Wanneer stress chronisch wordt

Het is geen geheim dat het leven met Diabetes Type 1 een uitdaging kan zijn, zelfs voor de sterkste persoonlijkheden. Het leven zit vol uitdagingen, of je nu met of zonder een chronische ziekte leeft. Maar de extra druk van DT1 maakt die uitdagingen soms (té) zwaar om dragen.

Stress met diabetes.

Stress beïnvloedt je lichaam, je brein, je emoties… Wist je dat een hoog stressniveau voor een persoon met diabetes ongelooflijk schadelijk kan zijn? Chronische stress maakt het niet alleen moeilijker om je bloedsuikerspiegel te beheersen, het doet je vaak ook verdrietig, angstig en hopeloos voelen.

Tijdens de coachings merk ik dat heel wat mensen het moeilijk vinden om hun stress in toom te houden. Daar bots ik zelf ook weleens tegenaan.

Met deze blog wil ik jou aanzetten om de symptomen van emotionele stress te verlichten. Vaak kan je al door kleine leefstijl veranderingen een verbeterd zelfbewustzijn creëren, met uiteindelijk doel een gezond, gelukkig en productief leven.

Wat kan je doen?

  • Yoga
  • Mindfulness
  • Ademhalingsoefeningen
  • Wandelen in de natuur
  • Positieve mindset
  • Me-time
  • Meditatie
  • Reiki

Ikzelf ga regelmatig naar de yogales. Natuurlijk durf ik af en toe ook wel voorrang  geven aan andere zaken. Maar wanneer ik mezelf op de eerste plaats zet, zie ik stabiele bloedsuikers, en dat maakt me blij. Een dagelijkse wandeling zorgt ervoor dat stress mijn leven niet bepaalt.

Als je voelt dat jouw diabetes je stress bezorgt, wil je het thema ‘diabetes’ het liefst vermijden, maar dat maakt het op lange termijn vaak alleen maar erger. Het vermijden van dingen die we niet leuk of vervelend vinden zorgt voor een vicieuze cirkel, met steeds meer stress.

Jouw diabetes een plaats geven, is een veel effectievere manier om stress te overwinnen.

Door actie te ondernemen, hulp te zoeken of het in het juiste perspectief te plaatsen kan je het probleem aanpakken. En geloof me, ik heb ook momenten gehad waarop het allemaal niet zo goed met me ging. Ziek zijn geeft stress, maar stress kan ervoor zorgen dat er andere kwaaltjes bijkomen. Soms doet ‘diabetes’ je wegvluchten, waarbij je weerstand voelt, je bloedsuikers niet meer controleert, sociale gelegenheden begint te vermijden of er juist helemaal in overdrijft.

Herkenbaar?

Dan is het Nu tijd voor actie!

Tijdens het Celebrate Life with Diabetes Leefstijlplan pakken we vermijdingsgedrag aan. Stap voor stap zetten we oude gewoontes om in nieuwe en betere keuzes. Als je stressoren blijft vermijden, dan leer je er nooit mee omgaan. Ik leer je er alles over in de leefstijlpijler ‘stressreductie’.

 Be the change of your life!

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?
Leave a reply