Gevulde avocado met feta en granaatappel

Een avocado is een romige vrucht dat tal van gezondheidsvoordelen heeft. Sommige mensen vermijden avocado’s omdat ze vet zijn, dat zijn ze ook maar het zijn hele gezonde vetten, zonde om niet te eten dus!

Ik eet meermaals per week een avocado, dit omdat deze vrucht je beschermt je tegen hart- en vaatziekten en cholesterol verlagend werkt. Een avocado is vet, maar het overgrote deel van deze vetten zijn de gezonde onverzadigde vetten.

Deze vetten zijn goed voor ons cardiovasculaire systeem doordat ze ervoor zorgen dat het LDL-cholesterol (je slechte cholesterol) wordt verlaagt. Een laag LDL-cholesterol geeft minder risico op hart- en vaatziekten.

avocado

In een avocado zit ook een behoorlijke hoeveelheid vezels. Dit zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels. De onoplosbare vezels versnellen de spijsvertering en zorgen zo voor een gezonde, regelmatige stoelgang.

De oplosbare vezels (evenals het vet in de avocado) zorgen voor een langer verzadigd gevoel en helpen zo je eetlust onder controle te krijgen. Ook hebben de grote hoeveelheid vezels een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Zo ben je bent minder snel geneigd je te vergrijpen aan zoetigheid en snacks.

Wel moet erbij worden gezegd dat een avocado veel calorieën bevat, teveel ervan eten bevordert het afvallen niet. Maar dan liever toch een avocado dan dat zakje chips dat naar je lonkt, niet? Bovendien kan het eten van een avocado je zicht optimaliseren :

In een avocado zit luteïne en zeaxanthine, dit zijn carotenoïden die als sterke antioxidanten werken. Ze zorgen voor een goede ooggezondheid door schadelijke lichtstralen te filteren en gezonde oogcellen te beschermen en te behouden.

Belangrijk om ouderdom gerelateerd zichtverlies tegen te gaan dus! Dit willen we toch bij diabetes, niet?

Verder nog tal van voordelen maar ga nu eerst maar eens van dit lekkers proeven …

Tip: het receptje kan je ook aanpassen: vervang de feta eens door tonijn of de granaatappel door groene olijfjes en je krijgt een ander gerechtje.

Ingredienten

  • 2 avocado's
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel olijfolie of EQ omega3
  • 1 kleine rode ui
  • verse koreander
  • 1 komkommer
  • kerstomaatjes
  • granaatappel pitjes
  • fetakaas

Recipe Notes

Halveer de avocado, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit.
De schil moet wel in zijn geheel blijven zodat je deze achteraf kan gebruiken voor de vulling. Prak het vruchtvlees fijn en hak de ui in stukjes. Versnipper de feta kaas over de avocado, meng met koreander en granaatappelpitjes.
Snijd de komkommer in blokjes en voeg het sap van limoen toe.
Werk af met peper en zout.
Leave a reply