Gebakken vis met een tomatenslaatje en bloemkoolpuree

Bloemkoolpuree is binnen ons gezin een populair gerecht. Wanneer je graag puree of stamppot maak met weinig impact op je bloedsuikers dan is dit een lekker en eenvoudig alternatief. Bloemkoolbereidingen zijn steeds geliefder wanneer je koolhydraten wil gaan beperken en het is nu zelfs mogelijk om kant-en-klare bloemkoolrijst te kopen in de grote supermarkten.
Bloemkoolpuree is namelijk licht verteerbaar en heeft een gewaardeerde nootachtige smaak. Daarnaast is het ook een makkelijke manier om meer groenten te eten in combinatie met nog een extra andere groente. In dit gerecht heb ik hebt gemengd met verse jonge spinazie en is in een mum van tijd klaar.

Ingredienten

Bloemkool-spinazie puree

  • 1 bloemkool
  • 250 gr spinazie
  • 4 el boter
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper
  • nootmuskaat
  • olijfolie naar smaak

Vis naar keuze

  • 200 gr Eventueel zeeduivel of zwaardvis

Tomatensalade

  • Toma'chef@Stoffels

Vinaigrette

  • 1 el witte balsamico azijn
  • 1 el olijfolie
  • estragon
  • peper en zout
  • karpertjes

Bereiding

  1. Neem de bloemkool, verwijder vervolgens de bladeren van de bloemkool en snijd je bloemkool in kleine stukjes.

  2. Kook of stoom de bloemkool in een steelpannetje met water gaar, ongeveer 10-15 minuten. Giet het overtollige water na het koken weg m.b.v. een deksel of vergiet. 

  3. Doe vervolgens de bloemkool, boter en de overige kruiden in een grote kom en mix tot een gladde puree met een staafmixer. Als je geen staafmixer hebt kan je ingrediënten ook mengen in een blender of keukenmachine.  

  4. Wanneer je houdt van wat grovere structuur, kan je de bloemkool met de hand pureren en is de structuur wat grover. 

  5. Voeg de kruiden en de boter toe naar smaak. Hou er rekening mee dat bloemkoolpuree iets dunner is van structuur dan normale aardappelpuree, dit komt omdat hier veel minder zetmeel aanwezig is en dit zullen je bloedsuikers héérlijk vinden 🙂 

  6. Voeg vervolgens de verse spinazie erbij. Deze zal door de warmte van de bloemkool voor een perfecte structuur zorgen. 

  7. Bak de zwaardvis/zeeduivel in een scheutje olijfolie of verse boerenboter gedurende 3 à 5 minuten aan elke kant. 

  8. Een snuifje zout en een vleugje peper aan toevoegen. 

  9. Neem een kommetje met olijfolie, een scheutje witte balacmico azijn, hak een klein ajuintje fijn en voeg de karpertjes toe. 

  10. Snijdt de gekleurde tomaatjes in schijfjes, of blokjes en laat ze even marineren in deze vinaigrette.

  11. Meng alle ingrediënten voor het tomatenslaatje. 

  12. Schenk de spinazie en bloemkoolpuree, met de tomatensalade en serveer met de gebakken zeeduivel. Garneer eventueel met een beetje olijfolie en extra verse zwarte peper.

  13. Bereidingstips: Laat de bloemkool na het stomen/ koken goed uitlekken, zo voorkom je dat de bloemkoolpuree een waterachtige structuur krijgt. Bloemkoolpuree heeft een nootachtige/knoflook smaak. 

    Je kan de puree ook invriezen per portie, zo heb je altijd iets lekkers in huis voor als je eens wat minder tijd is, gebruik dan eventueel 2 bloemkolen. 

Leave a reply
Recipe Rating