Te veel suiker of te weinig? Getuignis van Charlotte Pots.

Het kostte Charlotte 20 jaar én een burn-out om te leren haar diabetes onder controle te houden én energiek door het leven te gaan.

‘Als ik destijds geweten had wat ik vandaag weet, had het me heel wat leed bespaard. Door mijn eetpatroon te veranderen, behoren diepe stijgingen en dalingen van suiker in het bloed voorgoed tot het verleden.’
Charlotte Pots kreeg in 1994 de diagnose type 1-diabetes. De endocrinoloog, huisarts en diëtist waren duidelijk: je mag alles blijven eten, maar tel je koolhydraten en pas je insuline aan. Zogezegd, zo gedaan. « Bij elke hap en slok die ik nam, liep ik te tellen. Stond mijn bloedsuikerspiegel lager dan 70 mg/dl? Dan dronk ik de te lage suiker in het bloed weg met een blikje cola en twee boterhammen. In tegenstelling nam ik, bij een te hoge suikerspiegel in het bloed, een extra insulineshot.’ Simpel toch? Alleen… Zo voelde het niet. ‘Ik ging van te hoge suiker (hyper) naar te lage suiker (hypo) in het bloed en mijn humeur schommelde net zo snel als mijn bloedsuikerspiegel. Ik begreep niet wat ik verkeerd deed. Daarnaast kreeg ik ook te maken met heel veel symptomen, gelinkt aan de schommelende suikerwaarden in het bloed.’ Wanneer er te veel of te weinig suiker in het bloed is, kan dat trouwens ook gevaarlijk zijn, vermijden is de boodschap, maar wat kan je dan eten?

Van te veel suiker naar te weinig en weer te veel…

Van hypo, naar hyper, naar hypo. Zo kan je Charlottes eerste 20 jaren met diabetes het best omschrijven. ‘Chocolade, koeken, chips… Tijdens een hypo kon ik alles uit de kast eten. Dat angstige, opgejaagde gevoel – een typisch symptoom van te lage suiker -verdween zo na een tijdje. Maar twee à drie uur na de eetbui volgden gegarandeerd torenhoge bloedsuikers en een verpletterende vermoeidheid. De kilo’s kwamen er langzaam maar zeker bij. Ik liep voortdurend slechtgezind rond, voelde me falen als mama, partner en werknemer… Dit kon toch niet normaal zijn, laat staan gezond voor mijn lichaam?’

Typische symptomen als je te veel suiker hebt, of hyperglycemie 

Een te hoge bloedsuikerspiegel (> 200 mg/dl) wordt gekarakteriseerd door verschillende symptomen, die persoonsgeboden kunnen zijn. Enkele van de veel voorkomende symptomen bij te veel suiker in het bloed zijn;

  • Veel plassen
  • Veel drinken
  • Droge of plakkerige tong
  • Lusteloosheid
  • Vermoeidheid of slaperigheid
  • Verlies van eetlust, misselijkheid en buikpijn

Snelle suikers in de vuilbak

Charlotte werd uiteindelijk geveld door een burn-out. Tijdens haar zoektocht naar oplossingen kwam ze terecht bij een arts in de Chinese geneeskunde. ‘Ik leerde hoe Chinezen totaal anders naar diabetes kijken. Mijn lijf was simpelweg te moe om alle suikers te verwerken. De enige manier om van de insulinerollercoaster te stappen was: mijn ongezonde eetgewoontes loslaten. Bye bye geraffineerde suikers, hello pure voeding met minder koolhydraten, meer eiwitten en gezonde vetten.’ Intussen kan Charlotte het zich niet meer anders voorstellen. ‘En nee, ik kook écht geen twee potjes. We eten met het gezin samen lekker én gezond.’ De hypo’s en hypers die jarenlang dagelijkse kost waren? Die heeft ze nog zelden. ‘Ik herken ze ook sneller. Als ik ’s ochtends met doemgedachten opsta, dan wéét ik dat mijn suiker te laag staat. Ik duik dan niet meer in de koekenkast, maar hou het bewust bij voeding die mijn lijf voedt. Dat helpt me beter door een hypo heen én voorkomt hypers. Die diepe dalen en pieken en de symptomen die eraan gelinkt zijn die me vroeger compleet onderuithaalden, heb ik niet meer. Dat heb ik écht aan mijn levensstijl te danken. Zolang je op de glucoserollercoaster zit, spring je van te laag suiker naar te hoge suiker. Het kan anders. En als het mij lukt, lukt het jou ook.’

