Waarom het écht niet aan te weinig discipline ligt

Doelen inplannen en volhouden: het is iets waar iedereen wel eens tegenaan loopt. Ook klanten vertellen me vaak hoe ze worstelen om hun levensstijl bij te sturen of een nieuwe gewoonte in te voeren.
“Ik heb gewoon geen discipline.” “Ik ga het nooit kunnen volhouden en dan ga ik ontgoocheld zijn”…
Ik hoor het bijna dagelijks, en dat is heel normaal. Een nieuwe gewoonte creëren in je brein, vraagt nu eenmaal tijd en geduld
. En geduld dat hebben we soms niet.

Waarom ik niet geloof in discipline

“Een gebrek aan inzet en discipline”, klinkt het vaak. Maar klopt dat wel?

Laten we het eens even over de betekenis van die woorden hebben. Want tussen beide ligt een wereld van verschil.

Discipline

Discipline gaat over iets dat van buitenaf opgelegd wordt.
Een soort van “ik zou moeten” dat samengaat met dat vervelende stemmetje in ons hoofd dat opduikt omdat we iets wel of niet gedaan hebben.

Inzet of commitment

Inzet of commitment daarentegen is iets heel anders. Het gaat over een keuze die we zélf maken, met onze eigen intenties. Noem het een soort van interne motivatie.

Het grote verschil tussen beide? CONFLICT.

Wie zichzelf erg veel druk oplegt, een soort van ijzeren discipline, ligt vaker in conflict met zichzelf.
Gevolg? Je gedachten schieten alle kanten uit. Je bent niet consistent en je loopt gebukt onder heel wat schuldgevoelens.

Maar wie zich inzet, heeft geen last van conflict, ruzie of een probleem. Je weet immers maar al te goed waarom je doet wat je doet én wat je wil bereiken. What’s your WHY?

Discipline Inzet

Wat je van tandenpoetsen kan leren

Denk eens even aan iets dat je dagelijks doet, zonder enige weerstand.
Tandenpoetsen, bijvoorbeeld. De kans is klein dat je ‘s ochtends met jezelf in conflict ligt over of je nu wel of niet je tanden gaat poetsen. Interessant of niet, je doet het. Punt uit.

Wanneer we overtuigd zijn van het belang kunnen we onze doelen veel makkelijker bereiken. Zonder conflict. Die gedachte kan je perfect doortrekken naar voeding of een nieuwe leefstijl. Naar de toewijding die nodig is om een switch te maken.

Koolhydraatarm eten heeft dus niets met discipline te maken

Jaren geleden heb ik mezelf opgelegd om koolhydraatbewust te eten. Ik eet nog steeds massa’s groenten dus ik eet nog steeds koolhydraten. Dat beschouw ik als een must, geen optie. Pas op, ook ik heb geprobeerd om met snelle koolhydraten mijn bloedsuikers stabiel te krijgen. Spuiten vóór de maaltijd, verschillende insulines uitproberen, nog wat eerder een insulineshot toedienen…
Been there, done that. Telkens weer zat ik op de glucoserollercoaster.
Nu is het anders. Ook een nieuwe routine went. Het wordt een tweede natuur en hier voel ik me erg goed bij. En mijn bloedsuikers evenzeer.

Als je komaf maakt met de OPTIE, is het conflict van “ZOU” voorbij

Liever 100%

Discipline is voor de meeste mensen een pak moeilijker dan inzet.
Precies daarom mislukt het idee van ‘alles met mate’ zo vaak. Het is veel moeilijker om het bij één ​​hap van een dessert te houden, dan jezelf op te leggen geen suikerrijke desserts te eten. 

Voor mij geldt de 100% regel.
Ik eet geen brood en geen aardappelen of andere pastasoorten want als ik daarmee begin, krijg ik zin in meer… En ben ik weer vertrokken voor een ritje op de glucoserollercoaster. Het kost me dan minstens 1 dag om mijn bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen. Dat heb ik er niet meer voor over. Dat gezondheidsorganisaties mensen met diabetes aanraden om “alles met mate” te eten, kan er bij mij niet in. Het voelt voor mijn gewoon niet goed.
Het is alsof je een alcoholist vertelt dat hij met mate moet drinken. Of een ex-roker zegt dat een sigaret af en toe wel kan.

Doorbreek jouw cirkel

Ons lichaam kan niet alleen geen snelle koolhydraten verwerken, we raken bovendien ook nog eens vaak verslaafd aan al die suikers die door ons lichaam oh zo moeilijk af te breken zijn.
Eens gewend aan de koolhydraatarme levensstijl, dooft die krachtige koolhydraatverslaving vanzelf uit. Het hunkeren naar suikers verdwijnt. De drang naar suikers is immers zelfvoorzienend.

Doorbreek jouw cirkel. Succes leidt tot succes.

“Secret of your future is hidden in your daily routine”

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur me gerust een mailtje en dan kijk ik hoe ik je kan helpen.

Liefs,

Charlotte

 It all starts with you…

Lees meer over groepscoaching “Slim eten voor diabeten”

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.