Sophie – grafisch vormgever

Sophie schreef:

Hallo ik ben Sophie, 22 jaar,
grafisch ontwerpster van beroep en ben diabetes type 1 patiënt sinds januari 2016.
Sinds 2017 ben ik zelfstandige in bij beroep, trots op Studio Sophie en hierdoor kwam ik in contact met Charlotte.

Ik kreeg de vraag van Charlotte om de 8 pijlers die ze gebruikt om patiënten te helpen vorm te geven.
De icoontjes werden speciaal voor haar website en coachings ontworpen voor diabeten en door een diabeet. Als diabetespatiënt kan ik me heel goed inleven en dit maakt het natuurlijk extra leuk.

Ik geef even mijn persoonlijke & belangrijkste ervaringen mee van mijn diabetes aan de hand van deze 8 pijlers.

Beweging
Sinds ik aan de slag ben als grafisch vormgever ben ik me bewuster dat beweging heel belangrijk is voor geest & lichaam. Ik heb een zittend beroep en dat voel ik al snel, stijve rug en spanningshoofdpijn. Typische kwaaltjes voor iemand die veel stilzit. Dit tekort aan beweging probeer ik te compenseren in het weekend, door een stevige wandeling te maken. De perfecte manier om te bewegen en je gedachten eens goed te verzetten.

Voeding
Door kleine aanpassingen merk ik bijna niet dat ik een ander eetpatroon heb dan de anderen rondom mij. Veel groenten op mijn bord en de porties koolhydraten maak ik iets kleiner of sla ik over. Intussen heb ik geleerd dat gezond eten ook heel lekker kan zijn en dat tussendoortjes achterwegen gelaten kunnen worden.

Stressreductie
Gedachten verzetten, sporten, wandelen, relativeren, tijd nemen voor mezelf en mijn omgeving, kortom: dingen doen waar ik echt van geniet. Op deze manier probeer ik mijn hoofd leeg te maken en stress te vermijden. Een drukke agenda hoeft niet direct stress met zich mee te brengen, maar wel een goede planning!

Zingeving – mindset
Alles rond mijn diabetes probeer ik zo positief mogelijk te bekijken, dat lukt zeker niet altijd. Als mijn bloedresultaten eens wat minder zijn, dan proberen we het de volgende dag beter te krijgen. Aan mij diabetes kan ik niets meer veranderen, dus dit zien als mijn vijand zou heel spijtig zijn. Ik probeer er dus het beste van te maken. 

Omgeving & relaties
Mijn directe omgeving houdt enorm veel rekening met het aspect suikerziekte. Iets waar ik ongelofelijk blij mee ben. Een slechte dag, prikkelbaar zijn als de suikerwaarden te hoog staan of moe zijn na een stressdag vol hypo’s. Ze leren er mee leven!

Hormonen
Hier mist eentje bij mij: insuline! 🙂

Diabetes & supplementen
Sinds suikerziekte is vastgesteld zit mijn handtas vol nieuwe naaldjes, insulinespuiten en druivensuiker. Sinds 2017 mag de freestyle libre ook mee op stap!

Bioritme & slaap
De ene nacht is beter dan de andere, dat is misschien iets wat vele type 1 diabetes patiënten wel herkennen… ’S nachts wakker worden om iets te eten en een colaatje drinken, daarna een paar uurtjes verder slapen en héél moe aan de werkdag beginnen, niet zo ideaal, maar het komt er wel regelmatig bij kijken.

Suikerziekte vraagt enkele aanpassingen, maar je eigen mindset is hier ook heel belangrijk bij.
Door met mensen in contact te komen die in hetzelfde schuitje zitten leer je veel bij, kan je ervaringen delen en samen frustraties uiten. Daarom ben ik ook heel blij dat ik in contact gekomen ben met Charlotte.

 

Sophie 

Leave a reply