Zalm in de oven met een fris witloofslaatje

Er gaat niets boven vette vis.

Echt waar: vette vis zoals zalm, makreel en haring zijn een rijke bron aan Omega 3 vetzuren DHA en EPA die de kans op hart en vaatziekten verkleinen. Omega 3 vetzuren worden niet door ons lichaam zelf aangemaakt, deze worden enkel en alleen geabsorbeerd door voeding.

Je vindt Omega 3 vetzuren in vette vis, walnoten, avocado, zeewier en lijnzaad.
Door onze huidige levensstijl en ongezonde voeding hebben we een duidelijk te kort aan Omega 3 vetzuren en een toename aan Omega 6 vetzuren.

Dus een reden om meer vis te eten!
Niets is lekkerder en gemakkelijker dan vis in de oven. Hoeveel keer eet jij vis in de week?
Soms krijg ik te horen dat vis niet lekker is, of dat er weinig smaak in zit of dat vis moeilijk klaar te maken valt.
Dit gerechtje kan je klaarzetten in de ijskast, zodat je s’avonds het enkel hoeft op te warmen in de oven.

Zalm in de oven met een fris witloofslaatje

Ingredienten

  • gemengde olijfjes (ontpit)
  • Stoffels trostomaatjes
  • 1 p/p zalmmoot
  • olijfolie
  • Provençaalse kruiden
  • 4 stronken (grond)witloof
  • 1 sinaasappel
  • 3/4 eetlepel zure room
  • bieslook of peterselie

Bereiding

  1. Leg de zalmmoten in een ovenschaal, kruid met peper en zout, gedroogde kruiden naar keuze en giet er een scheut olijfolie over.

  2. Leg de de zwarte en groene olijven en de trostomaatjes over de zalm.

  3. Zet de ovenschaal 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. 

  4. Als side dish kan je een slaatje van rauw witloof erbij serveren.

  5. Pers de sinaasappel.

  6. Maak het witloof schoon, snij het zeer fijn en vermeng het met het sinaasappelsap. 

  7. Maak van zure room, peper en zout een lekkere slasaus.

  8. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.  

  9. Heerlijk als je wat vers gesnipperde bieslook of peterselie erbij doet voor de kleur. 

  10. Ook een vorig receptje zoals  (zie recept bloemkoolpuree) kan hierbij erg lekker zijn. 

  11. Ik combineer ze vaak samen. Een warme puree van bloemkool en een knapperig slaatje van rauw witloof..of met een wintersslaatje van rauw grondwitloof. 

Leave a reply
Recipe Rating




Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.