Waarom stabiele bloedsuikerwaarden oh-zo-belangrijk zijn

Stabiele bloedsuikers zijn ontzettend belangrijk. Dat weten we allemaal. Maar weet je ook welke voordelen ze je juist opleveren?

De 13 belangrijkste gezondheidstroeven op een rij!

Minder cravings

Een dalende bloedsuikerspiegel doet heel wat mensen naar calorierijk voedsel verlangen. Grijp je op zo’n momenten naar een koolhydraatrijke hap, dan stijgt (en daalt) je glucosespiegel pijlsnel. Je belandt op een glucoserollercoaster, met constant stijgende en dalende bloedsuikerwaarden… en alle gevolgen van dien. Je energieniveau daalt, je snakt naar (suikerrijke) voeding, je voelt je moe en somber. Kortom, je levenskwaliteit staat onder druk.

Een verkwikkende slaap

Een onstabiele bloedsuikerspiegel maakt het moeilijker om in slaap te vallen én door te slapen. Bij te weinig slaap is je lichaam minder goed in staat om je bloedsuikerwaarden te reguleren. Het resultaat? Hogere glucosewaarden dan normaal, die een goede nachtrust in de weg staan. Zo kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht, die je het best zo snel mogelijk doorbreekt.

Meer energie

Ooit al een “foodcoma” gehad? Zo’n foodcoma is natuurlijk geen echte coma, maar een veelvoorkomend gevolg van te veel koolhydraten eten en de insulinepiek in je lijf als reactie op al die glucose in je bloed. Je voelt je loom en lusteloos. Wist je dat je trouwens ook bij een te lage bloedsuikerspiegel last kan krijgen van duizeligheid en weinig energie? Streven naar stabiele bloedssuikerwaarden helpt om je energiepeil op punt te houden.

Sterker immuunsysteem

Een hoge bloedsuikerspiegel tast je immuunsysteem aan. Bij mensen met insulineresistentie lijkt de immuunrespons te falen. Hoge bloedwaarden verstoren namelijk de werking van je afweercellen, belangrijke ‘soldaten’ die in actie moeten schieten bij infectiegevaar en schadelijke indringers moeten neutraliseren.

2/3 Stemming in balans

Onstabiele bloedsuikerspiegels zetten je geestelijke gezondheid onder druk en werken prikkelbaarheid en angst in de hand. Aanhoudende bloedsuikerschommelingen zijn zelfs een bewezen risicofactor voor depressie.

Minder brain fog

Wie er last van heeft, begrijpt vast meteen wat de term ‘brain fog’ betekent. Die ‘mist’ in je hoofd maakt focussen moeilijk, doet je denkvermogen vertragen en brengt vergeetachtigheid met zich mee. Heel wat onderzoeken hebben het verband aangetoond tussen ontregelde bloedsuikerwaarden en een verminderde hersenfunctie in cognitieve tests.

Mooiere huid

Verhoogde insulinespiegels versterken de werking van acne-inducerende hormonen. Die hormonen doen de talgproductie en de groei van keratinocyten (huidcellen) toenemen: hét perfecte recept voor een acne-uitbraak. Een laag glycemisch dieet (dat niet te veel geraffineerde koolhydraten bevat) vermindert glucosepieken en helpt acne verminderen. Dat is wetenschappelijk bewezen.

Gewicht onder controle

Last van overtollige kilo’s? Volgens onderzoek werkt een laag glycemisch dieet beter om gewicht te verliezen én te beheersen dan een vetarm dieet. Zelfs wanneer proefpersonen zoveel mochten eten als ze wilden, verloren ze met een laag glycemische aanpak de meeste kilo’s. Ik volgde een masterclass bij Patrick Holford en dit is dé man van LGI theorie : las je zijn boeken al?

Holford

Hormonen in balans

Hoge bloedsuikerwaarden zorgen voor verhoogde insulinewaarden. Meer insuline doet dan weer de niveaus van het eiwit dat de geslachtshormonen bindt afnemen. Het resultaat? De hoeveelheid actieve testosteron en/of oestrogeen in je lichaam is hoger dan normaal. Dat kan heel wat gevolgen hebben, denk maar aan acne, PCOS, gewichtstoename, erectiestoornissen en stemmingswisselingen.

Voorkom insulineresistentie en diabetes type 2

Op lange termijn kunnen hoge bloedsuikerwaarden insulineresistentie en diabetes type 2 veroorzaken. Insulineresistentie is een voorloper van diabetes. Je spier-, vet- en levercellen reageren dan minder op de insulinerespons. En omdat het teveel aan glucose niet uit de bloedbaan verwijderd wordt, maakt de alvleesklier nog meer insuline aan. Ongecontroleerde insulineresistentie kan ervoor zorgen dat hoge bloedsuikerspiegels chronisch worden, de productie van insuline stilvalt of vertraagt en je diabetes type 2 ontwikkelt. Diabetes type 2 kan tal van gezondheidsproblemen veroorzaken, denk maar aan hartaandoeningen, beroertes, vaatproblemen, zenuwbeschadiging, nierafwijkingen, oogproblemen en seksuele disfunctie. Maar dat wist je vast wel.

Lees ook even deze blog  ‘Opgepast voor dubbele diabetes’

Voorkom hartaandoeningen

Sterk schommelende bloedsuikerspiegels en een hoge glucoserespons na de maaltijd doen het risico op hartaandoeningen stijgen. Dat geldt trouwens zowel voor mensen met als zonder diabetes. Hoe hoger de glucosepieken, het groter het risico op complicaties.

Beperkt het risico op de ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer wordt ook weleens “diabetes type 3” genoemd. Wist je dat diabetes een gekende risicofactor is voor dementie? Een slecht gereguleerde bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2 wordt gelinkt aan een verminderd werkgeheugen en leervermogen en slechtere geheugenprestaties. Ook bij personen zonder diabetes kunnen hogere glucosespiegels trouwens de kans op dementie vergroten. Insulineresistentie gaat gepaard met een lager glucosemetabolisme in de hersenen, wat slechtere geheugenprestaties kan voorspellen. 

Verlaagt het risico op kanker

Personen met het metabool syndroom lopen meer risico op het ontwikkelen van kwaadaardige tumoren in de dikke darm. Obesitas en diabetes worden beschouwd als risicofactoren voor niercelcarcinoom. En hogere nuchtere insulineconcentraties en insulineresistentie lijken verband te hebben met een verhoogd risico op longkanker. Reden te meer om naar stabiele bloedsuikers te streven. Wil je meer weten over dit thema? William Cortvriendt schreef onlangs ‘Kankervrij’, een aanrader voor wie zich in deze materie wil verdiepen.  

Kanker Cortvriendt

Misschien weet je wel dat stabiele bloedsuikers belangrijk zijn, maar lukt het je niet om er werk van te maken?
Misschien denk je dat een gezond leven met diabetes niet voor jou is weggelegd?

Ga op zoek naar iemand die je achter de schermen motiveert en inspireert, zonder je schuldig te doen voelen als het minder gaat. Samen kan je meer dan alleen.

Het is mijn missie om mensen zoals jou te tonen dat een gelukkig leven mét diabetes leven wél kan.

Eens praten? Stuur me gerust een mailtje of boek een gratis kennismakingsgesprek. Ik geef je met plezier een duwtje in de rug zodat jij meteen aan de slag kan. 

Liefs,

Charlotte

 It all starts with you…

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.