Ascentia-“Mijn gezin en mijn vriendinnen zijn mijn grootste fans”

Mijn gezin en mijn vriendinnen zijn mijn grootste fans”

De Wereldgezondheidsorganisatie en de Internationale Diabetesfederatie stelden dit jaar ‘Familie’ voor als centraal thema voor Wereld Diabetes Dag op 14 november. Charlotte Pots vertegenwoordigde België met haar verhaal. Charlottes dreamteam – haar gezin en dichtste vrienden steunden haar volop in haar radicale keuze om haar veeleisende leven even de halt toe te roepen en een nieuwe start te nemen als diabetes lifestylecoach. Het was nodig: Charlotte kampte al jaren met chronische gezondheidsklachten en er volgde een burn-out. “Mijn levensstijl aanpassen deed wonderen.”

Charlotte kreeg diabetes op haar veertiende. Dat het vaak een moeilijk parcours was, steekt ze niet onder stoelen of banken. “Als tiener vond ik het erg lastig om ermee om te gaan. Ook al stelde iedereen me gerust dat het best zou meevallen om mijn suikerspiegel te regelen, de realiteit kwam behoorlijk hard aan. Stemmingswisselingen, vermoeidheid, angst en nervositeit … ik voelde me helemaal niet goed in mijn vel. Mijn zelfvertouwen kreeg een deuk.”

Emotionele rollercoaster.

“Maar een handvol vriendinnen wist wat er scheelde. Schaamte speelde een grote rol. Dat ik zelf erg plichtsbewust ben, hielp me wel om fysiek om te gaan met diabetes, maar daarom aanvaardde ik mezelf nog niet als patiënt. Ik had het moeilijk om te praten over mijn ziekte zonder een traantje erbij weg te pinken. Als ik toch eens ‘over de schreef’ ging – door een suikerrijke maaltijd te eten bijvoorbeeld – voelde ik me telkens ook mentaal niet lekker. Ik slaagde er uiteindelijk in om een gezin te stichten en een loopbaan uit te bouwen, maar drie jaar geleden kreeg ik een burn-out die me deed inzien dat mijn permanent aanwezige diabetesstress niet langer houdbaar was.”

“Fysiek eiste diabetes ook zijn tol. Een gezonde pancreas maakt niet enkel insuline aan maar ook glucagon, een hormoon dat je suikerspiegel verhoogt als dat nodig is. Als diabeet heb je dus een hyper- én een hypoprobleem. Met alle gevolgen van dien: hoe los je bijvoorbeeld je hypo’s op zonder al te vaak te gesuikerd te eten? Ook al regel je je bloedsuikerspiegel, je kan niet vermijden dat je nu te hoog staat en dan weer te laag. Het blijft telkens een grote uitdaginging. Je kan er geen staat op maken. Ik voelde me vaak neerslachtig, mijn lichaam en geest waren op. Mijn gezondheid vergde al 23 jaar het uiterste van me.”

Ervaringsdeskundige.

“Maar ik heb altijd al graag mensen geïnspireerd en gemotiveerd én ik heb een passie voor voeding. Zo vielen er wat puzzelstukjes samen. Ik volgde coachopleidingen , ik ging orthomoleculaire geneeskunde studeren, voedingsgeneeskunde waarmee ik mijn suikerspiegel beter onder controle kreeg en me beter in mijn vel ging voelen. Mindset, is heel belangrijk, want diabeteszorgverleners hebben niet altijd de tijd om je mentaal te steunen en het even over ‘jouw gevoel’ te hebben. Praten met een lotgenoot en ervaringsdeskundige die wéét hoe een hyper of een hypo voelt, maakt een groot verschil. Mét diabetes is het net altijd een beetje anders.”

Op basis van al mijn nieuwe inzichten ben ik Diabeteslifestylecoach geworden. De verbinding tussen lichaam en geest is zo belangrijk. Diabetes is meer dan enkel cijfertjes beoordelen. Ik coach mensen aan de hand van acht leefstijlpijlers. Glucosecontrole blijft essentieel, meten is weten. Ik maak mensen niét wijs dat ik hen kan genezen. Ik wil vooral een aanvulling bieden op de klassieke geneeskunde, coaches laten zien dat je ook ‘anders’ kan kijken naar je diabetes. Niet alleen je bloedsuikerspiegel is belangrijk, ook je voeding, elke dag wat bewegen, je leefomgeving, je mind-set, je slaap, je (leef)omgeving en minder stress horen in het rijtje van een gezondere leefstijl. Deze zijn met elkaar verbonden en hebben allen invloed op je bloedsuikerspiegel.

Zelf voel ik me dankzij mijn nieuwe levensstijl veel zelfzekerder. Ik heb 70 procent minder insuline nodig dan vroeger. Mijn HbA1c staat op 5.9, maar dan zonder grote pieken en dalen. Ik kan je uit eerste hand tips geven over hoe ik dat bereikte. Coaching is geen genezing, maar ik leer je wél hoe je een waardevol leven kan leven mét diabetes.

Spreken en workshops.

“Ik coachte een man die al meer dan 46 jaar diabeet is een met een HbA1c van rond de 8. Hij staat nu op 6.5 en voelt zich veel beter met meer energie en heeft meer zelfvertrouwen. Ik hielp al een meisje die zwanger wilde worden mét diabetes en haar té hoge hemoglobine naar beneden wou alvorens zwanger te worden. Ik hielp een mama waarvan haar zoon de diagnose DT1 kreeg begin dit jaar, met zeer slechte bloedsuikerwaarden en veel té hoge door cholesterol. Door de leefstijl en de voeding aan te passen heeft die jongen nu bijna geen insuline meer nodig en een HbA1c van 4.8.
Ik ben een doorzetter, iemand die altijd op zoek gaat naar oplossingen en dingen die me als diabeet vooruit kunnen helpen. Die geef ik graag door. Mijn gezin en mijn vriendinnen zijn mijn grootste fans. Van je grootste strijdpunt je beroep maken: niet niks, toch? En zij zien ook hoe het mij vooruitgeholpen heeft. Het vervolg? Ik ga (kook)workshops aanbieden, ik wil graag informatie overbrengen, keynotes geven om mensen nieuwe inzichten te bieden. Mijn ideeën verder kunnen verspreiden zou leuk zijn. Diabetes wens je niemand toe, maar ik heb het voor mezelf zo positief mogelijk ingevuld.

Charlotte heeft een insulinepomp en een Freestyle Libre Flash-glucosemonitoringsysteem.

ascensiadiabetescare

Leave a reply