Wat zijn de typische symptomen van te laag suiker of hypo?

Bij een te lage bloedsuikerspiegel (< 60 mg/dl) treden vaak enkele vervelende symptomen op. Deze symptomen kunnen verschillen van persoon tot persoon. De meest voorkomende symptomen bij een te lage bloedsuikerspiegel zijn onder andere:

  • zweten
  • beven
  • plotse hevige honger
  • geeuwen
  • troebel zicht
  • hoofdpijn
  • hartkloppingen
  • wisselend humeur
  • bleekheid
  • concentratiestoornissen

3 gouden tips van Charlotte

te-weinig-te-veel-suiker

1/ Neem je hypo ernstig

Een hypo is altijd een gevolg van te veel insuline. Negeer het dus niet. Kijk ook naar de trendlijn van je glucosemonitor. Bij een vlakke lijn zal je hypo milder zijn. Zie je een loodrechte pijl naar beneden? Dan weet je dat het snel gaat.

2/ Geen extra suikers maar glucosetabletten

Bij een hypo of te lage suikerwaarden, heeft je lichaam GLUCOSE nodig, geen fructose, sucrose of langere koolhydraten. Het kost je lichaam tijdens een hypo véél tijd en energie om suikers in glucose om te zetten. In die tijd kan je bloedsuikerspiegel nog meer verlagen. Ikzelf heb altijd Dextro energy op zak.

3/ Minder koolhydraten eten werkt!

Minder snelwerkende, bloedsuikerpiekende koolhydraten eten gaf Charlotte haar leven terug, met veel minder insuline en hypo’s en véél meer energie. En zij is geen alleenstaand geval.  Zelfs wie geen diabetes heeft, plukt er de vruchten van.

Als je zin in wat zoets hebt, kies dan voor dessertjes die je bloedsuikers niet zo doet pieken. Voeg zoetstoffen toe als je toch graag wat zoeter wil, maar probeer jezelf niet te bedriegen door overal de extreem zoete smaak op te zoeken.

SEVD

De kerstvakantie heeft wellicht ervoor gezorgd dat voedingskeuzes wat nonchalanter waren, niet?
Januari is dus de ideale moment om aan de slag te gaan.

Wil je vandaag nog aan de slag?

Ontdek het revolutionaire caochingstraject “Slim Eten voor Diabeten” – Online!

Ben jij op zoek naar dé sleutel tot een gezond en gelukkig leven met diabetes?
Zoek niet verder, want ons coachingstraject “Slim Eten voor Diabeten” biedt jou de perfecte oplossing!
Als ervaren diabetescoach neem ik je graag mee op een inspirerende reis naar een evenwichtige levensstijl die jouw diabetes onder controle houdt en jou vol energie laat genieten van het leven.

Het allerbeste van dit traject? Je kunt het helemaal vanuit huis volgen mét gelijkgestemde diabuddies!

Geen gehaaste afspraken, geen reistijd – gewoon comfortabel leren en groeien met behulp van moderne technologie en mijn persoonlijke begeleiding.

Wat staat jou te wachten tijdens dit uniek coachingstraject? Lees er alles over HIER

Wil je ontdekken hoe de sessies gratis verlopen via Zoom?
Ontdek het via deze introductie video. Deze duurt een een klein uurtje en zal je steevast inspireren en helemaal gratis!

BEKIJK DE VIDEO

Zit je nog met twijfels of wil je graag samen van gedachten wisselen? Je kan me gerust ook via mail contacteren of boek een gratis  kennismakingsgesprek via deze link.

En dan help ik je graag op weg.
Bekijk alvast de video.

Liefs,  

Charlotte

 It all starts with you…

In samenwerking met zoetstoffen.eu
zoetstoffen.eu

Een écht online magazine VÓÓR en DÓÓR diabeten.
Het EERSTE én het mooiste DIABUDDY MAGAZINE van België en Nederland.
Met als doel jou goed te laten voelen, beter voor jezelf te zorgen en te verbinden met gelijkgestemden.
Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.