Gerlinde Weze, haar persoonlijk verhaal

Mijn persoonlijk verhaal

Met een jongere zus die van kind diabetes had, ben ik quasi opgegroeid met het fenomeen ‘diabetes’.

30 jaar geleden

Sinds mijn 29ste, nu 30 jaar geleden, worstel ik zelf ermee.
Een uitzondering zegden de dokters toen, ook toen ik later mijn eerste kindje verloor.

Het bleef een harde leerschool nadien. Niet enkel om mijn eigen weg te vinden in alle medisch jargon en ontwikkelingen maar om alle dagen deze confrontatie aan te gaan.
Ondertussen heb ik vooral geleerd naar mezelf te luisteren. Diabetes loopt altijd met je mee als een schaduw waarmee je rekening moet houden. Maar zoals Charlotte vaak in haar berichten een positieve noot toevoegt probeer ook ik mét diabetes van het leven te genieten. Al blijf ik hopen op medische doorbraken die echt het verschil zullen maken.

Mijn persoonlijke leefstijl

Mijn persoonlijke leefstijl is samen met mijn diabetes veel rustiger geworden door bewust te kiezen om thuis te werken na 10 jaar op de rechtbank. De stress van onregelmatige uren deden me geen deugd.
Ik heb toen mijn hobby’s zang en schrijven verder uitgebouwd. Dat heeft voor meer rust gezorgd in mijn geestelijke gezondheid en daardoor tevens in mijn diabetes zelfcontrole. Ik heb door rustiger te leven en tijd te maken voor wat ik graag doe ook afgeleerd om controlefreak en perfectionistisch te zijn.
Belangrijk voor een diabeet is om toe te laten niet altijd alles in de hand te kunnen hebben.

Stress is een boosdoener

Stress is echt een boosdoener met directe weerslag op persoonlijk welzijn. Ik probeer dus los te laten waar ik geen vat op heb. En focus me op het zo juist mogelijk naleven van medische richtlijnen. Met een gezonde dosis zelfvertrouwen door te luisteren naar mijn eigen lichaam. Geen enkele diabeet is als een andere.
Ik wil van dokters dan ook aandacht voor mijn specifieke problematiek, vaak is tijdsgebrek een issue.

We hebben er als diabeten elk van ons recht op.
Ik voel dat als ik in de medische wereld meer opkom voor mezelf, dat dat gerespecteerd wordt, en ik vervolgens ook meer zin heb om te werken aan mijn gezondheid.

Diabetes mag geen belemmering zijn

Diabetes mag geen belemmering zijn voor welk talent dan ook. Het artistiek en persoonlijk ontwikkelen horen hier ook bij. Juist die extra persoonlijke strijd maakt veel diabeten weerbaarder in maatschappelijke en sociale consequenties, vind ik.

Charlotte’s eigen ervaringen en raad geven mijn diabetes een positieve wending.
Niet enkel fysisch maar ook geestelijk ga ik hiervan aansterken. Een aanmoedigend woord of schouderklopje zijn vaak triggers om weer verder te gaan. Voor mij zoveel meer dan de medische kant die empathie mist en niet de hele mens bekijkt.

Wat jij doet Charlotte, is een leidraad naar een beter omgaan met mijn diabetes.

Mooi om te vernemen dat Gerlinde vooral een passie heeft voor muziek en als operasopraan streeft om luisteraars te emotioneren met haar stem. Wil je graag meegenieten ? Surf dan even naar haar website https://www.gerlindeweze.be

Of luister even naar haar uitvoering van het muziekstuk L’Italiana in Algeri; Cruda Sorte van Gioacchino Rossini (1792-1868) uit haar cd ‘Arias in Motion’. Enjoy.

 

Miss Diabetes, 2019, Gerlinde Weze

 

Wil jij het diabetesroer ook omkeren. Het kan écht! Geloof me! It all starts with YOU 🌸

Leave a reply