Lopen en diabetes: niets dan voordelen!

Lopen: velen hebben er een haat-liefderelatie mee. Te nat, te koud, te druk… Redenen genoeg om niet te gaan lopen. En dan heb ik het nog niet eens over diabetes. Want lopen en diabetes: gaan die twee wel samen? Stop! Bewegen is dé gouden tip voor stabielere bloedsuikers en een gelukkiger leven, met diabetes. 3 redenen waarom lopen een kans verdient.

Lopen verbetert je slaap

Regelmatig lopen doet wonderen voor je slaapkwaliteit. Je dommelt er niet alleen sneller door in, je slaapt ook dieper. Goed nieuws voor mensen met diabetes, want een goede nachtrust is voor hen nog belangrijker. Je slaap heeft immers een grote invloed op je bloedsuikerspiegel. Is het je ook al opgevallen dat je gemiddelde bloedsuikerwaarde na een waardeloze nacht een stuk hoger ligt? Dat je na een te korte nacht een stuk minder gevoelig bent voor insuline? Lopen kan een (deel van de) oplossing zijn voor jouw slaapprobleem én je schommelende bloedsuikers.

Tip: plan je loopmomenten het liefst overdag of in de vooravond en niet net voor het slapengaan, want met een adrenalinepiek in je bloed dommel je net moeilijker in.

Lopen maakt je gelukkiger

Tijdens het lopen maken je hersenen endorfine aan: het zogenaamde ‘gelukshormoon’ en hét succesingrediënt van de ‘runnershigh’. Wie regelmatig loopt, wordt daar dus echt vrolijker van. Minder bekend is dat lopen ook BDNF doet vrijkomen: een stofje met een instant antidepressieve werking. Studies tonen aan dat regelmatig lopen net zo heilzaam is bij depressieve klachten dan antidepressiva en psychotherapie. Lopen pakt stress aan, helpt je hoofd leegmaken en vergroot je zelfvertrouwen. De ideale oppepper op dagen dat het vervelende diabetesmonster luid van zich laat horen. Wedden dat je al snel niet meer zonder kan?

Lopen doet wonderen voor je bloedsuikers

Bewegen stimuleert je metabolisme, verlaagt je kans op hart- en vaatziekten, verandert je lichaamsvorm langzaam maar zeker … én vergroot je insulinegevoeligheid. Tijdens het lopen helpen je spieren namelijk om glucose uit het bloed te halen. Verder zorgt lopen ervoor dat je doorbloeding verbetert. Hierdoor worden voedingsstoffen beter opgenomen en afvalstoffen sneller afgevoerd. Je zal snel merken dat je je energieker en fitter voelt, als je regelmatig hardloopt. Niet na één keertje natuurlijk. Oefening baart kunst!

Wie mijn 8 leefstijlpijlers kent, herkent vast dat lopen niet alleen scoort op de pijler “bewegen”, maar ook op “Voeding”, “Stressmanagement”, “Slaap”, en “Hormonen”. Is dat niet geweldig? Niet twee vliegen in één klap, maar wel vijf!

5 tips die van jouw loopplannen een succes maken  

Leg de lat niet te hoog

Je hoeft niet te trainen voor een marathon om de gezondheidsvoordelen mee te pikken.
Begin met kleine, haalbare stapjes en onthoud dat ieder begin wat moeilijk is. De eerste weken zal je na het lopen wat kwaaltjes voelen, maar eens je spieren gewend zijn aan je nieuwe routine geniet je van de positieve effecten.

Volg een loopschema

Lopen is gezond. Luisteren naar je lijf is dat ook. Pak je loopplannen slim aan om de kans op blessures laag te houden. Online vind je tal van loopschema’s die je op weg helpen naar je eerste 5 kilometer.

Zoek een loopbuddy

Samen sporten is leuker dan in je eentje. Je werkt aan je conditie terwijl je bijbabbelt én hebt iemand bij je, mocht er onderweg iets gebeuren.

bewegen&diabetes

Maak tijd

We plaatsen onszelf én onze gezondheid vaak onderaan de prioriteitenlijst. Tijd voor verandering! Afspraken met jezelf zijn net zo belangrijk dan familiale, professionele en sociale verplichtingen. Misschien zelfs nog belangrijker, zéker als je met een chronische ziekte leeft. Schuif je excuses aan de kant.

*Plan vaste loopmomenten in tijdens de week.
*Sport wanneer je kinderen naar hun buitenschoolse activiteit zijn.
*Zet de muziek luid en maak van lopen een feest.

Begin met wandelen

Is lopen écht niets voor jou? Begin dan met stevig wandelen. Een kwartiertje wandelen voor en/of na de maaltijd doet wonderen voor je bloedsuikerspiegel, zo blijkt onderzoek. Op wandeldagen lag de bloedsuikerpiek bij proefpersonen na het ontbijt 36% lager dan op de zitdagen. Hun bloedsuiker was ook heel wat minder lang (47%) te hoog. Nog een plus: hoe vaker je traint, hoe beter je lichaam je bloedsuikerspiegel onder controle kan houden. Maak van wandelen een dagelijkse gewoonte.

Strek na het ontbijt even de benen. Doe hetzelfde na het avondmaal.
* Werk je telefoontjes al wandelend af.
* Neem zo veel mogelijk de trap.
* Doe wat extra rondjes in de supermarkt.
* Wissel zittend werken af met rechtstaand werken
* Investeer in een smartwatch dat je stappen telt. Je resultaten zien, werkt motiverend.

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Een écht online magazine VÓÓR en DÓÓR diabeten.
Het EERSTE én het mooiste DIABUDDY MAGAZINE van België en Nederland.
Met als doel jou goed te laten voelen, beter voor jezelf te zorgen en te verbinden met gelijkgestemden.
Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.