Bloemkoolpuree met garnaaltjes

Het mooie van bloemkool is dat het zo’n veelzijdig ingrediënt is met een stevige, vlezige textuur. Bloemkoolpuree is net zoals bloemkoolpizza, bloemkoolrijst en bloemkool couscous een populair bloemkool gerecht. Deze gerechten zijn zo populair geworden door de toenemende vraag naar gezonde en koolhydraatarme alternatieven voor producten voor meer koolhydraten. Het is nu zelfs mogelijk om kant-en-klare bloemkoolrijst te kopen in de grote supermarkten. Deze groente is familie van de kruisbloemigen, net zoals broccoli.
Bloemkool bevat weinig calorieën en bestaat voor 85% uit water. Bloemkool bevat daarentegen oneindig veel vezels, mineralen en vitaminen en heeft bovendien ook veel gezondheidsvoordelen!

Denk bijvoorbeeld aan Vitamine C en K en aan choline, een B vitamine van belang bij de hersenontwikkeling, of sulforafaan, een zwavelcomponent dat helpt om de bloeddruk te verbeteren.
Bloemkool is de perfecte groente om je langer een verzadigd gevoel te geven als je inname van geraffineerde en bewerkte koolhydraten wilt verminderen.

Goede redenen genoeg dus om bloemkool wat vaker op het menu te zetten.
Volgende receptje is heel gemakkelijk klaar te maken en door de toevoeging van vis of garnalen krijg je ook een bron van Omega3.

Bloemkoolpuree met garnaaltjes

Ingredienten

 • 1 bloemkool
 • 65 gr ongepelde garnalen
 • 1 bosje verse peterselie, bieslook,of koreander
 • 3 stengeltjes pijpajuin
 • 1 klompje verse boerenboter
 • 1 teentje knoflook

Bereiding

 1. Neem een verse bloemkool (of bij tijdsgebrek uit de diepvries). Verwijder vervolgens de bladeren van de bloemkool en snijd de bloemkool in kleine stukjes.

 2. Kook of stoom de bloemkool in een steelpannetje met water gaar, ongeveer 7-8 minuten. 

 3. Giet het overtollige water na het koken weg m.b.v. een deksel of vergiet. 

 4. Doe vervolgens de bloemkool, boter, pijpajuin wat knoflook en de overige kruiden in een grote kom en mix tot een puree met brokjes of tot een gladde puree met een staafmixer als je liever dit verkiest. 

 5. Als je geen staafmixer hebt kan je ingrediënten ook mengen in een blender of keukenmachine. 

 6. Garneer met de gepelde garnaaltjes, kruid af met peper en zout en wat nootmuskaat en voeg eventueel een beetje olijfolie en wat extra verse zwarte peper toe. (als je graag de smaak van truffel hebt, dan past truffelolie hier prima bij)

 7. Werk af met wat koreander of andere verse tuinkruiden naar smaak. 

 8. Verdeel in 2-3 porties en serveer! 

 

Leave a reply