7 tips voor een betere slaap

Het lijkt wel alsof slaap van nature zou moeten komen. Maar wat als dit niet zo is? Wat als jouw nacht vaak onderbroken wordt omdat je naar het toilet moet of een hypo of hyper hebt? Frustrerend. Misschien ontmoedigt het je waardoor je begint te piekeren en al helemaal niet meer spontaan in slaap geraakt.  Lig jij ’s nachts ook weleens urenlang wakker? Halen hypo ’s of hyper je uit je slaap?

Gebeurt het vaker dat je s’ochtends niet uitgerust bent?

Aandacht voor je slaap en bioritme is voor mensen met diabetes extra belangrijk. Slaap je regelmatig té weinig uren, dan kan dat een invloed hebben op je HbA1c en op je bloedsuikerwaarden. Ook je insulinegevoeligheid, je vreetbuien de dag erna… en dus ook je algemene levenskwaliteit hangen af van je nachtrust.  –  Wat zijn de redenen waarom je niet kan inslapen? – Zijn er manieren om je deze nacht nog beter te doen slapen? – Wat als je alles al geprobeerd hebt?
Weet dat slaappillen alles alleen maar erger maken.  Hoe kunnen we het tij keren?

Ons leven als volwassenen wordt in zekere zin gecompliceerder. Er is de stress van alledag, we staan meer dan ooit onder tijdsdruk… Ook anderen kunnen onze nachtrust verstoren, met je bedpartner en kinderen op de eerste plaats. En laten we gezondheidsissues – zoals nachtelijke hypers en hypo’s, plasdrang, brandend maagzuur, spierkrampen… – niet vergeten. Kortom, tal van factoren brengen onze slaap in gevaar.

Wat kan je vandaag al doen om je slaapkwaliteit te verbeteren?

1. Probeer zeker 8 UUR PER NACHT  te slapen.

2. Leg DRUIVENSUIKER naast je bed zodat je ’s nachts niet uit je bed moet als je EEN HYPO hebt.

3. Zorg voor een OPGERUIMDE en KOELE KAMER. Maak het er gezellig.

4. Drink GEEN KOFFIE meer na 14 uur.

5. BEPERK JE SCHERMTIJD een uur voor het slapengaan. Het blauwe licht remt je melatonineaanmaal waardoor je minder snel kan inslapen. Er bestaat apps en speciale brillen die het blauwe licht filteren.

6. Kruip NIET MEER MET VOLLE MAAG  in bed. Zo kan je lichaam zich beter focussen op slaap in plaats van jouw vertering.

7. EET PURE EN GEZONDE VOEDING zodat je spijsverteringsstelsel niet in de war is als je je bed instapt.

8. Zorg voor een ME-TIME MOMENTJE waarmee je de dag rustig afsluit.

9. EET GEEN KOOLHYDRATEN meer voor je gaat slapen. Zo voorkom je hypers en hypo’s tijdens de nacht.

10. VERMIJD STOORZENDERS  zoals laptop, Ipad of gms in je slaapkamer. Die leiden je alleen maar af, waardoor je moeilijk in slaap geraakt. Wanneer je ’s nachts even wakker bent, check je beter niet je sociale media.

Wist je dat:

Wij leven volgens het circadiaanse ritme, het 24uursritme,  het is het bekendste en meest algemene interne ritme van veel levende organismen. Het is genetisch bepaald en is verschillend van persoon tot persoon. Je circadiaans ritme heeft zelfs een invloed op je hormonen. Hieronder valt bijvoorbeeld het slaap-waakritme en ook het 24 uursritme in hormoonconcentraties, lichaamstemperatuur en de werking van neuro- transmitters. Vooral bij de productie van je hormonen, die perfect meetbaar zijn, valt op hoe dit verschil afhankelijk is van het moment van de dag en van de seizoenen. Sommige hormoonconcentraties zijn het hoogst in de vroege ochtend, andere tegen het vallen van de avond. Vooral bij melatonine en cortisol is dat opvallend, maar er zijn nog andere voorbeelden. Deze hebben ook invloed op de bloedsuikerspiegel.

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?
Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.