Wat is Orthomoleculaire Geneeskunde?

Als iemand aan mij vraagt wat ik precies doe en ik vertel dat ik naast diabeteslifestylecoach ook orthomoleculair therapeut ben weet eigenlijk bijna niemand wat dit is.
De hoogste tijd dus om iedereen daar mee kennis te laten maken!

Ortho? Wat?

Ik krijg wel vaker de vraag wat Orthomoleculaire Geneeskunde precies is ?
In 1968 introduceerde Linus Carl Pauling de term “Orthomoleculaire geneeskunde”.

Orthomoleculair bestaat uit de woorden:

 “Orthos” (Grieks):  juist, recht, gezond en
“Moleculair”: met betrekking tot het lichaam / molecule.

Orthomoleculaire geneeskunde gaat over het behouden en optimaliseren van je gezondheid, met behulp van vitamines, mineralen, vetzuren en andere belangrijke voedingsstofjes.
Het wordt ook weleens ‘voedingsgeneeskunde’ genoemd: wanneer alle voedingsstoffen in je lichaam optimaal beschikbaar zijn, herstel en stimuleer je de eigen geneeskracht. Voedingstoffen spelen een zeer belangrijke rol bij het functioneren van de stofwisseling in jouw lichaam. Ze zorgen ervoor dat alle onderdelen in jouw lichaam beter functioneren. Die kennis is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Wanneer een van je organen niet goed functioneert, ontstaat er een disbalans in je lichaam én krijg je met klachten af te rekenen. De orthomoleculaire geneeskunde vertrekt van het uitgangspunt dat de juiste concentratie vitamines, mineralen, spoorelementen, eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten in het lichaam ziekte kan genezen.

Een goede, gevarieerde voeding is dus de eerste stap

Dat voeding een geneeskrachtige werking heeft, wist Hypocrates (460-370 v. Chr.) al. “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”, wist hij.
Maar ook de andere leefstijlpijlers zoals bewegen, slaap, stress en mindset horen bij dit plaatje.

Kpni Charlotte PotsOrthomoleculaire geneeskunde kan een belangrijke rol spelen bij de preventie en behandeling van ziektes. Zij heeft zich in de loop der jaren op de kaart gezet als discipline die met een brede blik naar de mens kijkt én het verband tussen psyche/zenuwstelsel/immuunsysteem niet negeert.

Medicatie wordt niet per se uitgesloten (zeker niet bij type 1 diabetes), maar is pas aan de orde wanneer aan leefstijl, voeding en het opheffen van tekorten aan vitamines en mineralen gewerkt werd.

Als orthomoleculair therapeut stel ik geen diagnose, maar help en ondersteun ik je zodat de biochemische processen in jouw lichaam weer optimaal kunnen verlopen.

Bij diabetes zijn heel wat lichaamsprocessen verstoord, wat voor tal van klachten kan zorgen die vaak als normaal beschouwd worden…
Zelf had ik jarenlang last van koortsblaasjes bij stress of wanneer ik weer eens over mijn grenzen ging. Ook blaasontstekingen, onregelmatige stoelgang en terugkerende keelontstekingen passeerden geregeld de revue.

Vandaag pak ik het anders aan

De 8 leefstijlpijlers – al zijn het er eigenlijk 9, met ‘celebrate life’-pijler als slotadvies – hebben mij geleerd om anders naar mijn diabetes te kijken.

Ik kijk een beetje beschaamd terug op die periode waarin ik met heel veel factoren geen rekening hield.
Want nu voel ik me veel energieker, met normale glucosewaarden, een normale insulinegevoeligheid en 70% minder insuline.
Een aantal supplementen hebben me geholpen om van vervelende diabeteskwaaltjes af te raken.
De meeste klachten zijn zelfs helemaal verdwenen én ik heb veel meer energie dan vroeger. Uiteraard blijft diabetes topsport en ben je hier 24/7 telkens mee bezig.

Ik kijk tevreden terug op een toch zware studietijd, bij KPNI Belgium  en hoop zeer veel mensen hierdoor te inspireren. Het symptoom is nooit het échte probleem.  Deze kennis leidt tot een wijze van (para)medische geneeskunde waarbij de specifieke situatie van de patiënt volledig centraal staat en ik jou effectiever naar gezondheid kan begeleiden #KPNIBelgium.

En onthou: Een stabiele bloedsuiker is lang niet alleen belangrijk voor mensen mét diabetes. Wist je dat 80% van de niet-diabeten elke dag bloedsuikerschommelingen ervaren?
Je hoeft dus écht geen diabetes te hebben om een ‘glucoseprobleem’ te hebben.

Lees het artikel in samenwerking met Ortho fyto XXXX hierI

Ik ga met jou op zoek naar de oorzaak.
Ben jij er klaar
voor? 

Meer info over Orthomoleculaire Geneeskunde? Bekijk de video hieronder ter inspiratie.

Wil jij ook aan de slag?

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Een écht online magazine VÓÓR en DÓÓR diabeten.
Het EERSTE én het mooiste DIABUDDY MAGAZINE van België en Nederland.
Met als doel jou goed te laten voelen, beter voor jezelf te zorgen en te verbinden met gelijkgestemden.
Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.