Sylvia, de mama van Jonas getuigt

Dit verhaal is zo hartverwarmend: deze mama doet zo haar best om haar zoon met DT1 te helpen waar ze kan. Ik kan haar positieve mindset en oneindige geduld alleen maar toejuichen.

Sylvia, de mama van Jonas 17 met Diabetes Type 1 schreef :

22 december 2017. Een dag dat we in ons gezin wellicht nooit zullen vergeten. Op die dag werd bij mijn 17 jarige zoon dediagnosegesteld van type 1 diabetes. Hij voelde zich al enkele weken minder goed, hij was vermagerd en dronk meer dan gewoonlijk. Omdat hij sinds zijn geboorte blaas en nierproblemen had, gingen we op consult bij nefroloog en uroloog. We dachten dat de klachten een gevolg waren van nieuwe medicatie die hij had gekregen voor zijn blaas. Maar niets was minder waar, de urinestick gaf +++ aan op glucose en een latere bloedafname bevestigde een bloedglycemie van 650 !!!
Aangezien ik zelf verpleegkundige ben wist ik onmiddellijk wat dat cijfer betekende.
Jonas werd een week opgenomen in het ziekenhuis, waar er onmiddellijk met insuline werd gestart. Jonas moest voor elke maaltijd en elk tussendoortje snelwerkende insuline spuiten en voor het slapen gaan traag werkende. In totaal ongeveer een 50Eper dag. In het ziekenhuis leerde men hem koolhydraten tellen en insuline aanpassen afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten hij at. Toen hij het ziekenhuis verliet kreeg hij de raad te eten waar hij zin in had, de koolhydraten te tellen en insuline te spuiten. Hij moest niet echt op zijn voeding letten. Ik was verbaasd over deze aanpak van DT1, toen ik voor verpleging studeerde kregen diabetespatiënten steevast een dieet…. Maar ik wou deze aanpak een kans geven en samen met Jonas telde ik koolhydraten, spoten we insuline en herstelden we de hypo’ s met cola…
De 8 weken dat we deze aanpak volgenden waren een ware hel voor Jonas en woog door op het hele gezin. Na het eten had hij superhoge waarden, insuline deed het onvoldoende zakken of net teveel . Wanneer hij een hypo had en dit probeerde op te lossen met cola schoot glycemie weer de hoogte in, om dan nadien weer niet meer te willen zakken zonder insuline. Jonas voelde zich totaal uitgeput, prikkelbaar en erg emotioneel. Soms had hij wel tot vijf hypo’ s op één dag. Als mama kon ik het niet meer aanzien dat hij hieraan kapot ging. Ik begon informatie op te zoeken op het web en sloot me aan bij de facebookgroep type 1 diabetes. En daar leerde ik Charlotte kennen. Ze stelde me voor samen met haar op pad te gaan. Omdat Jonas het nog te moeilijk had met zijn diagnose hebben we er voor gekozen dat ik het traject bij Charlotte zou volgen. Zij gaf me meer inzichten in de situatie en in het belang van de juiste voedingskeuzes.  Diabetes type 1 genezen kan niet, maar we kunnen wel door aangepaste voeding en de juiste leefgewoontes het insulinegebruik beperken en een regelmatige glycemie bekomen. Op 1 maart beslisten we om het voedingsadvies van Charlotte te volgen met het hele gezin. Jonas neemt ook wat supplementen bij. En wat ben ik haar dankbaar. We hebben een heel ander leven. Jonas heeft mooie glycemiewaarden, zijn HbA1c  is op drie maanden gezakt van 7% naar 4.6%.Ook de triglyceriden in zijn bloed kregen terug een normale waarde. Jonas spuit praktisch geen insuline meer en heeft nog zelden een hypo.  Jonas is erg energiek en een gelukkige puber mét diabetes. Ook wij (niet diabeten) voelen ons veel energieker en beter in ons vel dankzij het voedingsadvies van Charlotte. De endocrinoloog stond eerst wat argwanend ten opzichte van deze aanpak. Maar nu hij ziet hoe goed Jonas zich voelt en hoe stabiel zijn waarden zijn gaat hij volledig akkoord.

Samen met Charlotte op pad gaan was onze beste beslissing in jaren!

Leave a reply