Zo pak je perfectionisme aan

Perfectionisme lijkt op het eerst zicht een goede eigenschap. Jouw huis is altijd spik en span. Op je werk heeft niemand iets aan te merken en vrienden en familie wéten dat ze op jou kunnen rekenen. Wat je ook doet, je doet je best om altijd het allerbeste resultaat neer te zetten. En toch is er ook een schaduwzijde. De drang om het altijd beter te doen, kan je leven behoorlijk onder druk zetten.

Hoe herken je perfectionisme?

Perfectionisten streven naar perfectie… en bevestiging. Als coach daag ik je uit om op onderzoek te gaan. Waarom ligt jouw lat altijd zo hoog? Perfectionisme is een manier om controle te krijgen over het gevoel van niet te voldoen. ​​​​​Soms ontstaat dat gevoel al in de kindertijd, bij anderen steekt het pas op volwassen leeftijd de kop op. De basis blijft dezelfde: het gevoel niet goed genoeg te zijn.

  • Je bent zelden blij met je resultaten, ook al zijn ze eigenlijk prima.
  • Als je je doel niet behaalt, ben je intens boos en verdrietig.
  • Je bent een krak in zelfkritiek: “ik had nog meer mijn best kunnen doen”
  • Je voelt je vaak neerslachtig, leeg, uitgeput.
  • Je gaat dikwijls over je eigen grenzen
  • Je vergelijkt jezelf continu met anderen.
  • Je hebt last van uitstelgedrag: als het niet perfect kan, dan doe ik het liever niet.

Zo pak je perfectionisme aan

1. Wees je eigen beste vriend/vriendin

Van de ene dag op de andere alle ongezonde koolhydraten schrappen, je cola-light verslaving stopzetten, voor een marathon beginnen trainen? Jarenlange leefgewoonten resoluut overboord gooien en vervangen door jouw gezonde idealen is meestal niet zo’n goed plan.  Gun je hoofd én je lichaam tijd om te wennen aan je aanpak. Beeld je even in dat jouw beste vriendin aan de slag wil met een gezondere levensstijl. Wat zou jij doen om haar te motiveren? Zou je als een drilsergeant aan de zijlijn staan roepen of als een positieve supporter elke kleine overwinning bejubelen? Ik durf ervoor te wedden dat je voor die laatste aanpak kiest. Wel, wees dus niet zo streng voor jezelf en behandel jezelf zoals die beste vriendin.

Perfect

2. De kracht van babysteps

Perfectionisten leggen hun lat hoog. Je hoort me niet vertellen dat doelen stellen geen goed idee is! Maar enkel dat torenhoge einddoel voor ogen houden, maakt het moeilijk om door te zetten. Bij elke kleine tegenslag voel je je verder afdrijven van die oh-zo-belangrijke eindmeet. Daarom dat ik enorm in babysteps geloof. Hak je doel in kleine mini-doeltjes. Wil je gezonder eten? Start dan met één van je maaltijden en ga bijvoorbeeld op zoek naar hoe je s’avonds een lekker en gezond avondmaal op tafel tovert. Lukt dat goed? Dan ben je klaar om een (baby)stapje verder te gaan. Deze aanpak is niet alleen veel motiverender, maar ook veel leuker én succesvoller! Stel je eens voor dat je het elke dag 1% beter doet dan de vorige. Dat lijkt misschien niet veel, maar na 100 dagen ziet je leven er wél compleet anders uit.

3. Samen sterker

Samen kunnen we zoveel meer dan alleen. Wil je zelf weer aan het roer van je diabetes staan, maar lukt het je niet alleen? Heb je nood aan een luisterend oor, iemand die wéét wat het is en je motiveert en inspireert? I’m just one phone call away! Hulp zoeken is geen teken van zwakte. In tegendeel. Het is een teken van commitment, en je weet intussen hoe belangrijk dat is.

perfect

Marcel Hendrickx, Zeg me dat ik oké ben

Zeg me dat ik oké benHét referentiewerk over perfectionisme, nu in een geactualiseerde editie Hoe ontstaat perfectionisme? Welke zijn de verschijningsvormen en wat doet het met de gezondheid?
Ervaringsdeskundige Marcel Hendrickx ondervond aan den lijve de verwoestende impact van de drang naar bevestiging. Op zijn zesenveertigste kreeg hij een hartinfarct, voor hem duidelijk een gevolg van zijn perfectionisme. Na een carrière in de bankwereld besloot hij zich om te scholen tot trainer en coach. Hij ontwikkelde de OCP-methodiek, die ondertussen door meer dan 130 perfectionismecoaches wordt toegepast in Vlaanderen en Nederland. Onderzoek naar de effectiviteit van deze methode door de KU Leuven wees uit dat de resultaten over de hele lijn  In deze geactualiseerde uitgave van Zeg me dat ik oké ben gaat Marcel Hendrickx dieper in op de link tussen narcisme (bij een ouder) en perfectionisme (bij een kind).

Wil je weten hoe perfectionisme ontstaat en wat perfectionisme doet met je gezondheid en diabetes?

Schrijf je in voor de webinar dinsdag 28 maart 2023 om 19u30! Interesse? Stuur mij een email.
Marcel Hendrickx vertelt over hoe perfectionisme ontstaat en wat perfectionisme doet met je gezondheid en diabetes.

 It all starts with you…

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.