Op controle bij je endocrinoloog

Of je nu net de diagnose diabetes kreeg of al langere tijd diabetes hebt, je maakt waarschijnlijk net als ik regelmatig een afspraak met je ‘diabetesarts’ of endocrinoloog.  Een endocrinoloog is een arts gespecialiseerd in hormonale onevenwichten, zoals diabetes en schildklieraandoeningen.
Ze betekenen een geweldige hulp bij het optimaliseren van je insulinebehoeften en kunnen je doorverwijzen naar andere specialisten als dat nodig is.

Je controle bij je endocrinoloog.

Over de viermaandelijkse controle (kan ook meer of minder zijn, afhankelijk van wat je wil of nodig hebt) hoor ik vaak zeggen dat het een soort van stressmoment is. Klamme handen, een nerveuze maag, beklemmende gedachten, faalangst, beperkende gedachten over eetkeuzes die we wel of niet hadden moeten maken… Allemaal veroorzaakt door de verwachtingen die we onszelf opleggen.
Het voelt als een evaluatie waarbij we ontdekken of we flink of ondeugend geweest zijn. Alsof we bij de Sint op de schoot moeten.
Een labo-onderzoek verraadt onze HbA1c en toont of we ‘ijverig’ of ‘lui’ zijn geweest en hoe we de afgelopen 90 dagen onze ziekte onder controle hadden.
Los van het resultaat is het absoluut noodzakelijk om regelmatig te checken hoe goed we het doen.


Enkele tips hoe je jouw bezoek kan voorbereiden.

1. Hou je diabetesdagboek bij.

Maak er een persoonlijk schrift of bullet-journal van waarin je met plezier je ervaringen neerpent.
Schrijf over die keren dat je worstelde met je diabetes. Zijn er bepaalde momenten op de dag dat je het moeilijk hebt met je bloedglucosewaarden?

Noteer het dan om je geheugen op gang te brengen. Niets vervelender dan je arts “Ik weet het niet” te antwoorden wanneer hij/zij je een vraag stelt.

Beschouw je arts als een hulplijn en niet als een soort van diabetespolitie. En onthoud dat artsen je alleen kunnen helpen als jij hen vertelt wat er aan de hand is.
Met de CGM en/of FSL heb ik zelf niet meer de gewoonte om veel cijfers in een boekje neer te pennen maar ik bekijk wel regelmatig mijn dagrapporten.
Meten en hierop anticiperen geeft vaak de beste resultaten bij mezelf.

2. Stel vragen aan je arts – jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw diabetesmanagement.

De afspraak met uw je moet altijd interactief zijn. Ga niet zitten staren als je een vraag hebt. Misschien voel je je soms onzeker over je vragen, maar vergeet niet dat het de taak van je arts is om jou op weg te helpen, wees dus niet bang om te vragen wat in je oppopt. Alleen kan jouw arts jouw gedachten niet lezen. Jij moet dus zelf vertellen wat er aan de hand is.

Schrijf op voorhand een aantal vragen op in een leuk schrift of boekje. Overloop deze puntjes samen met je arts tijdens een open gesprek. Wedden dat je je tegen het einde van de afspraak al beter en meer betrokken voelt?

3. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de diabeteswereld.

.Je arts of DVK kan je nieuwe technologische snufjes aanbieden die jouw glucosecontrole kunnen vergemakkelijken. Verandering brengt altijd wat weerstand met zich mee, maar heeft meestal wel voordelen te bieden. Het is altijd slim om op zoek te gaan naar een betere manier om voor je diabetes te zorgen. Voel wat bij je past.

Een nieuw medisch hulpmiddel bekent niet per se de beste optie voor jou. En niet alle nieuwste tools zijn meteen in België beschikbaar.
Wees realistisch en laat je daar niet door ontmoedigen.

4. Relax.

Dit is waarschijnlijk de moeilijkste tip van allemaal om uit te voeren, maar probeer je te ontspannen. Ik weet dat doktersafspraken soms overweldigend lijken. Je krijgt op korte tijd veel informatie. Neem een ​​paar keer diep adem en concentreer je op het doel van je afspraak: een manier om jezelf en je gezondheid te verbeteren.
Een positieve kijk is de beste manier om succesvol te zijn.

