Mijn holistische kijk op diabetes

Ik geloof niet dat diabetes louter iets lichamelijks is. Diabetes is veel meer dan een verstoorde bloedsuikerspiegel. Ook het psychologische, het emotionele en het spirituele spelen mee. Die laatsten krijgen in onze samenleving te weinig aandacht. 

Ik ben iemand die graag dieper graaft. Iemand die gevoelens nooit uit een verhaal kan wegdenken. Mijn persoonlijke diabetesverhaal  heeft me doen inzien dat diabetes niet alleen om oorzaken en gevolgen draait. Er speelt zoveel meer. Dat was jaren geleden mijn motivatie om me om te scholen tot KPNI-orthemoleculair therapeut. KPNI staat voor klinische psycho-neuro-immunologie. Een hele mond vol. Kort uitgelegd is KPNI de wetenschap die de invloed van het zenuwstelsel (neuro) en onze emoties (psycho) op het immuunsysteen onderzoekt.

Stress ondermijnt je immuunsysteem

Je kent waarschijnlijk wel het voorbeeld van de stressvolle manager die op vakantie een hartinfarct krijgt? De invloed van stress op ons lichaam is al lang bekend. Stress kan je gezondheid, maar ook je hormonen en je immuunsysteem uit evenwicht brengen. Er is gelukkig ook goed nieuws. Door je gedrag, je gedachten en je omgevingsfactoren bij te sturen kan je dat afweermechanisme versterken. In pandemietijden zoals nu is het extra belangrijk om in te zien dat jouw levensstijl ertoe doet. Een holistische blik op gezondheid helpt je bewuster in het leven staan. Het doet je beseffen dat je zelf ook de touwtjes in handen hebt. Dat betekent niet dat de klassieke geneeskunde ‘fout’ is. In tegendeel, ze is nuttig en als type 1 diabetespatiënt kunnen we niet zonder. Maar het is niet de enige manier om mensen ‘beter’ te maken. Je kan mijn manier van denken zien als een pleidooi voor de zogenaamde ‘complementaire’ geneeskunde die lichaam en geest met elkaar verbindt.

Durf je eigen pad kiezen

Geen enkele geneeskunde, klassiek of ‘alternatief’, heeft dé waarheid in pacht. Bestaat er wel zoiets als dé waarheid? Iedereen is anders. We moeten af van hokjesdenken. Met een autoimmuunziekte als diabetes is het heel normaal dat je op zoek gaat naar verschillende invalshoeken die je kunnen helpen. Durf te kijken naar wat jij nodig hebt en staar je niet blind op wat anderen doen. Wat voor je moeder of vriendin werkt, is niet noodzakelijk ook ideaal voor jou.

Niet een pil of een injectie, maar wel bewuster leven maakt je een gezonder mens. 

Vele kleintjes maken één groot

Bij diabetes is niet alleen je bloedsuikerspiegel belangrijk. Ook  voeding, bewegen, je relaties, je mindset, je slaap, stress en je hormonenwerking verdienen jouw aandacht. Alles start bij het maken van de juiste keuzes.  En daar ben jij, en alleen jij, verantwoordelijk voor. Met kleine aanpassingen in je levensstijl kan je ervoor zorgen dat je immuunsysteem niet nog meer onder druk komt te staan.

  • Kies voor échte voeding en laat ‘pakjes en zakjes’ liggen. Het is pure logica dat je lichaam bij een auto-immuunziekte baat heeft bij ontstekingsremmende voeding.
  • Denk na over de crèmes die je op je lichaam smeert. Parabenen en chemische stofjes doen je weinig goed. Kies liever voor natuurlijke huidproducten die lief zijn voor je huid (en je gezondheid).
  • Let op met kunstmatige geurkaarsen. Lekkere geurtjes vullen je huis met heel wat toxische stoffen.
  • Wees geen meeloper. Het is niet omdat iedereen light frisdrank drinkt, dat het ook gezond is.

Meer lezen?

Kies je voeding voor een stabielere bloedsuiker

Experimenteer en voel wat bij je past. Je zal snel een verschil merken en zo nog enthousiaster worden om je leefwijze bij te sturen, ga het ervaren. Elke aanpassing, hoe klein ook, brengt je een stapje dichter bij een gezond en gelukkig leven met diabetes.

It all starts with you …

Het is mijn missie om jou te empoweren om de beste versie van jezelf te worden. En jouw gezondheid te zien als motivator! 

Bekijk de gratis online Diabetes Meet-up.

Kan je je leven mèt diabetes transformeren? Ja dat kan zeker!
Ben je klaar om grote stappen te zetten, maar je weet niet hoe?
Neem dan zeker eens een kijkje naar de gratis online meet-up.

Let’s meet!

gratis online Diabetes Meet-up

Bekijk de gratis online Diabetes Meet-up en ontdek hoe jij je diabetes leven kan veranderen!

Liever klein beginnen? Volg dan me dan zeker op social media (Instagram & Facebook). Ik deel er dagelijks tips en tricks die jouw leven een tikje mooier kunnen maken.

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?
Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.