De leefstijlpijlers van Dirk Van Giel 

Vóór 1 juni 2015 bestonden in mijn leven geen andere leefstijlpijlers dan ongezond eten, zittend leven, druk-druk-druk, weinig slaap, stereotiep en ongebalanceerd. Alhoewel ik toch regelmatig intensieve cardiovasculaire oefeningen deed op een home trainer bleef mijn gezondheid de onwrikbare muur waartegen ik steeds bleef botsten. 

Tot dat ene moment dat er op een internetforum iemand de letters LCHF postte. Niet meer en niet minder, zonder enige uitleg, maar met de vemelding dat dit wel eens interessant zou kunnen zijn. LCHF (Low Carb High Fat) is eigenlijk de logica zelf: genees jezelf door natuurlijke en échte voeding en voorkom dat je opnieuw ziek wordt door middel van diezelfde voeding. Charlotte zal je zonder twijfel alle informatie kunnen bezorgen over hoe en wat met betrekking tot Low Carb High Fat, want haar visie over LCHF is ook de mijne. 

Dat heeft zich ook vertaald naar mijn persoonlijke leefstijlpijlers toe: 

Pijler 1: Glucosecontrole – Je medicatie als bondgenoot.

Al na enkele dagen van LCHF kwamen mijn glucosewaarden binnen de norm te liggen. Dit bouwt vertrouwen op en dát is bijzonder belangrijk om met deze levensstijl verder te kunnen gaan. Ook de diabetesgerelateerde medicijnen zijn na verloop van tijd allemaal afgebouwd: metformines, insuline (zowel trage als snelle), statines, bloeddrukregulatoren en bloedverdunners. 

Pijler 2: Voeding – Het beste haal je uit de natuur.

Gelukkig woon ik in een landelijke gemeente waar er nog een ambachtelijke keurslager, een visboer, een groenten- en kippenboer en een kaaswinkel bestaan en waar je nog verse en heerlijke producten kan kopen vanuit de eerste hand. Ook voor mensen met een bescheiden inkomen zijn er genoeg natuurlijke en betaalbare producten beschikbaar om het beste uit de natuur te kunnen halen. 

Pijler 3: Beweging – Boost je insulinegevoeligheid.

Beweging zorgt voor verbranding van energie en wanneer er glucose in het spel is, zal ook de aanwezige insuline gevoelig verminderen. Door die bijzonder pijnlijke micro fibre polyneuropathie in mijn voeten en benen ben ik jammer genoeg niet meer in staat om intensief te sporten. Wandelen (om de pijn te kunnen temperen) en fietsen zijn het enige dat me nog rest en daar maak ik dan ook graag gebruik van. 

Pijler 4: Stressmanagement – Vervang inspanning door ontspanning.

Mijn professionele carrière, eerst als software-ontwikkelaar, later als zelfstandig software-consultant, heeft ervoor gezorgd dat de curve, die de stress moet voorstellen, steeds in stijgende lijn werd getekend. In 2010 heb ik besloten om het moordend drukke leven als zelfstandig software-ingenieur vaarwel te zeggen en ben ik in november van datzelfde jaar verhuisd naar Costa Rica. Na mijn terugkeer naar Vlaanderen in 2012 ging het echter terug bergaf en belandde ik onmiddellijk weer in die sfeer van druk-druk-druk en opzij-opzij-opzij. 

Pijler 5: Slaap – Goede nachtrust, goede insulinewerking

In mijn persoonlijk geval ligt dit eigenlijk een beetje anders: goede nachtrust is en blijft uiterst belangrijk maar vermits ik regelmatig in ketose ben, is er minder sprake van insulinewerking. Het is vooral het metabolisme dat ’s nachts zijn werk moet doen en ervoor moet zorgen dat het “interne fabriekje” weer helemaal klaar staat tegen de ochtend. 

Pijler 6: Mindset – Een nieuwe kijk

Lang heeft het niet geduurd vooraleer ik ten volle overtuigd was van het heil en het belang van goede, gezonde en natuurlijke voeding, van bewustwording over het langere leven dat hier uit kan voortvloeien. Het werd weer zonnig in mijn hoofd en nieuwe projecten kwamen tot stand. Het motiveren en informeren van anderen vloeiden hier eigenlijk spontaan uit voort aangezien het een geschenk was dat ik graag met “medebroeders en –zusters” wil delen. 

Pijler 7: Omgeving – Samen sta je sterk

Een waarheid als een koe ! Door het publiceren van onafhankelijke wetenschappelijke studies vanuit verschillende hoeken van de wereld, door het aankaarten en blootleggen van de “besmette studies”, door het protest tegen onechte of zelfs regelrechte vervalste rapporten, wordt er automatisch een LCHF-gemeenschap gevormd op het hoogste niveau. Academici, professoren, dokters, wetenschappers, diëtisten en ervaringsdeskundigen vinden elkaar waar ook ter wereld en dragen dezelfde boodschap uit. 

Pijler 8: Hormonen – Evenwicht als sleutel

Over deze pijler kan ik jammer genoeg weinig vertellen, maar ik vermoed dat mijn hormonen nu zeker in balans zijn, waar dat vroeger minder het geval was. Nader onderzoek op dat vlak zal wellicht later nog worden gevoerd en uitsluitsel geven. 

Naast de 8 belangrijke pijlers is er nog een bijkomende kracht nodig die een grote co-ordinerende rol speelt in het bijsturen van je persoonlijke leefstijl en dat is uiteraard de kracht van de coaching. Vele mensen hebben, net als ikzelf trouwens, nood aan een coach, steun, gids, raadgever en vertrouwenspersoon die je brengt waar je zijn moet. Charlotte is met haar 25 jaar ervaring als type 1 – patiënt, haar opleiding tot orthomoleculair therapeut en diabeteslifestylecoach dé geknipte persoon om je leven terug op de rails te krijgen of je bij te sturen onderweg. 

Van harte aanbevolen. 

Dirk Van Giel

Ik heb Dirk Van Giel mogen ontmoeten op ‘The Big Food and Big Pharma: Killing for Profit’ conferentie in het Europees Parlement. Dirk is een gedreven ex-type 2 diabeet die graag zijn persoonlijke ervaring met jullie deelt op zijn website: www.ex-dmt2.be 

Leave a reply