je diabetes hebt en je gezondheid op het spel staat. Toch nodig ik je uit om even stil te staan bij alle input die op je afkomt en te voelen wat die informatie met je doet.   

Vertrekken al die adviezen vanuit de beste intenties?

De kans is klein. De producent van die diabetesproof koekjes heeft ook een commercieel doel in zijn hoofd. Net als de farma-industrie moet blijven draaien…  Dat jouw moeder en partner je met de beste wil ter wereld met tips en tricks overladen, betwijfel ik niet. Maar zijn zij ook de beste diabetesexperten om jou te vertellen wat wel en niet te doen?  

Zelfs de gezondheidszorg kan zich vergissen. Denk maar aan de aanbevelingen rond vet. Jarenlang kregen we te horen dat een vetarme voeding belangrijk was om hart- en vaatziekten te vermijden, terwijl het nog steeds niet bewezen is het aantal hartinfarcten en beroertes erdoor daalde. Om maar te zeggen: ook wetenschappelijk onderzoek verdient een kritische blik. Vergeet niet dat grootschalige studies heel wat geld kosten en vooral de grote multinationals voldoende middelen hebben om ze te financieren…  

Wees kritisch  

Ook in diabetesland regent het gezondheidsadviezen over voeding, beweging en de rol van medicatie. Het is jouw taak om die wirwar aan (tegenstrijdige) informatie door een kritische bril te bekijken. En ja hoor, dat mag je gerust ook met mijn blogs doen. Ieder van ons is uniek. Wat voor mij werkt, werkt daarom niet per se helemaal voor. Zelfs als precies hetzelfde leefpatroon zouden volgen, verschilt jouw glucoselevel van het mijne. Precies daarom is het zo belangrijk om vertrouwen te hebben in wat je doet. Jij kent je lichaam als geen ander en voelt wat bewegen en voeding met je lijf doet. Word je eigen diabetesexpert. Enkel zo kruip je weer aan het roer van je diabetes.  

Kritisch-diabetes

Word je eigen diëtist 

Ik kan je vertellen dat koolhydraten je bloedsuiker weinig goeds doen. Dat diabeten voor de komst van insuline in 1922 – toen diabetes nog een dodelijke ziekte was – een low carb dieet moesten volgen om hun leven te verlengen. Dat de voordelen van low carb sinds het bestaan van insuline op de achtergrond verdwenen, omdat bloedsuikerpieken vanaf dan weg te spuiten waren… Maar in plaats van me op mijn woord te geloven nodig ik je uit om het zelf te proberen. Wat jij in je mond stopt is het enige dat je 100% in de hand hebt. Meet je bloedsuikers en ontdek zo zelf welke voeding je lichaam goed doet.  

dieet-diabetes

Volg de raad van je arts (maar wees trouw aan jezelf) 

Je controlemomenten bij je arts zijn belangrijk. Het is cruciaal dat je begrijpt wat je aandoening inhoudt. Dat je weet hoe je insuline aanpast aan je koolhydraatintake, dat je gebruikt maakt van de nieuwste technologie, dat je de juiste hulp krijgt wanneer het misgaat. Stuk voor stuk zaken waarbij je arts en diabetesverpleegkundige van onschatbare waarde zijn. Maar je ondervond wellicht ook al dat diabetes geen exacte wetenschap is. Jouw bloedsuikerspiegel laat zich (helaas) niet altijd sturen. En dat is niet eens zo gek, want naast je voeding beïnvloeden ook je slaappatroon, je beweging, je stressniveau, je hormoonhuishouden…  jouw glucoseniveau. Al die factoren heb jij zelf in de hand. Vertrouw dus naast het advies van jouw arts ook op je eigen kunnen. Een gezonde levensstijl helpt je bloedwaarden te verbeteren. Misschien heb je zo zelfs minder insuline nodig.  
Tip: Lukt het je niet alleen om werk te maken van gezonde leefgewoonten? Dan is coaching misschien iets voor jou. Samen gaan we op zoek naar de aanpak die perfect bij jou past. 

arts-diabetes

Leer van anderen 

Je hoorde me wellicht al vertellen over het belang van een diabuddy. Iemand die wéét wat diabetes is en je begrijpt op je goede én minder goede dagen: ik wens het je van harte toe want het maakt zo’n verschil! Mis je zo’n diabetes soulmate? Maak dan gebruik van de kracht van online media! Word lid van een online community en deel ervaringen, tips & tricks met lotgenoten. Samen kan je zoveel meer dan alleen! Mijn coachees krijgen allemaal toegang tot mijn Diabetes Lifestyle Club. Ik heb er al heel wat innige vriendschappen zien ontstaan!  

Learnfromyourself-diabetes

Blijf testen 

Diabetes heb je voor het leven. Dat klinkt hard, maar hoe beter jij je aandoening begrijpt, hoe meer controle je er over hebt.  
Kreeg je net je diagnose of swingen jouw bloedsuikers naar alle kanten? Hou dan eens een logboek bij.  

Check je bloedsuikers 

  • Bij het ontwaken 
  • 15 minuten voor en 2 uur na de maaltijd 
  • Voor, tijdens en na het sporten 
  • Voor het slapengaan 
  • Tijdens je slaap (om 3u). No worries, dat hoeft niet elke nacht, maar doe het toch 2 keer.  

Noteer in je logboek 

  • Je glucosewaarden op bovenstaande momenten 
  • Je insulinedoses: tijdstip en hoeveelheid 
  • Je voeding, inclusief koolhydraatintake 
  • Aantal slaapuren 

Hou het journalen een paar weken vol en maak dan tijd voor een evaluatiemoment. Welke patronen vallen op? Welke aanpassingen kan je maken om je glucosewaarden te verbeteren? Ga er mee aan de slag. Met vallen én weer opstaan.   

Tip: download de diabetes planner!

Diabetes planner

 

Ik zei het al: er bestaat geen standaard diabetesplan dat voor iedereen werkt. Diabetesmanagement is maatwerk. Het is aan jou om uit te zoeken welke aanpak werkt. Jij bent het levende bewijs van de sterkte van je diabetesmanagement. 

 It all starts with you!

Liefs,  

Charlotte

Benieuwd naar wat mijn klanten vinden? Neem een kijkje bij succesverhalen op mijn website.

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.