Diabetes burn-out: herken en voorkom het

Diabetes burn-out verdwijnt stilaan uit de taboesfeer. Gelukkig want steeds meer mensen met diabetes maken een diabetes burn-out (of diabetesdepressie) door. Volgens onderzoek lopen T1D’s bijna  50% meer depressie  dan niet-diabetici.

Een diabetes burn-out klinkt als een raar en exotisch dier. Velen vrezen het, zelfs zonder het ooit in de ogen gekeken te hebben. Die angst is normaal, maar met de juiste kennis herken je tijdig de symptomen mocht het ooit op je diabetespad belanden én weet je hoe je het tij kan doen keren.  

Hoe ontstaat een diabetes burn-out 

Uit onderzoek blijkt dat 20 tot 40 procent van de diabeten met somberheid, angst of stress worstelen. Ze voelen zich overweldigd door hun  aandoening, gefrustreerd en verslagen. Dé omschrijving van een diabetes-burn-out. Een diabetes burn-out is trouwens niet zomaar een ‘burn-out’.  Een recente Britse studie heeft het verschil tussen emotionele stress bij een chronische ziekte en een klassieke psychische stoornis duidelijk aangetoond.  Emotionele stress bij diabetes wordt  ook wel diabetes distress’ (DD)  genoemd. Wie met diabetes leeft, kan zich daar meteen iets bij voorstellen. Leven met diabetes is topsport. Het vraagt elke dag opnieuw je volle aandacht. Diabetes heb je niet voor even. Het is er  24/7, 365 dagen per jaar, zonder pauzeknop.  Soms kan een auto-immuunziekte zo overweldigend zijn dat er geen uitweg lijkt. Elke dag opnieuw moet je honderden keuzes maken die je in of uit evenwicht kunnen brengen. En dan zijn er nog de dagelijkse bloedprikken en insulineshots… Je mentale stress wordt steeds groter en tast je mindset aan: dé oorzaak van alle lijden voor mensen met type 1-diabetes. Diabetes kan je emotioneel en fysiek volledig uitputten. Stressgevoelens brengen trouwens nog een  extra probleem met zich mee. Ze doen je bloedsuikerspiegel schommelen, net als mogelijke neveneffecten van stress zoals slecht slapen, maaltijden overslaan, meer alcohol drinken, medicatiegebruik… Een vicieuze cirkel. De cyclus van negativiteit doorbreken is hét antwoord op een diabetes burn-out.  

Hoe voelt een diabetes burn-out 

Vandaag beschouw ik mijn diabetes burn-out als  een geschenk, maar destijds zag ik het niet zo positief. Ik was 38 toen het spreekwoordelijke licht uitging. Ik voelde me leeg, nutteloos en sleepte me door de dag.  Het was niet de eerste keer dat mijn lichaam aan de alarmbel trok. Een jaar eerder al zat ik vaak bij de dokter met blaasontstekingen, darmkrampen en vermoeidheidsklachten. Dit was duidelijk meer dan een dipje, maar met een drukke job, (de liefste) twee kleuters en een man die voor z’n werk vaak in het buitenland verbleef, was het niet zo gek dat ik moe was, toch?  

Dat mijn gezondheid dé boosdoener zou zijn, daar had geen enkele burn-outcoach of dokter de link mee gelegd. Mijn burn-out en onstabiele bloedsuikers waren slechts symptomen. De echte oorzaak van alle ellende was mijn ‘diabetes’. Daar kwam ik pas achter toen ik mijn speurtocht startte in de wereld van de orthomoleculaire geneeskunde en op een andere manier begon te leven. Door mijn lichaam te voeden in plaats van te vullen voelde ik het stilletjes aan beter gaan. Met de hulp van een coach én actie van mezelf maakte de donkere gedachtestroom in mijn hoofd langzaam plaats voor een positieve kijk. Mijn zelfvertrouwen groeide, stap voor stap. Ik heb me lang geschaamd voor mij ziekte. Vroeger liep ik nooit met mijn insulinepomp bloot. Nu is dat geen issue meer. Iedereen mag het zien. Diabetes hoort bij me.  De tijd dat mijn aandoening mijn leven bepaalde, ligt achter me. Ik kies mijn eigen koers. En dat gun ik anderen ook. Als lotgenoot wil ik een bron van inspiratie zijn.  Jouw grootste supporter. Als orthomoleculair therapeut en gecertificeerd lifestylecoach wil ik je de weg tonen naar levenslang diabetesmanagement.  

Hoe herstel je van een diabetes-burn-out?  

‘Je hebt altijd een keuze’. Ik herinner me nog hoe een vriendin me dat zei, toen ik zelf worstelde. Ik hoorde haar woorden wel, maar ze drongen niet echt door. Nu weet ik dat ze gelijk had. Iedereen heeft een  keuze: je kan kiezen voor een leven met woede, wrok en teleurstelling of je kan beslissen om het anders te doen. 

Lees even eerdere blogs :

Je hebt altijd een keuze

Plots ging het licht uit

Burn out

Ik hoor tijdens mijn coachings vaak hoe mensen vechten tegen hun ziekte. In het beste geval lukt het hen om plichtsbewust adviezen en instructies op te volgen, maar diabetes heeft hoe dan ook geen plaats in hun leven en zorgt voor wrokgevoelens en spanning. Precies dat belemmert hen ervan om vol vertrouwen in hun kracht te staan. 

Misschien heb je ooit al eens horen zeggen dat je zelf je eigen realiteit creëert? Gedachten zijn krachten, ook al beseffen we dat niet altijd.  

