Doe het beter met diabetes

Gezond en gelukkig leven mét diabetes, het kan!

Ik leer het mijn klanten elke dag. Maar er is een tijd geweest dat ik het zelf niet geloofde. Toen ik op mijn 14de diagnose diabetes Type 1 kreeg, dacht ik dat het allemaal wel zou meevallen. Ik mocht alles blijven  eten. ‘Het liefst light en 5 keer per dag, mét aangepaste insulinedosis.’  Zo simpel was het niet. Mijn bloedsuikerspiegel schoot alle kanten uit. Mijn gemoed en zelfvertrouwen volgden. De glucoserollercoaster zoog me leeg. Na jaren worstelen ging In 2016 het licht uit. Een heftige periode, maar ook de start van een  boeiende  ontdekkingsreis die mee dwong om mijn gezondheid weer in handen nemen.

Ik schoolde me om tot orthomoleculair gezondheidsexpert en NLP-lifestylecoach

In het klassieke zorgsysteem vond ik niet de steun die ik zocht. Ik miste een supporter, iemand die mijn pijn écht kon voelen, en ontdekte mijn diepste missie: andere lotgenoten helpen om hun gezondheid weer op de rails te krijgen. Het eenzame parcours dat ik zelf heb moeten afleggen, wil ik hen besparen. Met de juiste tools en mentale support ligt een actief en waardevol leven binnen ieders handbereik. Dat weet ik als geen ander. 

Voor heel wat mensen met diabetes voelt de  ziekte  als een dagelijkse strijd. Diabetes Type 1 genezen kan voorlopig (helaas) nog niet. Toch heb je meer touwtjes in handen dan je denkt. Met kleine, slimme aanpassingen in je levensstijl ligt een gezonder en gelukkiger leven binnen ieders handbereik! 

Welke score zou jij je gezondheid geven?

Ga je voor een zesje (“niet ziek”), voor een acht of hoger? Dat cijfer vertelt veel. “Niet moe” is niet hetzelfde als “vol energie”. “Niet ziek” betekent iets compleet anders dan “gezond”… De diagnose “diabetes” is overweldigend. Het voelt als een mentaal trauma, dat je elke dag meedraagt. Diabetes is topsport en vraagt elke dag je volle aandacht, zonder vrije dag. Pas als je je optimaal fit voelt, kan je alles uit het leven halen. 

Stabiele bloedsuikers zijn belangrijk!

Stabiele bloedsuikers zijn belangrijk, maar dat er meer nodig is blijft te vaak onder de radar. Dankzij insuline is diabetes al lang geen dodelijke ziekte meer. Medicatie blijft een belangrijke bondgenoot, maar is lang niet de enige tool in je gereedschapskoffer. Door er zélf voor te zorgen dat je bloedglucose niet te snel stijgt, zal je vanzelf minder insuline nodig hebben.  Zelfs kleine levensstijl aanpassingen hebben een groot effect, ook bij zwangerschapsdiabetes, prediabetes en diabetes type 2.  Je gezondheid weer op de eerste plaats zetten kan ervoor zorgen dat jij voortaan met minder (of zelfs helemaal geen) medicatie verder kan.  En daar varen jij én het gezondheidssysteem wel bij.

Ben je er klaar voor?  

1. Haal de beste voeding uit de natuur 

Wat je in je mond stopt heeft een instant effect op je  bloedsuikerspiegel.  Voedingskeuzes spelen dan ook een grote rol bij diabetesmanagement.  Kiezen  voor de voeding die bij je  lichaam past, brengt je bloedsuikerspiegel, je medicatie dosis én het risico op complicaties  omlaag.  Hoe je dat doet?  Onthoud dat de natuur jouw meest gezonde voedingsleverancier is.
Vul je bord vooral  met natuurlijke en onbewerkte voeding  (groenten, wat fruit, noten, pitten en zaden, gevogelte, eieren en vis).  Eiwitten en gezonde vetten zijn dé belangrijkste energiebronnen in je nieuwe voedingspatroon. Hoe  gevarieerder je eetpatroon, hoe meer gezondheidsvoordelen je uit je voeding haalt.  Die ommezwaai vraagt extra moeite en discipline, maar  je merkt al snel  een  positief effect op je bloedsuikerspiegel. 
 

2. Beweeg en boost je insulinegevoeligheid 

Beweging

Dat beweging belangrijk is voor onze gezondheid weten we allemaal. En toch beweegt bijna niemand voldoende.  Bij diabetes is regelmatig bewegen zelfs nog belangrijker. Het doet je gevoeligheid voor insuline toenemen, waardoor jij minder medicatie nodig hebt.  Elke dag naar de fitness hollen?  Zo ver hoef je niet te gaan.  Met een aantal  dagelijkse krachtoefeningen en eenvoudige tips  die je hartslag verhogen, kom je al een heel eind.  

