Waarom mijn diabetesroutine werkt

Routine klinkt misschien een tikje saai. We houden allemaal van het spontane. Een last minute tripje naar de zon, een onverwachts avondje uit met vrienden, een impulsieve vrije dag… Momenten om te koesteren, maar ook dan is routine dé sleutel tot een goed diabetesmanagement en minder lastig dan je denkt.

Blog-aug-2022

Routine is mijn ultieme tip om de diabetestouwtjes stevig in handen te nemen. En neen, ik heb het niet over alle fun en avontuur uit je leven bannen en kiezen voor een saai en voorspelbaar leven. Waar het wél om draait is dat je met kleine, slimme aanpassingen een routine kan creëren die het diabetesleven zoveel makkelijker (en dus ook leuker) maakt.
Wie in shiften werkt, weet als geen ander hoe een gebrek aan routine je bloedsuikerspiegels in de war stuurt.

Benieuwd hoe mijn diabetesroutine er het best uitziet?

Journal

Kleine reflectiemomentjes maken deel uit van mijn vaste diabetesroutine. Wie me een beetje kent, weet dat ik bij ‘meten is weten’ zweer. Cijfers vertellen je zwart op wit waar het om gaat. Ze leren je begrijpen hoe je lichaam werkt. Wat wel én niet goed voor je is. Maak er een gewoonte van om je bloedsuikerwaarden, je maaltijden, je beweging en je insuline-intake te tracken. Het vergt wat discipline om er een gewoonte van te maken, maar eens je ontdekt welke nuttige inzichten het biedt en nog beter begrijpt hoe jouw levensstijl je bloedsuikerspiegel beïnvloedt, laat je die routine nooit meer los. Beloofd!

Hoe je dat aanpakt? Hou je schema’s bij in een mooi dagboekje of schriftje en maak van journaling een moment voor jezelf. Je hoeft het trouwens niet bij het cijferwerk te houden. Pen ook neer wat er in je hoofd omgaat. Schrijven is dé remedie om tot rust te komen.

Tip: wil je meteen aan de slag met je nieuwe schrijfroutine? Download dan deze routinetracker!

Diabetes planner
Slaap

Slaapgebrek doet je lijf tegensputteren, ontregelt je bloedsuikerspiegel en wordt aan een tal van gezondheidsproblemen gelinkt. Een goede slaaproutine is cruciaal voor een goede insulinewerking. Zorg er dus voor dat je elke dag voldoende slaapt. Je diabetes zal je dankbaar zijn!

Eet op vaste tijden

De hele dag door snacken stuurt je insulinewerking compleet in de war. Eet op vaste tijdstippen. Je lichaam went daar snel aan. Een handige richtlijn? Eet tussen 12u en 20u. Diabeten schrikken weleens als ik hen over intermittent fasting vertel. “Staat je bloedsuikerspiegel na het vasten dan niet veel te laag?” Maar het tegendeel is waar: vasten zorgt net voor langere, stabielere bloedsuikers én minder hongergevoel bij lagere insulinewaarden. Het gevolg? Je insulinegevoeligheid stijgt, waardoor velen zelfs minder insuline nodig hebben.

Wil je er meer over weten? Lees dan zeker deze blog!

Intermittent fasting & diabetes: een gouden duo

Monitor je insuline

Ook je insulineregime heeft structuur nodig en moet afgestemd zijn op je maaltijden en levensstijl. Geen enkele kunstmatige insuline werkt precies hetzelfde als insuline die door de alvleesklier aangemaakt wordt. Geen enkele basaal insuline gaat 24 uur mee, dus je zal je dosis moeten opsplitsen. Besteed genoeg aandacht aan je insuline. Het is gevaarlijk om te doen alsof je geen diabetes hebt. Insuline is er om je te helpen.

Controleer je stress

Aanhoudende stress kan leiden tot burn-out en andere stressgerelateerde klachten, maar is ook nefast voor je diabetes. Verschillende studies hebben aangetoond dat stresshormonen je bloedsuikerspiegel doen schommelen. Ga op zoek naar wat jou stress geeft én maak elke dag bewust tijd voor ontspanning, ver weg van je stressoren. Doe ademhalingsoefeningen, mediteer, maak tijd voor je hobby, spreek af met vrienden, trek het bos in… Plan het desnoods in je agenda. Die momenten voor jezelf zijn even belangrijk dan je andere afspraken!

Beweeg

Bewegen zorgt ervoor dat je minder insuline nodig hebt, verkleint de impact van je voeding op je bloedsuikerspiegel en doet wonderen voor je algemene gezondheidstoestand. Wandel, zwem, jog, speel met je kinderen in de tuin… Maak er bewust tijd van en probeer elke dag 30 minuten te bewegen.

Bewegen

Wanneer routine moeilijk is

Routine helpt het leven met diabetes makkelijker te maken, maar is nu eenmaal niet op alle momenten even vlot toepasbaar. Enkele interessante inzichten voor extra houvast op moeilijke momenten.

SOS binge eating & drinking

Diabetes of niet, een teveel aan suikers kan ons in de problemen brengen. Bloedsuikerspiegels die van hoog naar laag en van laag naar hoog schieten: het is voor velen dagelijkse realiteit. Wist je dat steeds meer artsen wereldwijd continue glucosemeters voorschrijven aan niet-diabetische patiënten om hen een beter inzicht in hun eetgewoonten te geven? Je bloedsuikerspiegel is een fantastische graadmeter voor je algemene gezondheidstoestand!

Laat op de avond eten en drinken gooit je spijsvertering in de war en verstoort je slaap. Dat weet iedereen. Maar voor mensen met diabetes blijft het daar niet bij. Grote porties koolhydraten voor het slapengaan vergroten de kans op een nachtelijke hypo of hyper.

Ook te veel alcohol is een no-go. Alcohol maakt het extra moeilijk om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Drink dus altijd met mate en probeer je te houden aan één glaasje per dag (dat geldt trouwens ook voor niet-diabeten). Toch eens doorgezakt? Eet dan nog snel iets vooraleer je in bed kruipt.

Alcohol en diabetes: hoe zit dat precies? 

Slim reizen

Niets heerlijker dan een tripje naar de zon, maar al die tijd onderweg kan je routine ook behoorlijk in de war sturen. En dat voel je aan je bloedsuikers. Om highs en lows te vermijden, doe je er goed aan je trip goed voor te bereiden. Noten, radijsjes, worteltjes, bleekselder, zelfgemaakte lijnzaadcrackers… Ik reis nooit zonder de nodige (eenvoudige) snacks die mijn bloedsuikerspiegel niet dramatisch doen stijgen.

Zo reis je met diabetes

Hou je aan je check-ups

Voorkomen is beter dan genezen. Hou je aan je jaarlijkse check-ups met je endocrinoloog. Maak van je gezondheid een prioriteit.

Je leeft maar één keer en dus maak je er maar beter iets moois van. Maar… dat hoeft niet te betekenen dat je per se het extreme zoekt. Er schuilt ook iets moois in eenvoud. In vertragen en genieten van de kleine dingen in het leven. In lezen, schrijver, leren, creëren, focussen op wat er écht toe doet.

Maak van jouw gezondheid jouw prioriteit en gun jezelf de kans om voluit te leven. Remember, it all starts with you!

“The secret of your future is hidden in your daily routine”

Mike Murdoch 

Fijne vakantie!

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?
Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.