Soms heb je iemand nodig die je de ogen opent zodat je kan kiezen voor verandering. Ik geef je een  aantal  tips  die mij ook vaak geholpen hebben.  

Enkele gouden tips:

1. Me-time en rustmomenten. 

Een eerste stap die je op weg kan helpen naar meer rust in je hoofd is het inlassen van me-time en rustmomenten, zoals mindfulness, meditatieoefeningen, hartcoherentie of ademhalingsoefeningen. Wanneer het zenuwstelsel in balans is, word je minder door emoties gedreven. Je gedrag verbetert en je kan meer genieten.  Met je emoties in balans lukt het je ook makkelijker om met de constante bloedsuikerschommelingen en zeurende alarmen van je CGM om te gaan zonder compleet in stressmodus te schieten.  Bewuster op je ademhaling letten  helpt om het autonome zenuwstelsel te reguleren. Probeer dagelijks in het nu te gaan leven in plaats van alsmaar door te jagen. Volg je gevoel en je hart. Daar zit de oplossing die het best bij je past. 

2. Beweging. 

Lichaamsbeweging helpt emotionele stress verminderen, verbetert de doorbloeding en verhoogt de insulinegevoeligheid waardoor je mogelijks minder medicatie nodig hebt. Voor  diabeten is regelmatig bewegen zelfs nog belangrijker dan voor niet-diabeten. Ik weet dat sporten en diabetes soms voor frustraties zorgt. Meer wees gerust, je hoeft echt niet elke dag naar de fitness te hollen. Met een aantal  dagelijkse krachtoefeningen en eenvoudige tips  die je hartslag verhogen, kom je al een heel eind.  Ook een wandeling in de natuur doet wonderen en brengt nieuwe zuurstof in je hoofd. 

3. Mindset. 

Je  MINDSET VERSTERKEN  is de derde, misschien zelfs belangrijkste, stap voor langdurige verandering. Jij bent zelf verantwoordelijk voor elk aspect van je leven. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor de resultaten in je leven: je emoties, je inkomen, je carrière… en ook je gezondheid en dus je diabetes. Zijn je resultaten niet zoals jij dat wil? Dan kan je daar anderen niet de schuld van geven. Je hebt een groot doel nodig om de  richting  te bepalen waarin je wilt ontwikkelen. Maar enkel dat torenhoge einddoel voor ogen houden, maakt het moeilijk om door te zetten.  Bij  elke kleine tegenslag  voel je je verder  afdrijven van die oh-zo-belangrijke eindmeet. Daarom dat ik enorm in babysteps geloof.  Hak je doel in kleine mini-doeltjes.  Deze aanpak  is  niet alleen veel motiverender,  maar ook veel leuker  én succesvoller! Stel je eens voor dat je het elke dag 1% beter doet dan de vorige. Dat lijkt misschien niet veel, maar na 100dagen ziet je leven er wél compleet anders uit.    

4. Durf jezelf op de eerste plaats te zetten. 

Al te vaak blijven we hangen in omstandigheden die niet goed voor ons zijn. We geven meer energie dan we krijgen. Het vele ‘geven’ zuigt je leeg, maakt je moe en ongelukkig.  Jezelf op de eerste plaats durven zetten is voor iedereen belangrijk, maar voor ons, als diabeten, misschien nog nét dat tikkeltje meer. Want zorgen we niet voor onszelf, dan krijgen stresshormonen vrij spel in ons lichaam. En die gooien onze bloedsuikerspiegel maar al te graag in de war. Ben jij tevreden met wie je bent of leg je, net als ik destijds, de lat te vaak te hoog?  Hoe goed zorg jij voor jezelf? Ga op zoek naar wat jou helpt ontspannen. Een boek lezen, me-time in de badkamer, een stevige wandeling… Voldoende rustmomenten inplannen helpt je hoofd en lijf in balans te houden. Start er vandaag al mee. Plan dingen waar je echt plezier aan hebt. Want geloof me, wie niet voor zichzelf zorgt, kan ook niet voor anderen zorgen en betaalt er vroeg of laat de prijs voor. 

Wanneer is professionele begeleiding zinvol?  

Samen kunnen we zoveel meer dan alleen.  Hulp zoeken is geen teken van zwakte.  In tegendeel. Iedereen loopt weleens vast in het leven. Sommigen komen er zelf weer door, anderen werken graag met een professional aan een nieuwe start. Mijn klanten beseffen dat als ze blijven doen wat ze deden, hun leven er binnen een half jaar precies hetzelfde uitziet. Ze kiezen ervoor om zelf de verantwoordelijkheid te nemen en aan de slag te gaan met een gezonde levensstijl. Coaching doe je altijd samen. In mijn coachingprogramma’s reik ik de tools aan om met kleine leefstijlaanpassingen je leven te veranderen, jij zet de stappen die jouw leven veranderen. 

Die ondersteuning heb ik zelf gemist, toen ik als veertienjarige puber de diagnose kreeg, voor het eerst op kot ging, trouwde, mama werd…Want met diabetes is het nét allemaal ietsje anders. 

Wil je zelf weer aan het roer van je diabetes staan, maar lukt het je niet alleen? Heb je nood aan een luisterend oor, iemand die wéét wat het is en je motiveert en inspireert. Ik leer je weer vertrouwen op je lichaam en leer je kansen zien in plaats van beperkingen zodat je mét diabetes gelukkig in het leven staat.  

Liefs,

Charlotte

 It all starts with you…

Deze blog is ook verschenen bijmySugr

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.