Heb je al eens Sint-Jacobsnoten klaargemaakt?
Sint-Jacobsnoten zijn rijk aan ijzer en met dit koude weer kun je vast en zeker wel eens een nieuw, lekker en koolhydraatarm gerechtje gebruiken:)
Ze zijn niet alleen rijk aan ijzer, ze bevatten zowel aminozuren als suikers. De sterke zwemspier van de Sint-Jacobsschelpen bevat veel glycine (regulatie van het zoutgehalte) en glycogeen (= polymeer van glucose). Het is vooral het glycine dat zorgt voor de wat meer zoetere smaak: glycine is tot 70% zo zoet als sucrose. ! Let wel: het glycogeen wordt snel afgebroken bij het bereiden van de noot. Zo bevat een Sint-Jacobsnoten slechts 3g/Kh.
Het seizoen van deze schelpen spreidt zich uit van september tot maart, met februari en maart als topseizoen.
Hoe kan je de Sint-Jacobsnoten het best bewaren?
Verse Sint-Jacobsnoten kan je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren.
Bewaar de nootjes tussen twee vellen keukenpapier. Zo blijven ze droog en kan je ze makkelijk bakken of in fijne plakjes snijden.
Smakelijk!
Ingredienten
- 1 bloemkool
- 1 wit van 1 preistengel
- 2 gevogelte bouillon
- 10 Sint-Jacobsnoten
- zure room
- Hennepzaad (kan ook sesamzaad)
- lente ui
Bereiding
-
Snijd ¾ bloemkool samen met prei en ui fijn.
-
Kook dit gaat samen met gevogelte bouillon.
-
Heel fijn mixen.
-
Bak kort enkele bloemkoolroosjes aan in een pan.
-
Dop beide kanten van Sint-Jakobsnoten in het hennepzaad en bak deze kort is een hete pan met olijfolie.
-
Giet de bloemkoolsoep in een diep bord, leg er onze gebakken sint- Jakobsnoten en bloemkoolroosjes bij.
-
Werk af met een beetje zure room en fijngesneden lente ui.