Hoe koffie je bloedsuikerspiegel beïnvloedt 

Niets heerlijker dan een verse kop koffie ’s ochtends. Maar heb je ook al gemerkt dat je diabetes het daar niet altijd mee eens is?

Schiet je bloedsuiker de hoogte in na die eerste kop koffie? Of heb je extra insuline nodig wanneer je koffiedrinkt bij het ontbijt? Je bent niet alleen. Ik ben gek op koffie, maar weet ook dat mijn bloedsuiker er geen fan van is. Niet zo verwonderlijk, trouwens. In deze blog vertel ik je meer over de impact van het zwarte goud op jouw diabetes.

Wat doet cafeïne in je lichaam?

Denk je dat de cafeïne in cola, Red Bull of koffie simpelweg voor een energieshot zorgt? De realiteit is ingewikkelder dan dat. Cafeïne brengt immers een keten aan lichamelijke reacties teweeg.

Cafeïne als rustverstoorder

Je brein is uitgerust met adenosine receptoren (AR), die je lichaam tot rust helpen brengen. Ze vertragen de celactiviteit, maken je slaperig, kalmeren je lijf na een intense inspanning… Cafeïne verstoort de werking van die ingebouwde ‘rustreceptoren’, waardoor de celactiviteit hoog blijft, je energieniveau stijgt en je niet in slaap geraakt.

Cafeïne werkt in op je hormonen

Cafeïne stimuleert de aanmaak van catecholamines: een bepaalde groep hormonen die door je bijnieren geproduceerd worden bij emotionele stress en lichamelijke inspanning. Een van deze hormonen is adrenaline. En dat is niet zonder gevolgen voor je bloedsuiker…

De rol van adrenaline

Adrenaline komt vrij bij tal van stresssituaties, zoals een wedstrijd, een rit op de achtbaan of een auto-ongeval, maar dus na portie cafeïne. Adrenaline houdt jou tijdens die piekmomenten staande door je lever aan te sporen een portie opgeslagen energie vrij te geven.

Je lever beschikt immers over een voorraad glycogeen. Dat glycogeen wordt afgebroken, omgezet tot glucose en doorheen de dag als brandstof vrijgegeven. Normaal gezien gebeurt dat in kleine hoeveelheden, tussen de maaltijden, zodat je brein permanent de nodige glucose heeft om te functioneren.

Bij een stressvolle gebeurtenis – zoals een sessie crossfit, een ongeval of kop koffie — laat je lever ineens een grote portie glycogeen los. Dat verklaart meteen waarom cafeïne je bloedsuiker beïnvloedt.

Een wetenschappelijk experiment

Dat effect blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Een kleine studie met 10 personen met type 2 diabetes onderzocht de invloed van regelmatig koffiegebruik op insulineniveaus.

Alle deelnemers waren notoire koffiedrinkers en dronken zo’n 4 kopjes per dag. Tijdens de studie stopten ze daarmee. De helft van de groep kreeg capsules met 250 mg cafeïne toegediend. De rest van de groep slikte een placebo.

Het resultaat? Op de dagen waarop de proefpersonen cafeïne innamen, lag hun bloedsuiker 80% hoger. Bovendien piekte hun bloedsuiker na iedere maaltijd sterker dan op dagen zonder cafeïne.

Dus beter geen koffie?

Blijven diabeten beter weg van koffie of cafeïnerijke dranken? Niet noodzakelijk. Wél doe je er goed aan bewust om te gaan met cafeïne, net zoals je doet bij andere zaken die je bloedsuiker beïnvloeden. Dat zwarte koffie en cola zero geen calorieën bevatten, betekent dus niet het een goed idee is om ze à volonté te drinken.

Gemiddeld genomen merk je vanaf 200mg cafeïne een impact op je bloedsuikerspiegel. Dat betekent: 1-2 kopjes zwarte koffie of 3-4 kopjes zwarte thee. 

Toch is iedereen anders. Sommigen merken al een verschil na 1 kopje, anderen kunnen er zonder probleem meerdere drinken. Het gaat erom dat jij begrijpt wat cafeïne met jouw bloedsuiker doet.

DOE DE TEST

Ontwaak je met een bloedsuikerspiegel binnen de normale waarden? Drink dan een kop koffie en kijk hoe je bloedsuiker daar de volgende twee uren op reageert.

Of test hoe je lichaam reageert op het weglaten van je vertrouwde koffie ’s ochtends. Zijn je bloedsuikers makkelijker te manager? Heb je minder insuline nodig? Dan betekent minder koffiedrinken voor jou een grote stap vooruit!

