Je levensstijl als medicijn. Zo word en blijf je gezond.

Reginald De Schepper zijn nieuw boek

Vorige maand verscheen Reginald De Schepper zijn nieuw boek ‘ Je levensstijl als medicijn’. Hij is medisch antropoloog aan de Vrije Universiteit Brussel en een van de bezielers  van LifeMe: Levensstijl als medicijn.” Deze vzw wil op een wetenschappelijke verantwoorde manier levensstijl inzetten om chronische ziekte te voorkomen, aan te pakken en -indien mogelijk-te doen keren. Zijn visie sluit erg nauw aan bij mijn levensvisie en is dus echt een aanrader om te lezen.

Een betere levenstijl

Ongeveer anderhalf jaar geleden leerde ik Reginald  kennen toen hij volop bezig was met de vzw “Life Me” – hij nodigde mij uit om deel uit te maken van deze vzw met als gezamenlijk doel mensen bewuster maken en aanzetten tot een betere levensstijl. Meer info: https://www.lifeme.be/lifeme-2019/

Hier alvast een voorsmaakje:

Je levenstijl als medicijnWe leven gemiddeld langer dan ooit tevoren en beschikken over ongekende mogelijkheden op allerlei geneeskunde, technologie, voeding, sport, ontspanning… Toch hangt er een schaduwzijde over deze optimistische vaststelling: tijdens dat lange leven krijgen we namelijk ook te maken met een ziektetraject dat steeds langer wordt, en waarbij we voor de behandeling steeds meer een beroep moeten doen op meer geneesmiddelen, chirurgie en andere medische spitstechnologie.

Het patroon hierbij is doorgaans vrij voorspelbaar. Ons lichaam is bijzonder veerkrachtig en in staat om allerlei fouten te herstellen die onder meer het gevolg zijn van onze levensstijl. Daarom merken we er nauwelijks iets van als we verkeerd eten, te weinig bewegen, constant onder stress staan of te weinig slapen. Meestal duiken de eerste ongemakken van een ongezonde levensstijl pas decennia later op. Vaak vrij onschuldig, met een klein probleempje waar we amper iets van merken, en als normaal beschouwen maar waarvoor de dokter toch een pilletje voorstelt.

En voor je het weet, hang je ‘voor de rest van je leven’ vast aan de farmasector. Na enige tijd volstaan al die pillen niet meer, en wordt een ingrijpendere behandeling voorgesteld. Een openhartoperatie bijvoorbeeld, om hart- en vaataandoeningen te behandelen.

Uiteindelijk krijgen chronische aandoeningen ons toch te pakken, met een zware impact op onze levenskwaliteit als gevolg. Velen zien ouderdom dan ook als een schrikbarende periode waar ze liever niet te veel aan denken.Reginald de schepper

Deze zorg intensieve levensjaren kosten de maatschappij (lees: u en ik) handenvol geld. Ons hele gezondheidssysteem kreunt onder de steeds groter wordende kosten. Onze ziekenhuizen zijn overvol en de zorgverleners staan zo hard onder druk, dat de kwaliteit van de zorg eronder begint te lijden. Artsen en verzorgend personeel krijgen steeds meer te kampen met oververmoeidheid, depressie, burn-out en andere stress-gerelateerde chronische aandoeningen.

 

Chronische ziektes manifesteren zich meer en meer op jongere leeftijd

Het probleem zal bovendien in de toekomst helaas alleen maar erger worden, omdat de chronische ziekten die we nu als typische oudersdomsziekten beschouwen, zich op steeds jongere leeftijd beginnen te manifesteren. Voor het eerst zijn er nu ook aanwijzingen dat de levensverwachting, die gedurende de voorbije eeuwen onafgebroken steeg, stagneert en bij bepaalde bevolkingsgroepen zelfs daalt. Meer en meer experts trekken aan de alarmbel en vrezen dat de huidige generatie jongeren weleens de eerste kan zijn die minder lang zal leven dan hun ouders.

We leven echt wel in een fantastisch tijdperk (althans als je op de goede plaats geboren bent), en de vraag is dan ook: hoe kunnen we in de wereld van vandaag gezond en gelukkig leven?

Dit boek is een poging om die kennis en wijsheid te vertalen naar concrete toepassingen om onze gezondheid en welbevinden op het goede spoor te krijgen.

