Als je partner diabetes heeft

Wie diabetes heeft, staat elke dag voor talloze beslissingen. Voeding, slaapkwaliteit, beweging, stress… Tal van factoren beïnvloeden de bloedsuikerspiegel en vragen om aandacht. Met diabetes moet jij moet namelijk doen wat de pancreas niet kan: je insulinelevels regelen. Diabetes is een complexe, extra fulltime job. Eentje zonder vrije dag, die onvermijdelijk ook een impact op je relatie heeft. Hoe het voelt als partner kan mijn man je beter vertellen – een ideetje voor een latere blog – maar na al die jaren met diabetes weet ik zelf héél goed wat ik in een relatie nodig heb. Acht gouden tips voor partners!

Toon begrip

In tijden van social distance schiet Cupido moeilijker raak. Voeg boven op die ellendige coronacrisis nog een persoonlijke diabetescrisis en je begrijpt waarom singles met diabetes het niet makkelijk hebben. Heb jij je oog laten vallen op iemand met diabetes? Dan hoop ik vurig dat je over een portie empathie en begrip, de wil om diabetes te leren kennen en een open blik beschikt. Het zijn volgens mij de drie onmisbare waarden in een relatie met diabetes. Ontbreken die parameters, dan zal de relatie wellicht meer stress (en hoge bloedsuikerwaarden) opleveren dan gezond is. En dat wens ik niemand toe!

Leer bij

Wist je dat de kijk van partners naar diabetes een grote rol speelt bij de manier waarop iemand omgaat met zijn/haar ziekte? Vooral mannen lijken een belangrijke invloed te hebben op het diabetesmanagement van hun partner. Dat blijkt uit een onderzoek van NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg). Als partner heb jij dus een belangrijke rol te vervullen. Uiteraard besef je zonder diabetes niet vanaf dag één wat een chronische ziekte precies inhoudt. Maar het is levensbelangrijk dat jij leert vatten wat de gezondheid en bloedsuikers van je partner precies beïnvloedt. Dat je weet hoe te reageren bij te hoge of te lage bloedsuikerwaarden. Jij bent voortaan dé bondgenoot in de zoektocht naar gezonde voeding, een goed beweegpatroon en de juiste insulinedosis. Maak je klaar voor een levenslang leerproces. Een boeiend avontuur dat jullie band versterkt.

NIVELlogo

Begrijp de ernst

Diabetes is al lang geen dodelijke ziekte meer. Maar een walk in the park is het evenmin. Diabetes is meer dan op je voeding letten en insuline spuiten en gaat nog steeds gepaard met belangrijke gezondheidsrisico’s. Enkele harde cijfers.

  • Hartproblemen komen 3 tot 5 keervaker voor bij mensen met diabetes. 65% van de diabeten sterft aan een hartziekte of beroerte.
  • Alle diabetenkrijgen vroeg of laat met retinopathie te maken. Diabetes is de grootste oorzaak van blindheid.
  • 70%van de mensen met diabetes ontwikkelt een hoge bloeddruk.
  • 44%van de diabeten krijgt een nierziekte. Diabetes is de belangrijkste oorzaak van nierziektes.
  • 20%van de zwangerschappen waarbij de bloedsuikerspiegel slecht onder controle is, mondt uit in een miskraam of geboorteafwijkingen.

Nee, ik vertel je dit niet om angst te zaaien. Maar enkel wie de ernst van diabetes inziet, kan de juiste steun bieden en zijn/haar partner stimuleren om werk te maken van een gezond diabetesmanagement.

Wees mild voor moodswings

Diabetes of niet, moodswings overkomen ons allemaal weleens. Maar… een schommelende bloedsuikerspiegel maakt het niet makkelijker om het hoofd koel te houden. Hoe lastig ook, probeer het mechanisme erachter te begrijpen. Moodswings zijn een (normaal) gevolg van de dagelijkse ritjes op de glucoserollercoaster. Een hypo brengt een adrenalinegolf teweeg wanneer het lichaam probeert om glycogeen vrij te geven in de lever. Een hyper doet dan weer de hartslag en bloeddruk stijgen. Beiden hebben een effect op het gemoed. Ook de dagelijkse stress van een chronische ziekte kan de kans op moodswings verhogen. Na al die jaren samen kent Bart mij én mijn diabetes door en door. Highs en lows, prikkelbaarheid, een gebrek aan energie… Hij heeft het gezien en steunt me door dik en dun. Mijn tip? Met een eerlijke en open communicatie kom je een heel eind. Het verandert niet meteen iets aan de humeurschommelingen maar helpt om er geen drama van te maken en de connectie tussen jullie beide sterk te houden.

Moodswings

Vergroot je kennis over voeding

Diabetes heb je samen. Jullie vormen een team dat samen de uitdagingen van een chronische ziekte aangaat. Dat teamgevoel zit in vele dingen. In samen een gezond eetpatroon omarmen, bijvoorbeeld. Koolhydraatbommen en bewerkte voeding zijn nefast voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Glucosewaarden die van hoog naar laag schieten betekenen een regelrechte aanslag op ieder orgaan in je lijf. Een gezond eetpatroon is prioriteit bij diabetes. Als partner hoef je niet even strikt koolhydraten te tellen, maar het helpt wel als je op een gezonde manier naar voeding kijkt. Dat je begrijpt wat een voedingswaardetabel je vertelt en hoe je diabetesproof voeding kiest. Een gouden tip? Koop je voeding zo puur mogelijk. Wat in een pakje verpakt zit, heeft meestal niet veel goeds te bieden.

erynghi zwammen

 

Een relatie met iemand die diabetes heeft komt ook jouw gezondheid ten goede

Omarm de gezondheidsvoordelen

Het klinkt misschien wat gek, maar een relatie met iemand die diabetes heeft komt ook jouw gezondheid ten goede. Het stimuleert jou om de beste versie van jezelf te worden. Benieuwd welke voordelen een goed diabetesmanagement voor jou biedt?

  • Beter humeur
  • Een stabiel en gezond gewicht
  • Beter zicht
  • Gezonder tandvlees (byebyebloedend tandvlees)
  • Beter slaapkwaliteit
  • Meer energie (geen namiddagdip meer)
  • Sterke mentale focus
  • Minder vaak ziek
  • En nog veel meer!

Als dat geen motivatie is!

Informeer anderen

Over diabetes bestaan nog heel wat misvattingen. Als partner kan je ook daarin een belangrijke rol spelen. Merk je dat mensen grote ogen opzetten wanneer je partner insuline spuit? Begrijpen vrienden niet waarom je liefste bepaalde gerechten wel/niet eet? Vertel anderen over het diabetesleven. Hoe meer mensen diabetes leren begrijpen, hoe minder zwaar de diabetesrugzak weegt.

Diabetes-Partner

Draag zorg

Alle begrip en ondersteuning ten spijt… Leven met diabetes is nog iets heel anders dan leven met een partner met diabetes. De impact van diabetes valt niet te onderschatten. Merk je dat je partner vastloopt? Praat erover. Ook met een anderen. Durf hulp in te schakelen als je merkt dat jouw steun en die van vrienden, familie en het medische team niet genoeg is. Samen kan je zoveel meer dan alleen.

Diabetes-Partner

 It all starts with you…

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.