3. Leer kansen zien 

Pas  wanneer je doelen  helder  zijn, kan je werken aan verandering. Wat wil JIJ anders zien?  Misschien mis je structuur in je leven of voel je je  alleen staan? Oude patronen door nieuwe vervangen  doe je  niet van vandaag op morgen.  Stappen zetten lukt trouwens  beter met een supporter aan je zij.  Ga op zoek naar een dia-buddy. Iemand  die weet welke impact een chronische ziekte heeft en je zonder woorden  begrijpt. Wil je meer? Een  professional  kan je  helpen om  de knelpunten in jouw leven bloot te  leggen en  samen een plan van aanpak uitdokteren. 

4. Vervang inspanning door ontspanning 

Stressmanagement

Wie niet voor zichzelf zorgt, kan  onmogelijk voor anderen zorgen. In onze druk-druk-druk maatschappij is  zelfzorg helaas geen evidentie.  Onze overvolle agenda brengt een voortdurende productie van  stresshormonen  met zich mee die je lichaam  flink  onder druk zetten. Wie niet op tijd ingrijpt, dreigt uit te vallen. Energieproblemen kosten onze maatschappij handenvol geld. Dat moet anders.  

Bij diabetes brengt stress  nog een  extra  probleem met zich mee.  Studies hebben aangetoond dat  stresshormonen je bloedsuikerspiegel doen  schommelen.  Net als de neveneffecten van stress trouwens: slecht slapen, maaltijden overslaan, alcohol- en medicatiegebruik… Tijd voor actie! Of liever: tijd om op de rem te gaan staan.  

5. Een goede nachtrust voor een goede insulinewerking 

slaap

Wist je dat je  stofwisseling volgens een dag-nachtritme  werkt?  Overdag is je insulinegevoeligheid hoger dan ’s nachts  (logisch, want  overdag heeft  je lichaam meer  insuline nodig om voeding te verwerken).  Een knap maar niet onfeilbaar systeem. Een  verstoorde nachtrust haalt dit  natuurlijke ritme  namelijk  uit evenwicht en zorgt voor onstabiele  bloedsuikerwaarden. Zelfs 1 slechte nacht laat zich voelen. Slaaptekort beïnvloedt ook  je eetlust: al na een paar slechte nachten stijgt je zin in zoete en vette snacks. Dat verklaart waarom slechte slapers  vaker  met  overgewicht  kampen.  Neem slaapproblemen  altijd  ernstig en zorg voor een  goed evenwicht tussen activiteit en rust.  

6. Samen staan we sterk 

Omgeving

Diabetes heb je niet alleen.  Het beïnvloedt ook het leven van je partner, je kinderen, je familie en  vrienden.  Hun steun is meer  dan nodig.  Je verdient jouw  eigen dreamteam: een kring van  supporters die je steunen en met je meedenken. Een positieve omgeving brengt rust in je hoofd en maakt je gelukkig.  Ook het omgekeerde is waar. Energievretende relaties zuigen je leeg en kunnen zelfs lichamelijke klachten met zich meebrengen. Wees er alert voor.  

7. Hormonen: evenwicht als sleutel 

Hormonen

Hormonen houden ons lichaam draaiende.  Ze sturen je organen aan en regelen belangrijke lichaamsprocessen.  Bij heel wat aandoeningen ligt een hormonaal tekort of onevenwicht aan de basis. Ook bij diabetes. Terwijl er maar liefst vijf hormonen zijn die de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen, is er maar eentje sterk genoeg om precies het tegenovergestelde te doen: insuline.  Wat jij in je mond stopt, bepaalt hoeveel insuline je lichaam nodig heeft.  Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, maar ook langdurige stress kan de werking van hormonen onder druk zetten. Voeding, beweging en stressreductie spelen een cruciale rol om die hormoonhuishouding weer in evenwicht te brengen.

Door met een andere bril naar diabetes te kijken, zie je de keuzes en kansen in het leven weer. Want die zijn er in overvloed!  Een gelukkig leven met diabetes type 1 is mogelijk. Bij diabetes type 2 kan je de klok zelfs terugdraaien.

 It all starts with you!

Maar je hoeft het niet alleen te doen. Voel je dat er naast je vaste doktersbezoeken meer mogelijk is? Wil je graag persoonlijke begeleiding van iemand die écht weet wat het is en begrijpt waarom je bloedsuikerspiegel doet wat hij doet? Praat dan met een diabetescoach. Die kan je net dat duwtje in de rug geven, waardoor het je wél lukt om je diabetes in toom te houden. En volop in je kracht te staan mét diabetes.  

Meer info op www.diabeteslifestylecoach.be, of op Facebook en Instagram als je graag tips of informatie wil.  

Liefs,  

Charlotte

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?
Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.