Liever ‘s middags

Ga ook eens na of het tijdstip waarop je cafeïne drinkt een impact heeft. De meesten diabeten hebben ’s morgens een zeker niveau van insulineresistentie, dat doorheen de dag afneemt. Die kop koffie ’s ochtends kan dan hét duwtje zijn voor een torenhoge bloedsuikerspiegel. Verplaats je koffiemoment dan liever naar de middag.

Let op de extra’s

Dat lepeltje room in je koffie? Het bevat genoeg suiker om je bloedsuikerspiegel nog meer de hoogte in te jagen. Koffieliefhebbers met diabetes doen er goed aan hun smaakpapillen stap voor stap te laten wennen aan pure koffie. Ik weet het, zwarte koffie smaakt in het begin naar bittere modder. Maar dat is vooral omdat je gewend bent het als een zoet dessert te drinken.

TIP: Probeer eens twee weken geen zoetmiddel of melk in je koffie te gebruiken. Je zal merken dat je de pure smaak al snel begint te waarderen. Beloofd!

Koffie tegen lows 

Heb je vaak een lage bloedsuikerspiegel tijdens of na het sporten? Dan is een koffie drinken geen gek idee. Eén kopje een uur voor een intensieve cardio work-out kan een lage bloedsuiker helpen voorkomen zonder dat je extra calorieën of koolhydraten nodig hebt. Opgelet, niet alle work-outs verlagen je bloedsuiker. Pas deze tip enkel toe bij het juiste type sport en controleer regelmatig je bloedsuikerspiegel. En weet dat ieders lichaam anders kan reageren.

Switch naar deca 

Cafeïne is een verslavend goedje. Afkicken is niet makkelijk en kan voor hoofpijn zorgen. Bijt door! Na twee weken voel je je stukken beter.

Misschien is deca wel iets voor jou?

Ik drink al jaren deca-koffie en mis de gewone intussen niet meer. Verwen jezelf en kies voor een variant die je écht lekker vindt. Deca-koffie bevat gek genoeg nog een klein beetje cafeïne, maar niet genoeg om je (mijn) bloedsuikerspiegel te beïnvloeden.
Weet dat elk individu anders kan reageren en dat een reactie bij mijn niet noodzakelijk dezelfde reactie bij jou geeft.

Het draait allemaal om balans, net zoals bij alles in ons diabetesleven.

Kijk eens naar volgende video, deze legt het hele concept prima uit.

Veel succes!

Charlotte.

Meer info op deze video: Caffeine and Adenosine Receptors.

 It all starts with you…

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

3 Comments
  • Robbert Haaksbergen
    Posted September 22, 2021

    Heel interessant om te lezen hoe dat werkt, met name heel goed om te weten.

    Ik dronk vroeger nooit koffie maar ben er op een gegeven moment aan begonnen, waarschijnlijk uit nieuwsgierigheid. Of als middel om te problemen mijn energieproblemen aan te pakken. Sindsdien drink ik zo nu en dan een koffie. Altijd kopjes koffie maar onlangs overgeschakeld naar coffee shots, zodat ik er minder van binnenkrijg, per keer.

  • Robbert Haaksbergen
    Posted September 22, 2021

    Waar ikzelf vooral voor moet oppassen is dat mijn hart moet blijven kloppen. Ik heb weleens heel zorgwekkende hartklachten gehad van koffie (of o.a. koffie, kan ook zijn dat ik daarvoor nog wat energy drink dronk). Echt een behoorlijke hartkramp. Onlangs heb ik geleerd dat dat veroorzaakt kan worden door het vernauwen van de hartslagader of in ieder geval de ader die het hart van zuurstof moet voorzien, wat door cafeine komt (die vernauwing). Koffie zou dus volgens mij ook tot een hartstilstand kunnen leiden doordat het hart te weinig zuurstof krijgt. Vooral als je gevoelig bent voor cafeine.

    Met vriendelijke groet,
    Robbert Haaksbergen

  • r. marcs
    Posted November 7, 2022

    koffie (3/4 koppen) zorgt bij mij gek genoeg voor een gevoeligheid voor een hypo, met name bij een (ook lichte) inspanning als wandelen en sporten. Alle symptomen zijn er, zweten trillen, slechte concentratie en minder denkvermogen, duizeligheid, slapte. Wellicht een overcompensatie van te hoge suiker, maar dat meet ik niet bij bloedprikken, wellicht dat die stijging van bloedsuiker erg snel is en ook weer snel wordt weggewerkt door teveel insuline te produceren.

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.