Holistische kijk op diabetes

Ik geloof niet dat diabetes louter iets lichamelijks is.
Het is veel meer dan een verstoorde bloedsuikerspiegel.

 

Ik ben iemand die graag dieper graaft en antwoorden zoekt. Iemand die emoties en gevoel nooit uit een verhaal kan wegdenken. Mijn levenspad heeft me doen inzien dat het bij diabetes niet alleen om oorzaken en gevolgen draait. Het is veel meer dan dat. Ook het psychologische, het emotionele en het spirituele spelen mee. En voor die laatste drie heeft de klassieke geneeskunde te weinig oog.

 

Dat was meteen ook mijn motivatie om te starten met een opleiding tot KPNI – orthemoleculair therapeut. KPNI staat voor klinische psycho-neuro-immunologie, een hele mond vol. Deze wetenschap bestudeert de invloed van het zenuwstelsel (neuro) en onze emoties (psycho) op het immuunsysteen.

De invloed van stress op ons lichaam is al lang bekend. Je kent waarschijnlijk wel het voorbeeld van de stressvolle manager die op vakantie een hartinfarct krijgt? Stress, angst en trauma kunnen onze hormonen en ons immuunsysteem uit homeostase of uit balans brengen.

Maar er is ook goed nieuws.
Door ons gedrag, onze gedachten en omgevingsfactoren bij te sturen kunnen we dat afweermechanisme versterken.

Die holistische kijk op diabetes heeft me verrijkt en bewuster in het leven doen staan.
Dat betekent niet dat de klassieke geneeskunde ‘fout’ is. In tegendeel, ze is zéér nuttig.
Als type 1 diabetespatiënt kan ik niet zonder. Maar het is niet de enige manier om mensen ‘beter’ te maken. De reguliere geneeskunde focust op het bestrijden van ziekte door symptomen te behandelen met medicijnen. Maar om wie draait het? Om jouw klacht, of om jij als mens?

Niet een pil of een injectie, maar wel bewuster leven maakt je een gezonder mens

Je kan mijn manier van denken zien als een pleidooi voor de zogenaamde ‘complementaire’ geneeskunde. Lichaam en geest worden vaak apart bekeken, maar ik hou niet van hokjesdenken. Beide zijn met elkaar verbonden. Dat heb ik zelf ondervonden.

In mijn ‘Celebrate Life with Diabetes Leefstijlplan’ bekijk ik je gezondheid met een holistische bril. Het plan is gebaseerd op 8 pijlers die de basis van een gezonde leefstijl vormen.
Niet alleen je bloedsuikerspiegel is belangrijk. Ook voeding, bewegingspatroon, leefomgeving, mindset, bioritme, stressreductie en evenwichtige relaties dragen bij tot een gezondere levensstijl. Soms heeft een pijler wat meer aandacht nodig, soms hebben ze allemaal extra ondersteuning nodig en duurt het traject iets langer.

Ik help je graag opnieuw voor een gezonde leefstijl te kiezen.

Alles start bij het maken van de juiste keuzes, en daar ben jij, en alleen jij, verantwoordelijk voor. We beginnen met kleine stapjes. Kijk en voel wat bij je past.
Je zal snel een verschil merken en zo nog enthousiaster worden om je leefwijze bij te sturen.

Ben je er klaar voor?

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?
Leave a reply