Tomaten zijn niet meer weg te denken uit onze keuken. Wanneer zij in de winter eerder wat flets smaken, zijn zij in het zomerseizoen een waar genot voor groot en klein. Zij bestaan in alle kleuren:oranje, geel, groen of knalrood en in allerlei vormen.
Tomaten bevatten slechts +/- 6% droge stof en bestaan voor het overige uit water. De helft van deze droge stof zijn suiker. Tomaten bevatten vele vitamine, (A,B, C) en mineralen. Het lycopeen (=antioxidant) in de tomaat beschermt onze cellen t.o.v. de nadelige stikstofoxiden vervat in tabaksrook, uitlaatgassen, .. Lycopeen zou beschermend werken tegen kanker, macula degeneratie en andere kwalen.
Ingredienten
- 1 stuk watermeloen
- 1 stuk komkommer
- 50 g zeekraal
- verschillende gekleurde mini tomaten
- peper en zout
- sushi azijn
- eetbare bloemen en kruiden; Oost Indische kers, olijfkruid, citroenafrikaantje, basilicum…..
Bereiding
-
Mix in een blender een stuk watermeloen en 2 tomaten samen met 1 koffietas water en 3 soeplepels sushi azijn, wat peper en zout tot een vloeibare massa.
-
Leg een handdoek in een zeef en hang deze boven een kom.
-
Giet daar het sap in een laat dit 2h uitlekken.
-
Dresseren in een diep bord: schik de mini tomaatjes en de bolletjes watermeloen en komkommer in het bord.
-
Giet er wat sap over en werk af met de zeekraal en de eetbare bloemen en kruiden.
In samenwerking met Zucsu
ZUCSU is voor alle mensen die gezond, koolhydraatbewust eten belangrijk vinden en helpt mensen met diabetes bij het bepalen van de koolhydraten in het gerecht.