Mijn diabetes leek wel een stoorzender in mijn leven.
In 2018 kreeg ik op 25-jarige leeftijd de diagnose van diabetes type 1. Een zure appel om door te bijten. Ik besefte al snel dat ik mijn leven nooit meer zou worden zoals voorheen. Gelukkig was er het ziekenhuis om me hierin te begeleiden.
Zij leverden mij de ‘wapens’ (prikpennen, insulinepomp en sensoren) om deze dagelijkse diabetes-strijd aan te gaan.
Vol goede moed begon ik dan ook aan mijn nieuwe leven maar ondanks alle moeite en goede begeleiding was het resultaat teleurstellend.
Ik zat bijna dagelijks op de glucose-rollercoaster, voelde me regelmatig futloos en ik had het gevoel dat mijn diabetes een stoorzender was waar ik mijn leven moest leren rond bouwen.
Ik had het gevoel dat mijn diabetes mijn leven beheerste.
In 2020 leerde ik Charlotte kennen en haar persoonlijke ervaring met diabetes intrigeerde me: “iemand die systematisch een HbA1c onder de 6% heeft moet toch wel weten waarmee ze bezig is?” Desondanks heeft het nog meer dan een jaar geduurd voor ik uiteindelijk de stap heb gezet om effectief een traject te volgen.
Het is immers een investering waarbij ik op voorhand geen garantie had dat het voor mij ook effectief een meerwaarde zou zijn.
Een toekomstige kinderwens heeft uiteindelijk de doorslag gegeven en wat een geluk!
In het sevd-traject ligt de focus op het aanpakken van probleem bij de kern = voeding
Waar het ziekenhuis mij de wapens leverde om de diabetes-strijd aan te gaan zorgde Charlotte voor een heel andere insteek, nl: het verkrijgen van een diepgaand inzicht in de ‘vijand’.
In het SEVD-traject ligt de focus op het aanpakken van het probleem bij de kern (voeding).
Elke sessie wordt er uitgebreid ingegaan op een bepaalde voedingsgroep en leer je de effecten die deze teweeg brengt op je glycemie.
Ook heel wat andere zaken komen aan bod: interacties tussen voedingsgroepen, mogelijke manieren om hypo’s op te vangen zonder nadien door te stijgen, verschillende manieren om te bolussen, hoe je insulinegevoeligheid correct bepalen,…
Al deze kennis, de handige overzichten en tips&tricks zorgen ervoor dat je op het einde van het traject in staat bent om kritisch naar je diabetesmanagement te kijken.
Je begrijpt waarom je glycemie op een bepaalde manier reageert en hoe je hierop kan inspelen. Hierdoor kan je ook veel efficiënter gebruik maken van je aangeleverde ‘wapens’ wat resulteert in een algemeen beter diabetesmanagement.
Eindelijk heb ik het gevoeld ik mijn diabetes aanstuur en niet omgekeerd.
Mijn gemiddelde HbA1c is gezakt van 7% naar 5,2% en mijn gemiddelde TIR (60-140) is gestegen van 56% naar 80%. Bovendien heb ik nu eindelijk het gevoel dat ik mijn diabetes aanstuur en niet omgekeerd. Als bonus kregen we van het ziekenhuis dan ook direct groen licht toen onze kinderwens concreet werd.
Ondertussen ben ik 30 weken gezond zwanger met zeer stabiele suikerwaardes (TIR > 80%, HbA1c = 5,2%) en voldoende zelfvertrouwen dat ik mijn diabetes in toom kan houden.
Charlotte, een welgemeende dank je wel!! Zonder jou had ik dit nooit kunnen bereiken!
Sofie volgde het Slim eten voor Diabeten en Next Level en het Membership traject.
Boek online je gratis kennismakingsgesprekDagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”
In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.