Je levensstijl aanpassen aan diabetes, of de diabetes managen naar je levensstijl?

Ik hou van koolhydraten

Ik werd wel steeds selectiever in wat ik wel en niet at, met name om wat kilo’s af te vallen. Ik minderde al met brood, pasta’s, rijst en aardappelen, maar echt vermijden deed ik het niet. Zo maakte ik altijd uitzonderingen als ik niet thuis at en deed ik me graag tegoed aan een kom havermoutpap. Want dat is heel gezond toch? Toen ik me opgaf voor ‘slim eten voor diabeten’ zei ik direct tegen mijn vriend: “Ik haal eruit wat ik kan gebruiken hoor en ik vind het fijn om meer over voeding en mijn diabetes te leren, maar echt bepaalde producten vermijden is niks voor mij. Brood is veel te lekker”.

Sinds de start van het coaching traject begon ik al snel de voordelen in te zien van het kiezen voor bepaalde voedingsmiddelen en het laten staan van anderen. Er ging een wereld voor me open. Soms was het kennis die ik al had, maar graag wegstopte om er niet mee geconfronteerd te worden. Daar kon ik nu niet meer onderuit. Het viel me al snel op dat het gemis erg meeviel. Met name bij de avondmaaltijd voegt de pasta of rijst voor mij niet zoveel toe. Af en toe ging ik toch mijn boekje te buiten, bijvoorbeeld als ik bij anderen aanschoof of wanneer ik uit eten ging. Ik kon mezelf dan niet in bedwang houden en at het ene stukje stokbrood na het andere. Het gevolg? Ik voelde me zó beroerd. Zowel fysiek als mentaal. Een opgezette buik, veel schommelingen (ook in de nacht) en een behoorlijk schuldgevoel.

De juiste keuze maken

Ik ga niet beweren dat ik het ‘zondigen’ heb afgeleerd, absoluut niet. Maar ik merk wel dat het een gewoonte aan het worden is om de ‘juiste’ keuzes te maken. Het resultaat hiervan is dat mijn bloedsuikers een stuk stabieler zijn, maar ook dat ik me prettiger voel.

Regelmatig neig ik nog steeds naar het eten van teveel koolhydraten en af en toe geef ik daaraan toe. Ik probeer er dan een bewuste keuze van te maken. Waarin ik de voor- en nadelen heb overwogen, maar het zó graag wil, dat ik de consequenties voor lief neem. Ook dit lukt nog niet altijd hoor, soms laat ik me gaan en heb ik achteraf spijt. Maar de keren dat dit voor komt zijn wel een stuk minder dan aan het begin van het traject.
Zelfs tijdens mijn recente vakantie naar Griekenland heb ik erop gelet, iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden. Ondanks dat ik daar meer schommelingen had dan thuis, heb ik nog nooit in 16 jaar diabetes zulke acceptabele waardes gehad tijdens een vakantie. En ja, ik heb wel ijsjes gegeten, maar dat was dan een heel bewuste keuze.
 

In een groepstraject kan je van elkaar leren

Het leuke aan een groepstraject is dat je van elkaar kunt leren. Zo kwamen er verrassende recepten en ideeën naar voren, die ik nog steeds regelmatig gebruik. Daar was ik zelf nooit op gekomen. Wel ben ik blij dat ik ook losse sessies met Charlotte heb, zodat we echt dieper in kunnen gaan op wat ik nodig heb en wat mijn valkuilen zijn.

Liefs,

Myrthe

Lees meer over groepscoaching “Slim eten voor diabeten”

Dagelijks krijg ik de vraag:
“Charlotte, hoe kan ik mijn HbA1c verlagen?”

In mijn e-book vertel ik je welke TOOLS helpen om jouw HbA1c onder controle te houden.

Klaar om jouw gezondheid een boost te geven?

 

Leave a reply

Gratis Diabuddy lifestyle magazine: voor en door diabeten

Maar liefst 55 pagina’s, boordevol waardevolle tips, succesverhalen en inspirerend diabetesnieuws.
Download dit magazine en neem alvast één stap in de juiste richting.