Blue zones

Zoals in bepaalde regio’s, de zogenaamde blue zones, worden mensen wél oud en ze blijven tot op hoge leeftijd gezond, actief en gelukkig. Ligt alles dan niet vast in onze genen? Nee, zo leert de vrij recente wetenschap van de epigenetica ons: we kunnen bepaalde slechte genen ‘uitschakelen’ en goede genen ‘aanzetten’. Hoe? Gewoon door de juiste levensstijlkeuzes te maken.

7 belangrijke pijlers

In het boek van Reginald De Schepper komen er zeven pijlers aan bod die tijdens mijn coachingprogramma’s ook heel wat aandacht krijgen en in dit boek uitvoerig worden besproken: Minder stress, voldoende beweging, gezonde voeding, voldoende sociaal contacten, goede slaap, een gezonde omgeving en positieve mindset.

Van sommige pijlers, zoals gezonde voeding en voldoende beweging, is allang geweten dat ze belangrijk zijn. Toch blijft het verbazen welke grote effecten je kunt bereiken door op dat gebied eenvoudige, gezonde keuzes te maken. Bij de andere pijlers zullen veel lezers wellicht nog meer verrast zijn over de impact ervan op onze gezondheid. Een reden hebben om ’s morgens op te staan, of met je problemen bij iemand terechtkunnen: het zijn maar twee voorbeelden van factoren die een gigantische impact hebben op onze levensverwachting.

Een bewuste keuze maken

Met de kennis die dit boek aanreikt, kun je echter bewustere keuzes maken. Nee, je hoeft je niet alle plezier in het leven te ontzeggen. Zo goed als niemand zou zoiets volhouden. De kunst is om slimme keuzes te maken, waarbij kleine aanpassingen grote effecten opleveren. Dan is de kans om vol te houden veel groter.

De inzichten in dit boek maken deel uit van een veel breder project waarin ik deel van uit maak dat we LifeMe noemen (van Lifestyle as Medicine), een initiatief dat gegroeid is aan de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel bij onderzoekers, artsen en ervaringsdeskundigen en patiënten, maar al snel uitgroeide tot een universiteits- en zelfs land- grens overstijgend initiatief. Hun onmisbare bijdrages vormen de basis van dit boek.

Patient empowerment

Een van de LifeMe-principes is patient empowerment en een goede samenwerking tussen arts en patiënt. Om dat optimaal mogelijk te maken is het belangrijk om als patiënt enkele basisinzichten mee te hebben. Daarom wilden we in dit boek toch ook ingaan op enkele (technischere) wetenschappelijke bevindingen. Je vindt ze terug in de kaderstukken en kunt ze desnoods overslaan, al raden we je aan om toch door te zetten. Niet dat je jezelf hoeft om te scholen tot een medicus, maar de info die we aanreiken, zal je wel in staat stellen om de juiste keuzes te maken om gezonder en gelukkiger te worden.

Diabetes

In het boek wordt ook ingegaan op enkele belangrijke chronische aandoeningen, waaronder diabetes. Dankzij levensstijlaanpassingen slagen meer en meer mensen er in om diabetes types 2 “om te keren”. Dat betekent dat ze alle medicatie kunnen stoppen en symptoomvrij leven. Bij diabetes type 1 ligt het anders. Daar kan men niet zonder de levensnoodzakelijke medicatie maar men kan wel door een goede levensstijl de medicatie beperken en daardoor een lang en kwaliteitsvol leven leiden. Hiervan is Charlotte het beste voorbeeld : ze heeft haar medicatie tot 75% kunnen verlagen en haar glucosewaarden zijn uitstekend.

Prof Reginald De SchepperDe inzichten die Charlotte tijdens haar coachings aanbiedt kunnen een enorme meerwaarde zijn voor mensen die de eerste stap niet zelf kunnen zetten of het erg moeilijk hebben om nieuwe gewoonten vol te houden. Iedereen loopt weleens vast in het leven. Sommigen slagen erin om er zelf door te komen, anderen werken graag met een professional aan een nieuwe start.

Charlotte ondersteunt en motiveert mensen met diabetes
(Type1 en 2) naar een gezonder en gelukkiger leven te begeleiden. Coaching doe je altijd samen. Charlotte geeft je de tools om met kleine aanpassingen in je levensstijl je leven te veranderen en houdt rekening met wat jij nodig hebt en kan.

Want jij zet de stappen die jouw leven veranderen.

 It all starts with you…

Ben je nog op zoek naar een origineel kerstkado, ben je benieuwd en wil je dit boek graag bestellen?
Klik dan hier

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.