Zwanger en diabetes: hoe pak je dat aan?

Zwanger worden is voor vrouwen met type 1 diabetes niet vanzelfsprekend. We kennen allemaal de potentiële gevaren voor onze gezondheid én die van de baby. Maar wat mag je verwachten wanneer het zover is? En wat kan je doen om je bloedsuikers onder controle te houden met dat kleine hummeltje in je buik? Daarover blijft het oorverdovend stil. Ik geef je graag enkele tips. 

Zwanger en diabetes

Zwanger of van plan om binnenkort werk te maken van je kinderwens? Proficiat! Een zwangerschap is een van de meest bijzondere periodes in je leven! En laten we eerlijk zijn… type 1 diabetes maakt het allemaal nog een tikkeltje specialer.  

Zwanger en diabetes

Als klein meisje droomde ik al van een gezin. Mijn kinderwens opbergen omwille van mijn type 1 diabetes? No way! Zodra ik groen licht kreeg van mijn endocrinoloog besloten mijn man en ik ervoor te gaan. Ik hoopte op een heerlijke zwangerschap. Op negen maanden vol roze (of blauwe) wolkjes. Maar eerlijk? De realiteit was anders. Mijn bloedwaarden deden vaak niet wat ik wou, de kilo’s vlogen er (2x) aan en ik beviel twee keer van een erg grote baby, met een keizersnede. Tijdens mijn beide zwangerschappen voelde ik me angstig, gestresseerd en uitgeput. Maar voor je stopt met lezen. Het kan ook anders. Mijn kinderen zijn nu 9 en 12. Mijn leven zag er toen compleet anders uit. Wat ik vandaag weet, wist ik toen niet. Die heerlijke zwangerschap? Die wens ik jou van harte toe. Want het kan beter. Dat beloof ik je. Deze 6 tips helpen je op weg.  

Waarom ook de periode voor je zwangerschap belangrijk is 

Dat stabiele bloedwaarden tijdens je zwangerschap belangrijk zijn, komt wellicht niet als een verrassing. Maar wist je dat ze ook tijdens de zes maanden voor je zwangerschap cruciaal zijn? Hba1c waarden van + 7 zetten niet alleen je vruchtbaarheid onder druk, ze verhogen ook het risico op een vroeg miskraam. Hoge bloedsuikerwaarden kunnen bovendien ook voor problemen tijdens een latere zwangerschap zorgen. Je bloedsuikerspiegel beïnvloedt je hele lichaam, en dus ook je voortplantingssysteem. Wil je graag zwanger worden? Bespreek je kinderwens dan met je arts. Die kan samen met jou bekijken of jouw Hba1c-waarden voldoende stabiel zijn om afscheid te nemen van je anticonceptiepil.  

Zwanger en diabetes

Leer je insulinebehoefte begrijpen 

Hormonale veranderingen hebben een grote invloed op je bloedsuikerspiegel. Niet verwonderlijk dus dat je bloedwaarden tijdens je zwangerschap soms flink in de war kunnen geraken. TD1 vrouwen bij wie bètacellen in de pancreas nog een milde werking hebben, kunnen tijdens de zwangerschap zelfs weer meer insuline beginnen aanmaken. Een cadeautje van hun immuunsysteem dat extra moeite doet om de baby te beschermen. De meeste vrouwen met type 1 diabetes ervaren tijdens het begin van de zwangerschap ook een hogere insulinegevoeligheid. Na vier maanden neemt die gevoeligheid doorgaans weer af. Kortom, een zwangerschap betekent een hormonale rollercoaster. Meet je bloedwaarden regelmatig en monitor je insulinebehoefte. Zo leer je begrijpen wat er in je lichaam gebeurt én wat je zwangere lijf nodig.  

