Diabetes en retinopathie: hou je ogen in de gaten!

Oogproblemen zijn altijd akelig… En helaas één van de meest voorkomende complicaties waar diabetes je mee kan opzadelen. De naam van dat vervelende beestje? Retinopathie.  

Dat chronische hoge bloedsuikers slecht zijn voor je lichaam, hoef ik je niet meer te vertellen. Maar wist je dat ze ook je ogen kunnen aantasten? Hoge glucosewaarden werken in op alle cellen en organen in je lichaam. Vaak duurt het even vooraleer die kleine beschadigingen voor merkbare problemen zorgen. Velen wagen zich elke dag opnieuw aan enkele dolle ritjes op de glucoserollercoaster zonder te beseffen dat er binnenin hun lichaam iets grondig misloopt. Tot wanneer er geen ontkennen meer aan is… Oogproblemen zijn één van de veelvoorkomende complicaties bij ongecontroleerde diabetes. Wist je dat velen pas bij de diagnose van retinopathie te horen krijgen dat ze ook met diabetes kampen?  

Wat is retinopathie? 

Retinopathie is de medische benaming voor schade aan het netvlies. Dat dunne vliesje dat binnen en achter je oog ligt – ook wel je retina genoemd  heeft een hele belangrijke functie. Het bestaat uit zo’n 126 miljoen zintuigcellen die het licht opvangen dat in je oog binnenkomt. Bij retinopathie is dat fijne vliesje beschadigd. Door een abnormale bloedcirculatie of vaatproblemen rekken de fijne bloedvaatjes in het netvlies uit, waardoor vocht, vet of bloed uit de vaatjes lekt. Naarmate die lekkage vordert, geraakt de zuurstoftoevoer naar het netvlies alsmaar meer belemmerd. Je lichaam geeft zich echter niet zomaar gewonnen en reageert met de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in het netvlies. Dat proces wordt in medische kringen ‘proliferatieve retinopathie’ genoemd. Het probleem? Die nieuwe haarvaatjes zijn bijzonder broos, waardoor ze snel voor kleine bloedingen in het netvlies zorgen en vocht lekken. Het gevolg? Langzaam maar zeker gaat het zicht achteruit. 

Diabetische retinopathie  

Mensen met diabetes lopen meer kans op retinopathie. De te hoge glucoseconcetraties in het bloed zetten de bloedvaten onder druk. En dus ook de fijne bloedvaatjes in het netvlies. Het gevolg? Diabetische retinopathie. Volgens een studie van het Hart- en Diabetesinstituut van Australië krijgt een op de drie diabeten ooit met een diabetische oogziekte af te rekenen. Zonder behandeling kan zo’n aandoening zelfs tot blindheid leiden. Beeld je eens in dat je op een dag je kinderen niet meer ziet of je zicht in de wagen wazig wordt? Vreselijk! 

Nieuwe hoop  

Hope-retinopathie-diabetesVooraleer je begint te panikeren: er is ook goed nieuws. Heel wat studies tonen namelijk aan dat je retinopathie op afstand kan houden door je bloedsuikers zo lang mogelijk binnen het juiste range te houden. Langdurige gezonde bloedsuikerwaarden zouden schade aan het netvlies zelfs ongedaan kunnen maken. Als orthomoleculair therapeut ben ik altijd voorstander van een holistische aanpak in plaats van klachten meteen met zwaar medicinaal geschut te bestrijden. Retinopathie gaat altijd gepaard met laaggradige ontstekingen in het lichaam. Geef je cellen wat ze nodig hebben. Een gebalanceerd eetpatroon met gezonde vetten en de juiste koolhydraten, voldoende lichaamsbeweging en een goede slaap is  beste preventieve medicijnencocktail tegen diabetische retinopathie. Neem je gezondheid zelf in handen, je kan er écht heel wat ellende mee voorkomen.  

Afspraak bij de oogarts 

Retinopathie-diabetesWist je dat je in heel wat landen geen geldig rijbewijs krijgt als je bloedsuikerwaarden niet op punt staan? Niet zo gek eigenlijk, want in de wagen kan je maar betervoor de volle 100%op je ogen rekenen! Neem je ooggezondheid niet te vanzelfsprekend.Heb je diabetes? Dan is een jaarlijks ‘onderhoud’ bij je oogartsécht eenmust. Ook al is het niet je favoriete afspraak, toch is het – net als heel wat andere factoren- essentieel in je diabetesmanagement. 

 

 

Stap voor stap 

retinopathie-diabetes stapvoorstapWie me een beetje kent weet dat ik fan ben van babysteps. Rome is tenslotte ook niet op een dag gebouwd. Zeker voor wie de diagnose retinopathie kreeg, is het belangrijk om stap voor stap aan gezondere bloedwaarden te werken. Plotse, te grote bloedsuikerschommelingen zijn zelfs nefast voor de oogaandoening. Pak het dus voorzichtig aan en werk geleidelijk aan blijvende, betere bloedsuikerwaarden.  

Heb je vragen over retinopathie of heb je iemand nodig die je op weg helpt naar gezondere bloedsuikerwaarden (en gezondere ogen)? Stuur me gerust een mailtje!  

Ik luister graag naar je verhaal en geef je met plezier tips waarmee je meteen aan de slag kan.  

PS: Ben je net gestart met insulinebehandeling en heb je last van een wazig zicht. No worries! Je lichaam heeft even tijd nodig om aan te passen. Die veelvoorkomende klacht verdwijnt over het algemeen vanzelf!  

Liefs,  

Charlotte

Benieuwd naar wat mijn klanten vinden? Neem een kijkje bij succesverhalen op mijn website.

 It all starts with you…

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.