Gebakken zalm met zilte zeekraalpesto

Een intens groen en lekker recept als je van pesto houdt. Zeekraal pesto met citroen maak je binnen een paar minuten en is mega lekker. Het is te vergelijken met normale Italiaanse pesto, maar dan met ziltige zeekraal. Gezond, verrassend en heerlijk.

Zeekraal

Zeekraal is een groente afkomstig uit de zee. Het lijkt op een klein plantje met dunne vertakkingen.
Zeekraal groeit van nature op zogenaamde schorren. Dit het land vlak bij de zee dat onder invloed staat van eb en vloed. De plant kan zeer goed tegen het zout water en neemt deze zelf op om te kunnen groeien. Dit is dan ook de reden dat zeekraal een echte ziltachtige smaak heeft. Zeekraal komt afwisselend uit Nederland en omringende landen. Het Nederlandse seizoen loopt van mei tot en met september. Je vindt het in de supermarkt bij de visafdeling en ook vishandels verkopen zeekraal.

Hoe verser de groente, hoe knapperiger. Zeekraal heeft een zilte en pittige smaak. Zeekraal is het lekkerste wanneer deze nog een bite heeft. Je kunt zeekraal ook rauw aan een salade toevoegen of van te voren even kort blancheren.

Over fenegriek

Fenegriek is een zeer interessant en veelzijdig kruid. Er wordt beweerd dat het goed is bij verschillende aandoeningen en het wordt voor allerlei doelen gebruikt in de kruidengeneeskunde. De moderne wetenschap begint echter net de echte voordelen ervan te ontdekken. Gebaseerd op het beschikbare bewijs kan het gebruik van fenegriek gunstig zijn om het bloedsuikergehalte te verlagen, de testosteronproductie te stimuleren en de melkproductie bij borstvoeding te verhogen. Het zou ook goed kunnen zijn voor je cholesterolniveau, bij het tegengaan van ontstekingen en bij het remmen van de eetlust, maar op deze gebieden is verder onderzoek nodig. Fenegriekzaad bevat een behoorlijke hoeveelheid vezels en mineralen, zoals ijzer en magnesium het heeft een zoetige en nootachtige smaak.

Ter info

Fenegriek kan helpen bij beheersing van diabetes en bloedsuikergehalte
De indrukwekkendste resultaten met fenegriek komen uit onderzoek waarin werd geanalyseerd hoe het stofwisselingsziektes zoals diabetes beïnvloedt. Het schijnt zowel bij diabetes type 1 als type 2 goed te werken en bovendien de algemene tolerantie voor koolhydraten te verbeteren bij niet-diabetische, gezonde mensen. Bij een onderzoek met type 1 diabetici werd 10 dagen lang 50 gram fenegriekpoeder aan de lunch en het diner toegevoegd. De glucoseafscheiding in urine in 24 uur bleek met 54% te zijn afgenomen, terwijl ook een verlaging werd waargenomen in het LDL- en het totale cholesterol. Verder werd bij een onderzoek met niet-diabetische deelnemers die fenegriek kregen, 4 uur na inname een verlaging van het bloedsuikergehalte met 13,4% geconstateerd. Deze gunstige effecten kunnen komen door de rol van fenegriek bij het verbeteren van de insulinefunctie. Het kan echter ook zijn, dat de voordelen die werden gevonden in onderzoeken waarbij fenegriekpoeder en -zaad werd gebruikt gedeeltelijk komen door het hoge vezelgehalte.

Ingredienten

ZEEKRAALPESTO

 • 100 gr zeekraal
 • zest (rasp) van een  biologische Limoen
 • 150 gr basilicum
 • 50 gr  Parmezaanse kaas
 • 2 kleine knoflook teentjes
 • 1 el fenegriekpoeder 
 • 4 el olijfolie

ZALM

 • 1 zalmfillet van 300g per persoon
 • 6 groene asperges per persoon 
 • 1 rode ui
 • 1 el granaatappel

Bereiding

 1. Pak een ruim en hoog bakje om alle ingrediënten in te doen, meng als eerste even de zeekraal met de basilicum, citroenzest en parmezaanse kaas.

 2. Voeg vervolgens de olijfolie in scheuten toe en blijf goed mixen. Zo ontstaat er een prachtig intens groene zeekraal pesto met citroen. Voeg als laatste nog een paar druppels limoensap toe. 

 3. Bij dit recept is het wel belangrijk om even goed te proeven. Iedereen heeft een andere smaak en daarom kan je zelf het recept op smaak brengen met zout en peper, maar let op: het gebruik van limoenzesten (rasp) versterk je de smaak enorm, beter wat toevoegen dan teveel 🙂  

 4. Bak de zalmfilets mooi bruin in verse boerenboter of olijfolie en serveer met wat groene asperges en een schepje verse zeekraalpesto. 

 5. Bak even kort de groene asperges mee als je zalmfilet bijna klaar is, de groene asperges moeten niet erg lang garen en zijn bovendien lekkerder als ze nog wat knapperig zijn. 

 6. Werk af met wat fijngesnipperde ui en geef kleur met een eetlepel granaatappelpitten 

Leave a reply
Recipe Rating