5. Plan tijdig jouw labo-bezoek.

De bespreking van je labo-resultaten is een cruciaal onderdeel van het gesprek met je endocrinoloog. Vergeet dus niet om de week voor je afspraak je bloed te laten prikken.
Ben je geërgerd en kan je de voordelen van een bezoek aan de arts niet zien?


Enkele voordelen op een rijtje:

1.     Je HBA1-resultaat en de TIR (Time in Range) geven ons een kijk op waar we het beter kunnen doen. Telkens mijn arts de resultaten met mij bespreekt – of ze nu goed of slecht zijn- krijg ik een nog beter inzicht in hoe goed ik het doe.

2.     Je bent altijd opnieuw voorzien van materiaal waar wij in België geen geld voor moeten betalen, dit in tegenstelling tot in andere landen waar diabetes vaak handenvol geld kost. Heb je er al eens bij stilgestaan hoe verwend we in ons land zijn? Zonder deze gratis tools zou het (nog) moeilijker zijn om jouw bloedsuikers stabiel te houden.

3.     Het geeft je een deadline. Als je hier en daar wat steken hebt laten vallen, kan een bezoek aan je dokter misschien iets opleveren. Telkens ik het kantoor van mijn arts verlaat, heb ik het gevoel dat ik opnieuw kan beginnen.

4.     Plan meteen je vervolgafspraak. Zo vermijd je uitstelgedrag.😆 Want je weet net als ik dat de kans klein is dat je arts meteen plaats heeft in zijn agenda als jouw euro pas maanden te laat valt… en je dan alweer gestresst bent voor het vinden van een geschikt moment.

Deze week vertelde een coachee me dat ze na bijna een jaar uitstelgedrag eindelijk weer een afspraak bij haar endocrinoloog gemaakt had. Mensen die weer in beweging komen en opnieuw hun gezondheid in eigen handen nemen, daar word ik zo blij van!

Endocrinologen kunnen het, zoals de meeste artsen, het erg druk hebben.
Daarom zeg ik altijd: bereid je consult zelf goed voor.

In een ideale wereld zou je arts voor ieder consult een uur de tijd kunnen nemen en je informeren over medicijnveranderingen, nieuwe tools, koolhydraten tellen, lichaamsbeweging die zinvol is bij diabetes en zoveel meer. Helaas hebben ze daar gewoon de tijd niet voor. Artsen kunnen niet alle patiënten de aandacht geven ze willen. En hoewel je geen robotdokter wil die amper twee minuten met je doorbrengt om je enkel met een voorschrift naar huis stuurt, is de kans reëel dat ook jouw arts te weinig tijd heeft voor diepgaande gesprekken en diabetesonderwijs.

Daarom is het een goed idee om met je diabeteseducator ook al wat dingen te bespreken. Die kan jou helpen met materiaal, bloedsuikermonitoring… Een diabeteseduactor leert je insuline spuiten, werken met je insulinepomp, je voetverzorging na te kijken, bloeddrukcontrole en zoveel meer.

Als je diabetes hebt, is de kans groot dat je omringd bent door een zorgteam. Vaak werkt jouw endocrinoloog ook samen met de oogarts die jaarlijks je ogen controleert.

Jouw diabetesteam is heel belangrijk!

Is dit voor jou nog niet voldoende?

Dan ga ik als diabeteslifestylecoach met jou op zoek

naar de zaken die voor jou ontbreken.


Wat kan ik als diabetescoach voor je doen?:

Ik help je enkele aanpassingen in je levensstijl door te voeren zodat jij je diabetes voortaan weer onder controle krijgt en je beter in je vel voelt.

Veel te vaak ontmoet ik mensen die door diabetes de weg kwijt zijn.
Die zich door hun diabetes laten verlammen. Als diabeteslifestylecoach leer ik jou met een andere bril naar gezondheid kijken. Ik leer je zien wat écht telt in het leven.

Ik hou ervan om mensen te inspireren.
Mijn passie en geloof in een positief leven met diabetes is mij grootste kracht.

En die deel ik graag met jou.

Boek online je gratis kennismakingsgesprek

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?
Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.