Zwanger en diabetes

Stabiele bloedsuikers zijn niet altijd perfect 

Te hoge bloedsuikers verhogen de kans een te snelle/ te trage groei van je baby. Maar vooraleer je in paniek schiet even dit: die eventuele risico’s waar we zo vaak over horen worden niet veroorzaakt door je diabetes, maar door te hoge bloedsuikerwaarden. Een belangrijk verschil, want normale bloedsuikers zijn mogelijk, ook als je diabetes hebt. Maak van diabetesmanagement een prioriteit en doe het zo goed mogelijk, elke dag opnieuw. Loopt het toch eens moeilijk? Laat je niet te snel ontmoedigen.  Perfecte bloedsuikerwaarden tijdens de zwangerschap zijn een utopie. De ene dag lukt het nu eenmaal beter dan de andere. That’s life! Geef niet op en ga er tegenaan, voor jezelf én je baby.  

Wat je eet is belangrijker dan voor andere zwangere vrouwen 

Misschien ben je stiekem jaloers op je zwangere vriendinnen die zich overgeven aan iedere gekke craving. Liters ijs verorberen, kilo’s snoep naar binnen werken… Met diabetes zit het er niet in. Zelfcontrole is voor jou nog belangrijker dan voor mensen zonder diabetes (al zijn ook zij gebaat bij een gezondere levensstijl). Maar… dat betekent niet dat je altijd de perfecte keuzes moet maken. Snakt je lijf naar een fris ijsje of een zoete verwennerij? Geniet er dan bewust van! Een lekkernij per dag kan heus niet zo’n kwaad. Let de rest van de dag dan extra bewust op wat je eet. Kies voor gezonde voeding en hou je koolhydraat-intake in de gaten. Dat komt ook je gewicht ten goede. Bij te veel zwangerschapskilo’s vergroot de kans op insulineresistentie, en dat wil je natuurlijk kost wat kost vermijden.  

Meer lezen over insulineresistentie doe je hier.  

Zwanger en diabetes

Wandel 

Laat je niet gek maken door vrouwen die zelfs mét zwangere buik vlotjes 10km lopen. Om je gezondheid tijdens de zwangerschap een extra boost te geven hoef je heus geen zware krachttoeren aan te gaan. Maak van wandelen je nieuwe beste vriend! Een korte wandeling van 15 à 30 minuten na de lunch doet wonderen om de bloedsuikerpiek na de maaltijd weer om te buigen. Zelfs met een hoogzwangere buik is een dagelijks wandelingetje veilig en comfortabel. Actief blijven verhoogt, net als gezond eten, meteen ook je insulinegevoeligheid. Win win!  

Meer weten over de voordelen van wandelen? Je leest het hier.   

Verzorg jezelf 

Zelfs wanneer je niet zwanger bent eist een chronische ziekte als diabetes een zware tol. Diabetes is topsport en vraagt elke dag je volle aandacht. Dat is niet min. Een zwangerschap maakt het er niet altijd makkelijker op. Die baby in je buik voelt als een enorme verantwoordelijkheid die op jouw schouders rust. Ik merk dat velen worstelen. Angsten, stress, schuldgevoelens… Een magische oplossing die al je zorgen wegtovert, bestaat helaas niet. Wat wél kan is jezelf op de eerste plaats zetten. Wat heb jij nodig om in je kracht te blijven staan? Misschien helpt het om op het werk wat gas terug te nemen? Sommigen vinden rust door ontspanningsoefeningen. Anderen hebben nood aan steun van vrienden of familie of schrijven de gevoelens van zich af. Wat helpt is voor iedereen anders. Herinner jezelf eraan dat je je uiterste best doet en wees niet bang om hulp in te schakelen als je er nood aan hebt.  

Samen kan je meer dan alleen.

Heb je nood aan een extra supporter tijdens je zwangerschap?
Iemand die wéét hoe T1D voelt met een baby op komst?
Ik help jou graag om van je babywens iets moois te maken.  
Benieuwd hoe ik je kan helpen? Boek dan je kennismakingsgesprek. Gratis en vrijblijvend. Tot gauw?  

Liefs,  

Charlotte

Benieuwd naar wat mijn klanten vinden? Soraya is net fiere mama geworden van Hannelore mèt stabiele waarden.  

 It all starts with you…

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.